Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Pri papežu delegacija carigrajskega ekumenskega patriarhata (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Pri papežu delegacija carigrajskega ekumenskega patriarhata | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Pri papežu delegacija carigrajskega ekumenskega patriarhata

Svet | 30.06.2023, 15:45 Alen Salihović Vatican News

Papež Frančišek se je danes srečal z delegacijo carigrajskega ekumenskega patriarhata. Pripravljen govor, v katerem izpostavlja skupno in ustvarjalno prizadevanje za dosego miru, je zbranim izročil v branje, poroča slovensko uredništvo Vatican News.

Delegacijo carigrajskega ekumenskega patriarhata je vodil pravoslavni metropolit Job, ki je tudi sopredsednik Mednarodne mešane komisije za teološki dialog med katoliško Cerkvijo in pravoslavno Cerkvijo. Spremljala sta ga škof Athenagoras in patriarhalni diakon Kallinikos Chasapis. Delegacija se je včeraj, na praznik svetih Petra in Pavla, udeležila tudi svete maše, ki jo je papež daroval v vatikanski baziliki, ter obiskala Dikasterij za pospeševanje edinosti kristjanov.

Papež je v govoru izpostavil zaskrbljenost v zvezi z mirom, zlasti v Ukrajini, ter poudari skupno ustvarjalno prizadevanje v smeri pravičnega in stabilnega miru. »To je vojna, ki jo čutimo blizu in nam zato še bolj kaže, da so v resnici vse vojne le katastrofe, popolne katastrofe: za ljudstva in družine, za otroke in starejše, za ljudi, ki so prisiljeni zapustiti svojo državo, za mesta in vasi ter za stvarstvo, kot smo videli nedavno po uničenju jezu Nova Kahovka. Kot Kristusovi učenci se ne moremo sprijazniti z vojno, ampak smo dolžni skupaj prizadevati si za mir. Tragična realnost te vojne, za katero se zdi, da ji ni videti konca, od vseh zahteva skupno ustvarjalno prizadevanje, da bi si zamislili in uresničili poti miru v smeri pravičnega in stabilnega miru. Vsekakor mir ni stavrnost, ki bi jo lahko dosegli sami, ampak je predvsem Gospodov dar. Vendar pa gre za dar, ki zahteva ustrezno držo človeka, predvsem vernika, ki mora sodelovati pri Božjem delu miru.«


V tem smislu nam evangelij pokaže, da »mir ne izvira zgolj iz odsotnosti vojne, ampak izvira iz človeškega srca«, beremo v nadaljevanju. Kar ga ovira, je navsezadnje »korenina zla, ki jo nosimo v sebi«: »posedovanje, želja po sebičnem zasledovanju lastnih interesov na osebni, skupnostni, nacionalni in celo verski ravni«.

Vir: Vatican News

Svet, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju