Mateja F. NovljanMateja F. Novljan
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
Nastop škofa Maksimilijana Matjaža (foto: Igor Bahovec)
Nastop škofa Maksimilijana Matjaža | (foto: Igor Bahovec)

Slovenska delegacija na sinodalnem zasedanju v Pragi posebej navdušila s poglavjem o mladih

Cerkev na Slovenskem | 08.02.2023, 09:56 Alen Salihović Robert Božič

V Pragi na Češkem se nadaljuje celinsko zasedanje sinode za Evropo. Na sinodalnem zasedanju sodeluje 200 delegatov, preko spleta pa jih je povezanih še 390. Slovensko delegacijo sestavljajo soboški škof in podpredsednik Slovenske škofovske konference Peter Štumpf, celjski škof in odgovoren za sinodo pri Slovenski škofovski konferenci Maksimilijan Matjaž, profesor Igor Bahovec in sestra Anja Kastelic.

Slednja je včeraj s škofom Matjažem predstavila slovensko poročilo. Kot nam je sinoči sporočil škof Štumpf sta slovenska predstavnika edina do sedaj na sinodi govorila v imenu mladih. »Imela sta zelo dobro predstavitev, ki je zbudila pozornost vseh sinodalnih udeležencev,« nam je sporočil škof Štumpf.

»Poudarili smo morda dve ali tri stvari, ki so očitno navzoče tudi v drugih škofovskih konferencah. Najprej smo rekli, da bi res morali okrepiti to našo zavest ali pa tudi načine, kako graditi na izvornem krstnem dostojanstvu, kako pripravljati prostor, da bi se res zavedali teh darov, ki jih dobimo in bi iz teh darov tudi živeli,« pa je v jutranjem oglašanju povedal škof Matjaž.

Soboški škof in podpredsednik Slovenske škofovske konference Peter Štumpf, sestra Anja Kastelic in celjski škof in odgovoren za sinodo pri Slovenski škofovski konferenci Maksimilijan Matjaž.
Soboški škof in podpredsednik Slovenske škofovske konference Peter Štumpf, sestra Anja Kastelic in celjski škof in odgovoren za sinodo pri Slovenski škofovski konferenci Maksimilijan Matjaž. © Igor Bahovec

Po njegovih besedah je bilo dobro sprejeta tudi pobuda za vključitev žena v res vse procese, predvsem v procese razločevanja in odločanja. Dotaknil pa se je tudi odnosa med kleriki in laiki.

Odnosi v Cerkvi se prav preko mladih še najbolj pokažejo

»Ta neke vrste napetost po ena strani, po drugi strani pa vsi čutijo, da bi želeli biti razbremenjeni od tistega, kar ni bistveno, da bi lahko delali tisto, kar je bistveno. Najmočnejši odziv pa smo dejansko naleteli pri vprašanjih mladih. Mlade so omenjale sicer tudi druge delegacije, vendar pa konkretno: Kaj si mladi želijo, kaj si mladi predstavljajo, da ne želijo biti v cerkvi obravnavani samo kot en objekt, ampak, da bi bili dejavni člani, to, kar se je govorilo že takrat na sinodi mladih. Predvsem konkretno, kako potrebujejo spremljanje, kako potrebujejo kvalitetne kateheze in pridige, kako potrebuje tudi, da se z njihovimi problemi Cerkev ukvarja.«

Lahko rečem, da se tukaj res učimo na konkreten način sinodalnega življenja in delovanja.

»Veliko je bilo tukaj, posebej pri predstavnikih zahodnih Cerkva, govora tudi o spremljanju ljudi LGBT in vključevanju teh v Cerkev. Tudi pri nas je bilo nekaj rečeno v to smer, ampak predvsem: Povejte, jasno povejte, kaj je prav, kaj ni prav, okrepite nas za resnico, pokažite na tisto bogastvo, ki ga Cerkev ima, na oznanilo Jezusa Kristusa...«

Škof Maksimilijan Matjaž pravi, da so poudarili, da se odnosi v Cerkvi prav preko mladih še najbolj pokažejo. »Mladi želijo biti pristni, se pravi, želijo da ne bi bilo pregrad ... ampak da bi živeli res kot eno občestvo, kot ena družina.«

Čas za poročila in čas za tišino in prisluh Sv. Duhu

Škof Maksimilijan Matjaž je v jutranjem pogovoru pojasnil, kako je v Pragi čutiti«evropsko« Cerkev, kako je z enotnostjo v različnosti, koliko je čutiti razpetost med vzhodom in zahodom. Dodal je, da posebno pozornost namenjajo vprašanjem ranljivih in preventivi v boju proti zlorabam in povedal, kako v praksi poteka samo sinodalno delo in nastopi.

Prisluhnite celotnemu pogovoru.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu