Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Meta PotočnikMeta Potočnik
Škof Anton Jamnik med delom slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi (foto: Osebni arhiv škofa Antona Jamnika)
Škof Anton Jamnik med delom slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi | (foto: Osebni arhiv škofa Antona Jamnika)

Veliko upanje za zdomske skupnosti so laiki

Slovenci po svetu | 20.03.2023, 11:18 Matjaž Merljak

V Nemčiji, Avstriji, Italiji, Švici, Franciji, Angliji, Belgiji in na Švedskem delujejo slovenski duhovniki. Skrbijo za zdomske oz. izseljenske župnije oz. misije. V preteklem tednu so se zbrali na pastoralni konfrenci, pridružil se jim je tudi škof Anton Jamnik.

Podobne skrbi duhovnikov po Evropi

Škof Jamnik, ki je pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren za pastoralo Slovencev v zamejstvu in po svetu, nam je sporočil, da so se zbrali v Armstorfu pri Münchenu. To je bila že 132. pastoralna konferenca Zveze slovenskih izseljenskih duhovnikov, diakonov in pastoralnih sodelavcev v Evropi. Konference praviloma potekajo dvakrat letno, spomladi in jeseni - novembra lani so se zbrali v Ljubljani

"Ob predstavitvi dejavnosti naših duhovnikov po Evropi je bilo mogoče zaznati podobne skrbi in izzive, kot jih srečujemo tudi v Sloveniji in drugod po svetu," je zapisal škof Anton Jamnik in nadaljeval: "Veliko upanje za prihodnost naših občestev so vedno bolj dejavni laiki, ki se na različne načine vključujejo v pastoralno dejavnost. Po zakramentu svetega krsta je prav vsakdo poklican, da je misijonar upanja, veselja, solidarnosti, predvsem pa priča vere v okolju, kjer se vsaj navidez zdi, da ni prostora za Boga.

Sodobna Evropa je poklicana, da išče svojo dušo, da raste iz svojih krščanskih korenin, da ne bo samo neko ekonomsko združenje, ampak Evropa, o kateri je »sanjal« Robert Schuman, torej Evropa, kjer se spoštuje človeško življenje od spočetja do smrti, človekovo dostojanstvo, svobodo, pravice, da bo Evropa solidarnosti in odgovornosti za naše bližnje".

Kjer je bratstvo, tam je življenje.

Izidor Pečovnik Dori novi predsednik obeh zvez

Na konferenci so bile tudi volitve novega vodstva Zveze slovenskih izseljenskih duhovnikov, diakonov in pastoralnih sodelavcev v Evropi ter Zveze Rafael (obe zvezi imata isto vodstvo). Novi predsednik je postal dosedanji izseljenski duhovnik v Berlinu Izidor Pečovnik Dori, ki se bo preselil v München. Podpredsedik in tajnik je izseljenski duhovnik v Švici David Taljat, blagajnik pa izseljenski duhovnik v Stuttgartu v Nemčiji Aleš Kalamar. Nadzornika sta izseljenska duhovnika v Beneluksu in na Švedskem, Zvone Štrubelj in Zvone Podvinski.

Pastoralna konferenca slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evrop
Pastoralna konferenca slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evrop © Osebni arhiv škofa Antona Jamnika

Navdih Svetega Duha

Škof Jamnik se je zahvalil dosedanjemu vodstvu na čelu z msgr. Janezom Pucljem, ki je svoje poslanstvo opravljajo z veliko odgovornostjo in srčno predanostjo pri povezovanju med duhovniki in hkrati skrbi za rojake v Evropi. Novemu vodstvu pa je zaželel, da se vedno znova pusti navdihovati Svetemu Duhu, Duhu edinosti, bratstva, ter da bi posebnim žarom bilo vedno v službi bratom in sestram.

Slovenci po svetu
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Šentjernejski Lurd (photo: Arhiv Antona Jamnika) Šentjernejski Lurd (photo: Arhiv Antona Jamnika)

Šentjernejski Lurd

Praznujemo binkoštni ponedeljek in Praznik Marije, Matere Cerkve. Marija je po Jezusovem vnebohodu skupaj z apostoli in ženami molila v dvorani zadnje večerje in prosila za dar Svetega Duha. Tako ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...

O avtorju