Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Mag. Božo Rustja (foto: Matjaž Starc)
Mag. Božo Rustja | (foto: Matjaž Starc)

Res, nekaj je narobe s slovenskim domoljubjem.

Komentar tedna | 12.05.2023, 14:33 Božjo Rustja

Srečali boste ljudi, ki pravijo, da zemlja ni okrogla. Drugi trdijo, da ni bilo evolucije. Po povedanem nas ne sme čuditi, če bomo srečali ljudi, ki trdijo, da ni bilo holokavsta. Celo kakšen znan evropski politik je govoril v to smer. V Sloveniji pa imamo ljudi, ki trdijo, da ni bilo osamosvojitvene vojne. Ko so radijskega voditelja, ki je izrekel to trditev, obtožili, da je on iz te vojne dezertiral, je bil njegov odgovor, da bo tožil tistega, ki to trdi. In radijski voditelj ima prav, da toži. Ni mogel dezertirati iz vojne, ki je ni bilo. In če vojne za osamosvojitev ni bilo, on pač ni mogel dezertirati. On je vojno za Slovenijo imenoval drugače. Škoda, Nič izvirnega. Ruski avtokrat Putin vojno v Ukrajini tudi drugače imenuje.

Lahko se na omenjenega radijskega voditelja in znanega imitatorja jezimo, kakor se lahko jezimo na druge, ki zanikajo, da so se zgodili določene stvari, a obenem moramo priznati, da smo v demokraciji in v demokraciji pač vlada svoboda govora. Lahko rečeš, kar hočeš. Seveda moraš biti pripravljen, da boš -tudi v demokraciji – odgovarjal za svoje besede. Če koga žališ ali govoriš lažno o njem, se lahko zgodi, da boš končal na sodišču. A vsekakor v demokraciji velja svoboda govora. Zato so razni strateški sveti, ki jih ustanavlja aktualna oblast, da bi omejili svobodo govora, pravzaprav nenevadna stvar, saj je svoboda govora eden izmed postulatov demokracije. Seveda ostaja človekova plemenitost in etičnost, ki bosta skrbno pazili, da ne bosta izrekali lažnih besed in ne žalili drugega, s vendar je eden osnovnih postulatov demokracije svoboda govora.

V osamosvojitveni vojni pa je šlo za dve stvari: za osamosvojitev, za samostojno Slovenijo in za demokracijo, kajti armada, ki je napadla komaj rojeno slovensko demokratično državo, je bila zaščitnica in udarna pest nedemokratičnega, oziroma proti demokratičnega sistema. In prav zaradi osamosvojitvene vojne in procesom, ki so se zgodili pred njo, imamo demokracijo in svobodo govora, ki zagotavlja, da lahko trdiš, da osamosvojitvene vojne ni bilo, čeprav je tudi ta vojna prinesla pravico do svobode govora.

Opisani primer pa je samo eden od primerov, ki kažejo, kako veliko je v naši družbi omalovaževanje samostojne Slovenije in boja zanjo. Sploh smo priče omalovaževanju vsega, kar je slovenskega. Domoljub in domoljublje je postala skoraj psovka, zmerljivka. Ko hočejo v dominantnih medijih koga ponižati, žaliti ali mu vsaj reči, da je za časom, potem mu rečejo, da je domoljub. Vse te, ki to počnejo, bi vprašal, če bi talce, ki so, tako pravijo na partizanskih proslavah, umrli iz ljubezni do domovine, tudi zaničljivo označili za domoljube? Zakaj za vsak praznik vrtijo film Na svoji zemlji in so celo označili prostor, kjer je bil sneman pretresljiv prizor, ko si žena sezuje čevlje, ker bo šla še zadnjič bosa po svoji zemlji? Izjemen prizor ljubezni do domovine in naroda! In tako domoljubje sedaj zaničujejo v dominantnih medijih. Zakaj predvajati film na praznik, če obenem ljudje ne izobešajo slovenske zastave? Ali morda zastava ni prava? Sicer se je desetletja nekaj podobnega dogajalo izrednim domoljubom tigrovcem. Usodo pristnih primorskih domoljubov sedaj doživljajo tisti domoljubi, ki so prispevali k slovenski samostojnosti. Ali bo šla ta gonja proti domoljubju naprej in bo dosegla raven preganjanja, ki so ga bili deležni trgovci?

Seveda ta prezir do domoljubja doživlja vrh prav v zadnjem času, ko smo priče ukinitvi muzeja slovenske osamosvojitve, ko smo priča njenega sistematičnega poniževanja in zmanjševanja njenega pomena. Sistematično se jemlje pomen osamosvojitvi in umetno prestavlja poudarek na druge dogodke iz zgodovine, ki so problematični in so naš narod razdvojili. Res ne razumem tega. Zadnja leta poslušamo na partizanskih proslavah, da so se partizani borili za samostojno Slovenijo. Po moje pri tem sicer niso uspeli, saj je bil sad njihovega boja Jugoslavija, ne samostojna Slovenija, a vendar, če so se oni bojevali za to, potem je to nekaj velikega, mar ne? Sedaj nas prepričujejo, da naj bi se celo na Čebinah že ustanavljala samostojna Slovenija. Vsem bi radi pripisovali zasluge za neodvisno slovensko državo, samo tistim, ki so jo res vzpostavljali ne? Zmanjševanje pomena samostojnosti je seveda žalitev prebivalcev Slovenije, saj jih je ogromna večina – res ogromna – na referendumu glasovala zanjo. Res, nekaj je narobe s slovenskim domoljubjem.

Komentar tedna
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...