Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Škof Anton Jamnik med delom slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi (foto: Osebni arhiv škofa Antona Jamnika)
Škof Anton Jamnik med delom slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi | (foto: Osebni arhiv škofa Antona Jamnika)

Veliko upanje za zdomske skupnosti so laiki

Slovenci po svetu | 20.03.2023, 11:18 Matjaž Merljak

V Nemčiji, Avstriji, Italiji, Švici, Franciji, Angliji, Belgiji in na Švedskem delujejo slovenski duhovniki. Skrbijo za zdomske oz. izseljenske župnije oz. misije. V preteklem tednu so se zbrali na pastoralni konfrenci, pridružil se jim je tudi škof Anton Jamnik.

Podobne skrbi duhovnikov po Evropi

Škof Jamnik, ki je pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren za pastoralo Slovencev v zamejstvu in po svetu, nam je sporočil, da so se zbrali v Armstorfu pri Münchenu. To je bila že 132. pastoralna konferenca Zveze slovenskih izseljenskih duhovnikov, diakonov in pastoralnih sodelavcev v Evropi. Konference praviloma potekajo dvakrat letno, spomladi in jeseni - novembra lani so se zbrali v Ljubljani

"Ob predstavitvi dejavnosti naših duhovnikov po Evropi je bilo mogoče zaznati podobne skrbi in izzive, kot jih srečujemo tudi v Sloveniji in drugod po svetu," je zapisal škof Anton Jamnik in nadaljeval: "Veliko upanje za prihodnost naših občestev so vedno bolj dejavni laiki, ki se na različne načine vključujejo v pastoralno dejavnost. Po zakramentu svetega krsta je prav vsakdo poklican, da je misijonar upanja, veselja, solidarnosti, predvsem pa priča vere v okolju, kjer se vsaj navidez zdi, da ni prostora za Boga.

Sodobna Evropa je poklicana, da išče svojo dušo, da raste iz svojih krščanskih korenin, da ne bo samo neko ekonomsko združenje, ampak Evropa, o kateri je »sanjal« Robert Schuman, torej Evropa, kjer se spoštuje človeško življenje od spočetja do smrti, človekovo dostojanstvo, svobodo, pravice, da bo Evropa solidarnosti in odgovornosti za naše bližnje".

Kjer je bratstvo, tam je življenje.

Izidor Pečovnik Dori novi predsednik obeh zvez

Na konferenci so bile tudi volitve novega vodstva Zveze slovenskih izseljenskih duhovnikov, diakonov in pastoralnih sodelavcev v Evropi ter Zveze Rafael (obe zvezi imata isto vodstvo). Novi predsednik je postal dosedanji izseljenski duhovnik v Berlinu Izidor Pečovnik Dori, ki se bo preselil v München. Podpredsedik in tajnik je izseljenski duhovnik v Švici David Taljat, blagajnik pa izseljenski duhovnik v Stuttgartu v Nemčiji Aleš Kalamar. Nadzornika sta izseljenska duhovnika v Beneluksu in na Švedskem, Zvone Štrubelj in Zvone Podvinski.

Pastoralna konferenca slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evrop
Pastoralna konferenca slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evrop © Osebni arhiv škofa Antona Jamnika

Navdih Svetega Duha

Škof Jamnik se je zahvalil dosedanjemu vodstvu na čelu z msgr. Janezom Pucljem, ki je svoje poslanstvo opravljajo z veliko odgovornostjo in srčno predanostjo pri povezovanju med duhovniki in hkrati skrbi za rojake v Evropi. Novemu vodstvu pa je zaželel, da se vedno znova pusti navdihovati Svetemu Duhu, Duhu edinosti, bratstva, ter da bi posebnim žarom bilo vedno v službi bratom in sestram.

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...

O avtorju