Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Radio  (foto: pexels)
Radio | (foto: pexels)

Radio je močan medij, ki lahko pomiri

Slovenija | 13.02.2023, 14:26 Manca Hribar

Danes je svetovni dan radia. Da ga obeležujemo ravno 13. februarja, so se leta 1946 odločili pri Unescu, kjer so dodali: »Če imaš radio, nisi nikoli sam - v radiu imaš vedno prijatelja.« Številne raziskave kažejo, da je radio po zaupanju ljudi v medije praviloma na vrhu, tako v tujini kot tudi pri nas.

Radio Ognjišče spodbuja k sobivanju in sožitju

Zaupanje poslušalk in poslušalcev se vsakodnevno trudimo upravičiti tudi na našem radiu. Naše poslanstvo povzema direktor Radia Ognjišče Franci Trstenjak: »Radio Ognjišče je od začetka zvest svojemu namenu in poslanstvu, da prinaša v slovenski prostor evangeljsko sporočilo in krščanske vrednote, ter govori o lepem in dobrem, ki se dogaja v naši družbi. S svojim programom spodbuja poslušalce k sobivanju in sožitju med državljani ter nasprotuje vsemu, kar ločuje in razdvaja.«

Radio Ognjišče je od začetka zvest svojemu namenu in poslanstvu, da prinaša v slovenski prostor evangeljsko sporočilo in krščanske vrednote, ter govori o lepem in dobrem, ki se dogaja v naši družbi.

Msgr. Franci Trstenjak
Msgr. Franci Trstenjak © Rok Mihevc

Radio lahko ponudi bistveno več kot v preteklosti

Radio se mora kot medij razvijati, prilagajati sodobnemu času in trendom ter svojo dejavnost širiti. Temu pritrjuje tudi v.d. direktorja Radia Slovenije Mirko Štular. »Novi prišleki med ponudniki vsebin medijskih in drugačnih postavljajo sicer nove izzive, kaj in kako naj se radio postavi, ustoliči, najde svoj prostor tako v medijskih krajinah kot digitalnih platformah. Če se bo radio dobro znašel med vsemi temi spletnimi digitalnimi kanali in platformami, potem lahko ponudi bistveno več, kot je ponujal v preteklosti.«

Direktor Radia Slovenija Mirko Štular
Direktor Radia Slovenija Mirko Štular © STA / Tamino Petelinšek

Učinkovito prepletanje z digitalnimi platformami

Radio bi si v prihodnosti lahko svoj prostor izboril predvsem z dobrim pozicioniranjem med množico medijev, kar lahko doseže le z učinkovitim prepletanjem z digitalnimi platformami. Prostora za inovacije, drugačne oblike in koncepte je po mnenju Štularja precej. »V preteklosti je bil vendarle omejen na neko platformo, na FM oddajanje, ki pa je produkcijsko doseglo zelo visoko raven, ni pa nujno, da danes še ustreza pričakovanjem javnosti poslušalk in poslušalcev, ki medijske in vsakovrstne vsebine danes sprejemajo na zelo drugačen način.«

Če se bo radio dobro znašel med vsemi temi spletnimi digitalnimi kanali in platformami, potem lahko ponudi bistveno več, kot je ponujal v preteklosti.

Močan medij, ki lahko pomiri

Da je radio močan medij, ki lahko z načinom podajanja vsebine v posameznih okoliščinah poveča ali zmanjša napetost, so poudarili tudi pri Unescu. Dodajajo, da naj bi si profesionalni radio v praksi prizadeval za pomiritev napetosti in prispeval k pomiritvi in začetkom mirovnih pogajanj.

Slovenija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...