Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Tone GorjupTone Gorjup
Mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. (foto: STA / Nebojiša Tejić)
Mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. | (foto: STA / Nebojiša Tejić)

»Da bi šel vonj Svetega Duha skozi vse strukture nadškofije«

Cerkev na Slovenskem | 09.01.2023, 07:41 Tone Gorjup

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl je v povezavi s sinodalno potjo Cerkve na nedeljo Jezusovega krsta vernikom namenil že drugo pastirsko pismo. Lani jih je povabil na sinodalno pot. Tokrat se je ozrl na prehojeno pot in zarisal smernica za nadaljevanje sinode, ki se bo sklenila s svetim letom 2025, za nadškofijo v smislu misijonske prenove pa nadaljevala do 2028, ko bodo praznovali 800-letnico lavantinske nadškofije.

Sinoda priložnost za rast v veri

Najprej je vernikom zaželel blagoslova in potrebnega poguma, da bi v tem letu izkoristiti ponujene priložnosti za rast v veri. Pomembna priložnost je tudi sinodalna pot Cerkve, na katero vas na začetku novega leta - kot vaš škof – vabim in spodbujam, da na njej vztrajamo. Zatem jih je povabil, da se skupaj ozrejo nazaj. Po župnijah so se vrstile molitve, sinodalni pogovori, razna srečanja, več sodelovanja laikov in duhovnikov, poročila vodstvu sinode ... Dejansko so oblikovali smernice, ki predstavljajo pomemben kažipot pri vodenju nadškofije.

Sinodalna pot se šele dobro začenja ...

Nadškof Cvikl si želi, da postane sinodalnost vsakdanji kruh po občestvih, da postane kakor dim kadila, ki prežame vse, s čimer pride v stik, in ga ni mogoče odpraviti. Želi si, da bi šel ta vonj Svetega Duha skozi vse strukture nadškofije in krepil prenovo v smeri vedno bolj sinodalne Cerkve. Omenil je papeževo odločitev, da se sinodalno dogajanje podaljša za eno leto. Tudi nadškof Cvikl je že ob sklepu škofijske faze sinodalne poti zapisal, da »se ta sinodalna pot ne zaključuje, temveč šele prav začenja.«

Zavedajmo se, da se vsaka prenova začne v meni z mojo potjo h Gospodu in ponižnim priznanjem, da sem grešnik in potreben Boga.

Dva velika dogodka

V nadaljevanju je spomnil na dva velika dogodka, na katera se bodo pripravljali z nadaljevanjem sinodalne poti. Prvi, na ravni vesoljne Cerkve, bo redno Sveto leto 2025 z geslom »Romarji upanja«. Drugi dogodek, tri leta kasneje 2028, bo obhajanje 800-letnice obstoja nadškofije. V sklopu priprav na oboje bo letos v ospredju spoznavanje bogastva bogoslužja, zlasti nedeljske maše, saj so v sinodalnih pogovorih ocenili, da je to neizkoriščen duhovni kapital. Obenem bodo odkrivali bogato zgodovino krajevne Cerkve, je še zapisal nadškof Alojzij Cvikl.

Obudimo krstno milost

Ob koncu je vse povabil, da bi skupaj obudili krstno milost. »Zavedajmo se, da se vsaka prenova začne v meni z mojo potjo h Gospodu in ponižnim priznanjem, da sem grešnik in potreben Boga,« je zapisal nadškof.

Cerkev na Slovenskem
Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije) Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije)

Požar na Krasu pogašen, pomagal tudi dež

Gasilcem, ki so ponoči čistili in zalivali robove požarišča na Krasu, je na pomoč prišel še dež brez neviht in strel, tako da je ogenj dokončno ukročen, so zjutraj sporočili iz regijskega štaba ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...