Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Dobrodošli doma 2023 (foto: Izseljensko društvo Slovenija v svetu)
Dobrodošli doma 2023 | (foto: Izseljensko društvo Slovenija v svetu)

Dobrodošli doma letos v Ljubljani in Vipavi

Slovenci po svetu | 02.06.2023, 11:27 Matjaž Merljak

Konec junija in v začetku julija bo potekala letošnja serija dogodkov, ki nas povezuje z rojaki v sosednjih državah in po svetu. Na sporedu bodo razstave, koncerti, delavnice za otroke, razprave in pogovori. Letošnji organizator je Izseljensko društvo Slovenija v svetu.

Četrtek, 29. junij 2023

Ob 10. uri se bo v državnem zboru začelo Vseslovensko srečanje. Ob 18. uri pa bo v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani odprtje razstave »Utrinki življenja« fotografinje Lučke Oblak Čop iz Argentine. Sledil bo koncert, na katerem bodo nastopili: Inés Voglar-Belgique (violina), Molly Barth (flavta) iz ZDA in Hermina Hudnik (klavir), Duet Darinka Tejera (vokal, kitara, flavta) in Maia Korošec (bas, kontrabas) iz Argentine

Petek, 30. junij 2023

Na Fakulteti za pravo in poslovne vede Katoliškega inštituta  v Ljubljani bo celodnevni strokovni posvet: »Slovenska narodna identiteta«, ki ga pripravlja Svetovni slovenski kongres

Sobota, 1. julij 2023

Vipava bo prizorišče osrednjega srečanja Dobrodošli doma. Nastopilo bo več folklornih, pevskih in gledaliških skupin iz zamejstva in sveta, v Galeriji Lanthierijevega dvorca bo na ogled več razstav, pripravljajo ustvarjalne delavnice, pravljice in igre za otroke.

Na osrednji prireditvi, ki se bo začela ob 18. uri bodo zbrane pozdravili: predsednik Izseljenskega društva Slovenija v svetu mag. Uroš Zorn, župan občine Vipava Anton Lavrenčič in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Nastopajoči pa bodo iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Nemčije, ZDA, Argentine in Venezuele. Program bo sklenil Adi Smolar s koncertom.

Nedelja, 2. julij 2023

V Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani bo  29. Tabor Slovencev po svetu. Začel se bo ob 17. uri s sveto mašo in nadaljeval o okroglo mizo »Migracije in novodobno izseljevanje« Sodelujejo: dr. Zvone Štrubelj (Belgija), Marta Jamnik (Kanada), Cvetko Falež (Avstralija), Tatjana Modic Kržišnik (Argentina) in Jože Rožanec (Argentina – ASEF). V kulturnem programu bodo nastopili tudi dijaki iz Argentine RAST 52.

Soorganizatorji dogodka: Svetovni slovenski kongres, Rafaelova družba, Združenje Slovenska izseljenska matica. Pokrovitelj: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Več nam bo v oddaji Slovencem po svetu in domovini povedal generalni tajnik Izseljenskega društva Slovenija v svetu Boštjan Kocmur.

Slovenci po svetu
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

O avtorju