Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Košnja barjanskega travnika vključenega v ukrep MET. Na delu travnika je bilo potrebno pustiti nepokošen pas. (foto: Robert Božič)
Košnja barjanskega travnika vključenega v ukrep MET. Na delu travnika je bilo potrebno pustiti nepokošen pas. | (foto: Robert Božič)

Franc Bogovič: »EK na Barju ni zahtevala spremembe njiv v steljnike!

Kmetijstvo | 02.06.2023, 13:21 Robert Božič

»Iz odgovora evropskega komisarja za okolje, oceane in ribištvo Virginijusa Sinkevičiusa, na moje vprašanje izhaja, da je predstavnik našega ministrstva lagal, saj je v odgovoru jasno zapisano: da s strani Evropske komisije niso zahtevali spremembe njivskih površin v steljnike, da je obnova travnikov sicer obveza države, vendar se morajo predstavniki države odločiti kje in na kakšen način bodo realizirali zahtevo. Pojasnili so, da na Komisiji spremljajo proteste slovenskih kmetov zaradi predlagane uredbe PUN, zato pozivajo Vlado RS, da v dialogu z vsemi deležniki dogovori način upravljanja na Natura območju, saj bo upravljanje Natura območja učinkovito le takrat, če bo podprto s strani vseh deležnikov pri določanju in pri upravljanju območja, torej tudi in predvsem s strani kmetov,« je dopoldne v sporočilu za javnost zapisal evropski poslanec (SLS/EPP) Franc Bogovič.

Po »kmečkem puntu« na Igu, 16. marca, so se namreč barjanski kmetje na Bogoviča obrnili s prošnjo, da jim pomaga pridobiti stališče EU Komisije, ali je res od Slovenije, zaradi t.i. travniškega opomina, sprejemanje Strateškega načrta SKP pogojevala z uvedbo Natura 2000 režimov in zahtevala, da se 200 ha prvovrstnih barjanskih njiv spremeni v steljnike.

Kmetje so namreč že prej iz različnih virov dobili informacije, da v pogajanjih nikoli ni bilo govora o njivah, ampak le o travniških površinah, kar je tudi sicer razumljivo, saj gre za t.i. travniški opomin in problematiko povezano s travniškim svetom. Tudi prvotni namen Nature 2000 je, da se določi in varuje habitate, ki so ohranjeni in v dobrem stanju ter se jim omogoči obstanek.

Franc Bogovič
Franc Bogovič © Evropski parlament/bogovic.eu

Bogovič pa še opozarja, da se mu pri predlagani vladni uredbi Natura 2000 in ukrepih PUN 2023–2028 zdi zelo sporno, da sta kot zakonski podlagi za predlagano uredbo Vlade RS navedeni EU Uredba o ohranjanju narave in Uredba o trajnostni rabi pesticidov (Uredba SUR), ki pa sploh še nista sprejeti.

»Ti dve uredbi sta trenutno v fazi predlogov in v obravnavi sozakonodajalcev na ravni EU, Evropskega parlamenta in Sveta EU. V Evropskem parlamentu ravno sedaj poteka šele njuna obravnava na pristojnih in zainteresiranih odborih, v jesenskem času se predvideva oblikovanje stališča EP za obe EU uredbi, približno isti čas pa tudi oblikovanje stališča Sveta EU do predlogov, temu bo sledila obravnava uredb v trialogu, v katerem bodo sodelovali EK, EP in Svet EU,« pravi Bogovič.

Pogovoru z njim boste lahko prisluhnili v nedeljski kmetijski oddaji!

Kmetijstvo
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...