Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Rok MihevcRok Mihevc
Binkoštno romanje v Vadstano 2023 (foto: Lars Olof Nilsson)
Binkoštno romanje v Vadstano 2023 | (foto: Lars Olof Nilsson)

FOTO: Slovenci na Švedskem so že 50-ič romali v Vadsteno

Slovenci po svetu | 04.06.2023, 17:13 Matjaž Merljak

Pri sveti Brigiti Švedski, sozavetnici Evrope, so se naši rojaki, ki živijo v tej severnoevropski državi, letos zbrali že na 50. binkoštnem vseslovenskem romanju in srečanju. Tamkajšnjim redovnicam, ki jim že pol stoletja nudijo gostoljubje, je posebno priznanje vročila državna sekretarka na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar. Slednja je zbrane nagovorila pri slovenski lipi, kjer se je ustavila procesija.

Slovesno bogoslužje je vodil msgr. Janez Pucelj iz Muenchna, somaševala sta slovenski župnik na Švedskem Zvone Podvinski in slovenski duhovnik v Švici David Taljat. Na orgle je igral Dominik Krt iz Slovenije.

Rojake na Švedskem so svojim nastopom razveselili Špadni fantje in Goriški oktet Vrtnica. Za dobro voljo je z igranjem na harmoniko poskrbel tudi rojak Viktor Sempimožnik s sinom Leonom.

Med gosti pa so bili novi slovenski veleposlanik za Švedsko Mihael Zupančič z družino in častni konzul naše države v Lundu na Švedskem, dr. Dario Križ z družino.

Romanje je vodil msgr. Janez Pucelj
Romanje je vodil msgr. Janez Pucelj © Lars Olof Nilsson

Romanje in srečanje sta tudi tokrat organizirala Misijski pastoralni svet in Slovenska zveza na Švedskem (predsednik je Alojz Macuh) ter Slovensko društvo Simon Gregorčič iz Köpinga. Pomagale so še številne druge pridne roke iz Göteborga in drugod.

Slovenski duhovnik Zvone Podvinski je Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Slovenski zvezi na Švedskem hvaležen za finančno podporo, da so sploh lahko izvedli ta tako velik in pomemben projekt za ohranjanje slovenstva, slovenske vernosti ter slovenske identitete na Švedskem.

Med sveto mašo v cerkvi
Med sveto mašo v cerkvi © Lars Olof Nilsson

Na romanju je bilo kar nekaj takih, ki so bili že prvič, leta 1974. Letošnja najstarejša romarka je bila Ivanka Hrabar, ki je malo pred binkoštno soboto dopolnila 94 let in jo je v Vadsteno pripeljala hči Silvana Stopar.

Bogu hvala za najlepše možno vreme, ki nam ga je podaril na priprošnjo Sv. Brigite Švedske, Marije Pomagaj z Brezij ter bl. A. M. Slomška. Bogu hvala za sestre Sv. Brigite Švedske, ki nas vselej z odprtimi rokami sprejmejo in se veselijo našega romanja. "Sestra Monica mi je zaupala, da jim je v veselje in ponos nam postreči in kakorkoli pomagati, da se pri njih počutimo doma," je za našo oddajo povedal župnik Podvinski.

Procesija se je ustavila pri slovenski lipi
Procesija se je ustavila pri slovenski lipi © Lars Olof Nilsson

Oktet Vrtnica je na binkoštno nedeljo popoldan s svojim petje povzdignil slovesno somaševanje v hrvaškem jeziku v cerkvi Kristusa Kralja v Göteborgu

Državna sekretarka Humar sestram svete Brigite Švedske izroča priznanje in zahvalo Urada
Državna sekretarka Humar sestram svete Brigite Švedske izroča priznanje in zahvalo Urada © Lars Olof Nilsson

Nasvidenje za binkošti 2024, v soboto 18. maja 2024, pri Sv. Brigiti Švedski v Vadsteni!

Praznovanje se je nadaljevalo v dvorani
Praznovanje se je nadaljevalo v dvorani © Lars Olof Nilsson

Državna sekretarka Humar med švedskimi Slovenci
Državna sekretarka Humar med švedskimi Slovenci © Zvone Podvinski

Po sveti maši je bila procesija
Po sveti maši je bila procesija © Zvone Podvinski

 

Za dobro voljo so igrali Špadni fantje
Za dobro voljo so igrali Špadni fantje © Zvone Podvinski

Rojaki so radi zaplesali
Rojaki so radi zaplesali © Zvone Podvinski

Goriški oktet Vrtnica je nastopil tudi v Göteborgu
Goriški oktet Vrtnica je nastopil tudi v Göteborgu © Zvone Podvinski

Letošnja pomlad na Švedskem
Letošnja pomlad na Švedskem © Zvone Podvinski

Slovenci po svetu
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...

O avtorju