Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Vstajenje, velika noč (foto: Pixabay)
Vstajenje, velika noč | (foto: Pixabay)

Vstajenje - ko ljubezen premaga smrt

Novice | 09.04.2023, 12:27 Marjana Debevec

Škofje ordinariji so sinočnje vigilije in vstajenjske svete maše darovali v stolnih cerkvah. Zbrali smo nekatere poudarke iz njihovih nagovorov.

Iskreno upam, da je bil prvi zvok, ki ste ga slišali danes, čudoviti napev vstajenjske Aleluje, je med vstajenjsko sveto mašo poudaril ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Melodija tega sporočila nas po njegovih besedah prevzame s svojim povabilom, naj tudi mi slavimo Boga, ki je močnejši od vsega.

Nadškof Stanislav Zore
Nadškof Stanislav Zore med sinočnjo vigilijo © Katoliška Cerkev

Med sinočnjo vigilijo pa je ob premišljevanju o Jezusovem grobu spomnil na številne ljudi, ki so brez upanja, na tiste, ki ne verjamejo v prihodnost in ljubezen. »Vsi ti potrebujejo nas. Naše doživetje Jezusovega vstajenja, neš življenje iz Njegove ljubezni, da jih bomo povabili, naj tudi oni vstanejo in ga bodo videli

Po besedah mariborskega nadškofa Alojzija Cvikla iskanje sledi Vstalega Gospoda med nami pomeni iskati znamenje upanja, ki so močnejša od pesimizma, s katerim se soočamo vsak dan, močnejša od nasilja, ki je vse prevečkrat prisotno med nami, močnejša od sovraštva, ki nas deli na ene in druge, namesto, da bi iskali to, kar nas povezuje, nam vliva upanje in nam kaže pot v lepši jutri. In takšnih pričevalcev je med nami veliko, čeprav večina medijev o njih ne poroča. Vstali Jezus pa nam kliče, da bo na koncu zmagalo dobro, da bosta zmagali resnica in ljubezen, je pri vstajenjski sveti med maši med drugim poudaril nadškof Cvikl.

Nadškof Alojzij Cvikl pred vstajenjsko sveto mašo
Nadškof Alojzij Cvikl pred vstajenjsko sveto mašo © Katoliška Cerkev

Tudi predsednik slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Saje je poudaril, nam je Jezus s svojim vstajenjem pokazal, da je ljubezen močnejša od smrti. Velika noč nas po njegovih besedah vabi, da se prebudimo iz dremavosti vsakdanjosti in duhovne lenobnosti ter ozavestimo svoje življenje in priložnosti, ki jih imamo na poti vere in duhovne rasti, ter pospešimo korak. Povabil nas je, naj v velikonočnem času prepoznavamo Božje sledi v naših življenjih, poživimo Božjo ljubezen med seboj in krepimo vero.

Novomeški škof Andrej Saje med vstajenjsko sveto mašo
Novomeški škof Andrej Saje med vstajenjsko sveto mašo © Katoliška Cerkev

Koprski škof Jurij Bizjak pa je med vigilijo nagovoril predvsem katehumene in jih povabil, naj bodo prinašalci miru. Mir je po njegovih besedah sad modrosti in razumnosti, sad poslušnosti in vzgoje. Mir je tudi sad sveta in moči, sad darežljivosti in radodarnosti. Mir pa je po besedah škofa Bizjaka tudi sad spoznanja in strahu Gospodovega, sad pravičnosti in potrpežljivosti. »Ker pa pravičnost pogosto ni dosegljiva, je edina pot do miru potrpežljivost in blagohotna prizanesljivost,« je med sinočnjo vigilijo še dejal koprski ordinarij škof Jurij Bizjak ter vsem zaželel obilnih milosti Gospodovih, veliko zmag v bojih za resnico in pravico, v bojih za mir.

Koprski škof Jurij Bizjak med sinočnjo vigilijo
Koprski škof Jurij Bizjak med sinočnjo vigilijo © Katoliška Cerkev

Novice
Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj) Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj)

Matic Suhadolc – Naš gost

Naš gost je bil arhitekt Matic Suhadolc, ki je leta 2021 med drugim prejel odličje sv. Cirila in Metoda Slovenske škofovske konference za njegov izjemen doprinos na področju izgradnje in obnove ...