dr. Jernej Letnar Černič (foto: Primož Lavre / Reporter)
dr. Jernej Letnar Černič | (foto: Primož Lavre / Reporter)

Traktorji in stolpi

Komentar tedna | 02.06.2023, 14:57 Dr. Jernej Letnar Černič

Slovenski javni prostor se v zadnjih mesecih prebuja. Različni protesti zoper vladajoče centre moči se vrstijo teden za tednom. Več tisoč kmetov na traktorjih v središču slovenske prestolnice je bil konec aprila nekoliko neobičajen prizor. Podobno neobičajen prizor ustvarjajo številni starejši, ki prihajajo na demonstracije zaradi želje po boljšem življenju.

Protesti so deležni posmeha centrov moči v vladajočih strukturah kot tudi v prevladajočih občilih. Čeprav so veliko številčnejši kot protesti zoper nekdanjo vlado, so deležni komentarjev, da so povezani s to ali ono opozicijsko politično stranko. Protesti niso pristni, se naslajajo anonimni komentarji na družbenih omrežjih kot tudi tudi tisti bolj vidni v časopisju. Ker niso povezani s trenutno vladajočo izvršilno vejo oblasti, jim centri moči v slovenski družbi ne namenjajo pozornosti. Vladajoča politika traktoristov ne želi slišati. Traktoristi so le ikongrafija, ki jo privilegirani opazujejo iz njihovih slonkoščenih stolpov.

Protesti so posledica številnih odločitev trenutne izvršilne veje oblasti in večine v zakonodajni veji oblasti, ki nimajo podlage v pravu. Vladajoča politika, ki je še pred dobrim letom prejšnji oblasti očitala kršitve vladavine prava, sedaj sama vlada s pomočjo prava. Od pravne države je ostala le še država. Vladajoča ideologija si je v kratkem času, seveda na osnovi podlage zadnjih desetletjih, podredila skoraj vse institucije slovenske demokratične in pravne države. Pod pretvezo vladavine prava se je vanje po zgledu podobnih praks iz Madžarske in Poljske pritihotapilo pravo vladavine. Pravo ni več pomembno, pomembno je, da ste njihovi, da ste lojalni in tiho.

Ustavna demokracija, temeljno načelo slovenske države, postaja le orodje, ki ga vladajoča oblast uporabi, ko ji koristi, in zavrže, ko nasprotuje njenim interesom.

Državne nadzorstvene institucije trpijo zaradi konstantnih pritiskov vladajoče politike. Namesto, da bi, kot terjajo učbeniki ustavnega prava, varovale posameznika v razmerju do samovoljnih ekcesov vladajoče oblasti, sedaj, kot v Orwellovem 1984, institucije varujejo interese vladajočih oblastnikov in nadzornikov. Vladajoča politika si po zgledu vladajočih struktur dovoljuje skoraj vse. Ima polna usta človekovih pravic in vladavine prava, a z dejanji in odločitvami posega v človekovo dostojanstvo številnih žrtev kršitev človekovih pravic. Poveličuje veljake nedemokratičnih režimov, ki so sistematično kršili človekove pravice v preteklosti. Hkrati tudi ni zmožna enakopravno zavarovati človekovih pravic in temeljnih svoboščin trenutnega prebivalstva slovenske države. Ustavna demokracija, temeljno načelo slovenske države, postaja le orodje, ki ga vladajoča oblast uporabi, ko ji koristi, in zavrže, ko nasprotuje njenim interesom.

Vladavino prava v Sloveniji zamenjuje pravo vladajočih. Če ste z njimi, lojalni in tiho, boste prosperirali. Slovenija je z Madžarsko in Poljsko postali šolski primer kršitev vladavine prava in varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin. A vzpon prava vladajočih in njihovih pravic sproža in poglablja številne napetosti, trenja in razkroj javnega prostora. Namesto, da bi vladajoča politika stremela k dialogu, strpnosti in širosrčnosti, ustvarja sovraštvo, strah in nezaupanje. Kaj znova kritizira avtor, boste morda rekli bralci/poslušalci, saj se tudi v državah tipa Belorusija lahko lepo živi. Seveda, če ste na pravi strani.

Komentar tedna
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc) Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc)

Konec dober, vse dobro!

V teh dneh smo že večkrat objavili, da smo pridobili vsa potrebna dovoljenja in bomo v četrtek, 18. aprila, znova začeli oddajati z Vogla. S tem bomo zaključili 17 let dolgo zgodbo, ki so jo žal ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

O avtorju