Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Mojca Sojer in Tina Bregant (foto: STA)
Mojca Sojer in Tina Bregant | (foto: STA)

Je v Ljubljani še kaj demokracije?

Slovenija | 28.02.2023, 13:44 Manca Hribar

Pred včerajšnjo sejo ljubljanskega mestnega sveta, se je na trgu pred mestno hišo zbrala množica protestnikov, ki so izrazili svoje nestrinjanje s politiko župana Zorana Jankovića. Na protestu, ki ga je organizirala stranka Glas za otroke in družino, sta zbrane nagovorila tudi Tina Bregant in Aleš Primc. Kljub temu, da je shod opozarjal tudi na področje zdravstva, so mestni svetniki kasneje dodatek za delovno uspešnost direktorici Zdravstvenega doma Ljubljana potrdili.

Protest ZA zdravnike in ZA cisto pitno vodo pred Mestno hišo.
Protest ZA zdravnike in ZA cisto pitno vodo pred Mestno hišo. © STA

Za dodatek Antoniji Poplas Susič za leto 2021 je glasovalo 24 svetnikov, proti jih je bilo 15. Svetnica iz vrst SDS-a Maruša Babnik je dejala, da direktorici mnogo zdravnikov očita neprofesionalen odnos in grdo obravnavo. Na to, da je mnogo osebja zdravstveni dom Ljubljana zapustilo ravno zaradi poniževalnega odnosa Poplas Susičeve do podrejenih, je spomnil tudi Aleš Primc.

Nivo razprave na včerajšnji seji ni bil primeren

Opozicijska mestna svetnica iz vrst SLS Tina Bregant opozarja: »Meni osebno je zelo žal, da se pravzaprav ne pogovarjamo o ključnih problemih, kot je recimo pitna voda in pomanjkanje osebnih zdravnikov, pač pa župan s svojimi poslanci razpravlja o absurdnih situacijah, kot je izplačilo nagrade nekomu, ki si je ne zasluži.«

Tudi mestna svetnica NSi Mojca Sojar je do politike ljubljanskega župana kritična. Župan in mestna oblast sicer poslušata razpravo opozicijskih svetnikov, vendar pri tem opozoril ne slišita. »Tudi, če so to pričevanje obupanih zdravnikov, ki odhajajo iz zdravstvenega doma Ljubljana ali pa pacientov brez osebnega zdravnika. Župan je ravno tako odločen zagovarjati direktorico zdravstvenega doma Ljubljana do konca, kar je v posmeh vsem, ki stojijo v vrstah pred ambulantami za neopredeljene.«

Gre za karikaturo demokracije

Sojarjeva dodaja, da način, na katerega so bile včeraj na seji mestnega sveta sprejete odločitve, priča o tem, da demokracije ni. Ta se je po njenem mnenju končala takrat, ko sta dve tretjini ljubljančanov na volitvah izvolili župana, ki pa ne dela v njihovo dobro. Da gre zato pri za karikaturo demokracijo, je mnenja tudi Tina Bregant: »Županu ustreza, ker ima tako veliko večino.
In pravzaprav je demokracija tisti najboljši približek, da se doseže nek konsenz. Gre sicer za vladanje večine, vendar pa se v zreli demokraciji poskuša najti konsenz vseh deležnikov. Pri tem se ne pozabi na najranljivejše.« Bregantova še dodaja, da je izkazovanje večine in moči na plečih najranljivešjih nedopustno in se v zreli demokraciji ne bi smelo dogajati.

Slovenija
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...