Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Moški na Hrvaškem se vsako prvo soboto v mesecu zberejo na glavnem trgu Bana Jelačića v Zagrebu in kleče molijo rožni venec. (foto: muzevnibudite.com)
Moški na Hrvaškem se vsako prvo soboto v mesecu zberejo na glavnem trgu Bana Jelačića v Zagrebu in kleče molijo rožni venec. | (foto: muzevnibudite.com)

Moški, ki si upajo poklekniti v molitvi

Duhovnost | 05.03.2023, 07:03 Marjana Debevec

Moški na Hrvaškem se že vse od oktobra vsako prvo soboto v mesecu zberejo na glavnem trgu Bana Jelačića v Zagrebu in kleče molijo rožni venec za vse velike potrebe Cerkve in sveta. Včeraj se je taka molitev odvijala že v desetih hrvaških mestih. Zakaj so se za to odločili?

Smo vitezi Marijinega Brezmadežnega srca, je pojasnil voditelj omenjenega bratstva dr. Krunoslav Puškar. Pobudo za takšna zbiranja so našli pri izseljenih Hrvatih v Avstraliji, pa tudi pri vernih moških na Poljskem. Zbirajo se vsako prvo soboto na trgu Bana Jelačića v Zagrebu in kleče molijo rožni venec.

»Začutili smo velik žar, veliko spodbudo, da se tudi mi tako zberemo in molimo. In zakaj ravno moški? Mislim, da je marsikaj odvisno od moških. Prišli smo do krize vere v Cerkvi prav zato, ker vlada kriza moškosti. Gre torej za krizo moških, ki so izgubljeni, neodgovorni in neduhovni,« je poudaril Puškar.

Po njihovem zgledu so se moški začeli zbirati v molitvi tudi v Slavonskem Brodu, Vinkovcih, Karlovcu in drugih mestih. Že pred Zagrebom pa so javno molili v Splitu in Dubrovniku.

Moški so po Puškarjevih besedah pogosto mislili, da je pobožnost rezervirana samo za ženske, vendar ni tako. Prepričan je, da je mogoče biti pravi moški in obenem na kolenih moliti za spreobrnjenje naroda in Cerkve.

Na kolenih molijo za sedem namenov

Kot pišejo na portalu Muževni budite, molijo za sedem namenov:

  • za domovino, mir in spreobrnjenje hrvaškega naroda,
  • za moške – da postanejo duhovne avtoritete v zakonu, ki bodo hrabro pričevali in posredovali vero, za življenje v predzakonski čistosti, čistosti v oblačenju in vedenju ter vrednoto poročenosti,
  • za konec splava in odprtost poročenih parov za življenje,
  • za svetost in trdnost pastirjev Cerkve in nove duhovne poklice,
  • za duše v vicah
  • po osebnem namenu.
V molitvi na kolenih na Trgu Bana Josipa Jelačića
V molitvi na kolenih na Trgu Bana Josipa Jelačića © muzevnibudite.com

Nekdo, ki moli na javnem prostoru v tej sekularizirani Evropi, je nekaj "nespodobnega"?

Tudi po besedah p. Branka Cestnika gre pri takšni molitvi za povratek k možatosti. »Moški, ki javno nastopi - pokaže se ta paradoksni način moškega, ki moli rožni venec na kolenih, - torej patriarh, ki ni patriarh, je pa silno močan, kar zadeva sodobni kulturno politični ustroj, kaj se spodobi in kaj ne. Nekdo, ki moli na javnem prostoru v tej sekularizirani Evropi, je nekaj "nespodobnega". To je osupljivo.«

V ponedeljkovi oddaji Spoznanje več, predsodek manj je p. Cestnik spomnil tudi na primer voditeljice Pohoda za življenje v Angliji, ki so jo aretirali samo zato, ker je v tišini molila pred kliniko za splave. Nekaj dni zatem so zaradi podobnega razloga priprli tudi duhovnika. Sodišče je sicer oba oprostilo.

Duhovnost
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...