Damijana MedvedDamijana Medved
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Škof Anton Jamnik med delom slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi (foto: Osebni arhiv škofa Antona Jamnika)
Škof Anton Jamnik med delom slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi | (foto: Osebni arhiv škofa Antona Jamnika)

Veliko upanje za zdomske skupnosti so laiki

Slovenci po svetu | 20.03.2023, 11:18 Matjaž Merljak

V Nemčiji, Avstriji, Italiji, Švici, Franciji, Angliji, Belgiji in na Švedskem delujejo slovenski duhovniki. Skrbijo za zdomske oz. izseljenske župnije oz. misije. V preteklem tednu so se zbrali na pastoralni konfrenci, pridružil se jim je tudi škof Anton Jamnik.

Podobne skrbi duhovnikov po Evropi

Škof Jamnik, ki je pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren za pastoralo Slovencev v zamejstvu in po svetu, nam je sporočil, da so se zbrali v Armstorfu pri Münchenu. To je bila že 132. pastoralna konferenca Zveze slovenskih izseljenskih duhovnikov, diakonov in pastoralnih sodelavcev v Evropi. Konference praviloma potekajo dvakrat letno, spomladi in jeseni - novembra lani so se zbrali v Ljubljani

"Ob predstavitvi dejavnosti naših duhovnikov po Evropi je bilo mogoče zaznati podobne skrbi in izzive, kot jih srečujemo tudi v Sloveniji in drugod po svetu," je zapisal škof Anton Jamnik in nadaljeval: "Veliko upanje za prihodnost naših občestev so vedno bolj dejavni laiki, ki se na različne načine vključujejo v pastoralno dejavnost. Po zakramentu svetega krsta je prav vsakdo poklican, da je misijonar upanja, veselja, solidarnosti, predvsem pa priča vere v okolju, kjer se vsaj navidez zdi, da ni prostora za Boga.

Sodobna Evropa je poklicana, da išče svojo dušo, da raste iz svojih krščanskih korenin, da ne bo samo neko ekonomsko združenje, ampak Evropa, o kateri je »sanjal« Robert Schuman, torej Evropa, kjer se spoštuje človeško življenje od spočetja do smrti, človekovo dostojanstvo, svobodo, pravice, da bo Evropa solidarnosti in odgovornosti za naše bližnje".

Kjer je bratstvo, tam je življenje.

Izidor Pečovnik Dori novi predsednik obeh zvez

Na konferenci so bile tudi volitve novega vodstva Zveze slovenskih izseljenskih duhovnikov, diakonov in pastoralnih sodelavcev v Evropi ter Zveze Rafael (obe zvezi imata isto vodstvo). Novi predsednik je postal dosedanji izseljenski duhovnik v Berlinu Izidor Pečovnik Dori, ki se bo preselil v München. Podpredsedik in tajnik je izseljenski duhovnik v Švici David Taljat, blagajnik pa izseljenski duhovnik v Stuttgartu v Nemčiji Aleš Kalamar. Nadzornika sta izseljenska duhovnika v Beneluksu in na Švedskem, Zvone Štrubelj in Zvone Podvinski.

Pastoralna konferenca slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evrop
Pastoralna konferenca slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evrop © Osebni arhiv škofa Antona Jamnika

Navdih Svetega Duha

Škof Jamnik se je zahvalil dosedanjemu vodstvu na čelu z msgr. Janezom Pucljem, ki je svoje poslanstvo opravljajo z veliko odgovornostjo in srčno predanostjo pri povezovanju med duhovniki in hkrati skrbi za rojake v Evropi. Novemu vodstvu pa je zaželel, da se vedno znova pusti navdihovati Svetemu Duhu, Duhu edinosti, bratstva, ter da bi posebnim žarom bilo vedno v službi bratom in sestram.

Slovenci po svetu
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...

O avtorju