Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Kralj Karel III. in kraljica Camilla (foto: FB The British Monarchy)
Kralj Karel III. in kraljica Camilla | (foto: FB The British Monarchy)

Kralj in kraljica okronana!

Novice | 06.05.2023, 14:48 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Oči svetovne javnosti so danes uperjene na Otok. V Westminstrski opatiji so med slovesnim bogoslužjem okronali kralja Karla III in kraljico Camillo. Čeprav je Charles postal kralj takoj ob smrti svoje matere Elizabete II. septembra lani, je kronanje starodaven obred, ki simbolizira začetek njegovega vladanja. Kronanje je bilo nekoliko skromnejše od zadnjega leta 1953, ko je bila okronana Elizabeta II., tako v številu gostov in udeležencev kot dolžine sprevoda. Kralj je bil kronan na stolu kralja Edvarda, posebnega stola za kronanje, narejenega leta 1300, ki naj bi bil najstarejši kos pohištva v Združenem kraljestvu, ki še vedno služi originalnemu namenu. V njem je bilo kronanih vsega skupaj 26 monarhov.

V okviru obreda, ki ga je vodil canterburyjski nadškof Justin Welby, je bil Karel III. z besedami »predstavljam vam kralja Karla, vašega nespornega kralja« uradno predstavljen zbranim. Ti so odgovorili z besedami »Bog naj obvaruje kralja«. Kralju so nato izročili posebej za to priložnost izdelano Sveto pismo na katerem je sledila prisega kralja, ki je med drugim obljubil, da bo ohranjal anglikansko cerkev in vladal v skladu z zakoni. »Vaše veličanstvo, ali ste pripravljeni podati, podpisati in izreči zakonsko določeno prisego ob ustoličenju?« »Pripravljen sem. Jaz, Karel slovesno in iskreno pred Bogom izpovedujem, pričujem in izjavljam, da sem veren protestant in da bom v skladu s pravim namenom predpisov, ki zagotavlja protestantko nasledstvo za prestol podpiral in ohranjal omenjene predpise po svojih najboljših močeh in v skladu z zakonom.«

Prisegi je sledila zasebna molitev kralja in pridiga nadškofa Welbya, ki je med drugim dejal: »Zgled, ki ga kažete je tisto kar nas povezuje. To je tisto, kar družbi omogoča moč, radost in veselje. Težko breme nosite za nas. Breme današnje naloge, ki je pred Njegovim veličastvom je primerljivo z duhom Boga, ki nam daje moč, da svoje življenje daje drugim.«

Pridigi je sledil najsvetejši del obreda maziljenje, ki pa je bilo javnosti zakrito. Kralj se je nekajkrat preoblek, tudi za maziljenje, umestitev in samo kronanje, pred katerim je prejel tudi kraljeva znamenja kot so meč, kraljeva krogla, ki ponazarja tako versko kot moralno avtoriteto in žezlo, ki predstavlja moč, in še posebno vladarsko žezlo, ki nosi simbole pravičnosti in usmiljenja. Ob koncu je nadškof na kraljevo glavo položil krono svetega Edvarda - z isto so okronali Elizabeto II. - in kralj se bo od posebnega stola kralja Edvarda, ki se uporablja ob kronanjih, pomaknil k prestolu.

Ob sklepu je sledil skupni blagoslov vseh krščanskih cerkva, tudi katoliške, v imenu slednje ga je izrekel kardinal Vincent Nichols in prisege vseh, da bodo služili kralju. Na enak način, le da brez maziljenja je potekalo tudi kronanje kraljice Camille.

Obred je bil poln še druge simbolike, med drugim je križ na čelu sprevoda v opatiji vključeval delčke križa, na katerem so križali Jezusa in ki jih je Karlu kot darilo ob kronanju podaril papež Frančišek. Glasbo za slovesnost, ki je vključevala 12 posebej za to priložnost spisanih skladb, je izbral sam kralj. Del je bil tako v spomin na Karlovega očeta, princa Philipa, ki se je rodil v Grčiji, tudi grške pravoslavne glasbe.
Prestolonaslednik princ William je dogajanje spremljal iz prve vrste. V opatijo je v spremstvu soproge Kate vstopil tik za kraljem. V prvi vrsti je bil tudi Karlov najmlajši brat Edward s soprogo Sophie. Med ožjimi družinskimi člani je v tretji vrsti sedel tudi princ Harry.

Teme kronanja po novem odsevajo Karlova vseživljenjska prizadevanja na področju biotske raznovrstnosti in trajnostnega razvoja. Opatijo je namreč krasilo sezonsko cvetje z več koncev britanskega otočja. Kronanju sledi vsesplošno ljudsko rajanje.

Po končanem obredu kronanja v Westminstrski opatiji sta se kralj Karel III. in kraljica Camilla v slovesnem sprevodu popeljala nazaj proti Buckinghamski palači.

Proti Buckinghamski palači sta se podala v zlati kočiji, sledili so jima člani kraljeve družine.

Kralj in kraljica sta po prihodu v palačo zbrane množice pozdravila z balkona, območje pa so preletela letala.

V sprevodu je sodelovalo skoraj 4000 pripadnikov britanskih oboroženih sil, od katerih jih je večina na dobra dva kilometra dolgi poti korakala pred kraljem.

Novice
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...