Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Sinoda 2021-2023 (foto: SŠK)
Sinoda 2021-2023 | (foto: SŠK)

O sinodi še na ravni celin

Cerkev po svetu | 29.01.2023, 08:53 Marjana Debevec

Potem ko se je zaključil sinodalni postopek po krajevnih Cerkvah, bo pred srečanjem vseh škofov v Rimu, potekalo še eno srečanje in sicer na ravni celin. Predstavniki iz Evrope se bodo zbrali v začetku februarja v Pragi.

Predstavniki iz vseh evropskih krajevnih Cerkva bodo v Prago prinesli odgovore, ki so jih skozi vse leto zbirali na terenu med ljudmi. Že zastavljena vprašanja bodo poglobili in prečistili. In zakaj je pomembno, da se pred sinodo škofov z vsega sveta, predstavniki za sinodo posebej zberejo še na celinskih srečanjih?

»Kontinent ima neke skupne kulture, neko skupno zgodovino in nekaj skupnih vprašanj. Torej ne moremo gledati samo lokalno in globalno, ampak je vmes tudi regijski vidik. Druga stvar: pripravili bodo delovno gradivo za srečanje škofov in oktobra bo prvo srečanje več tednov škofovske sinode, katere namen pa je priti resnično do razločevanja,« je za naš radio pojasnil predstavnik sinode za Slovenijo dr. Igor Bahovec.

Škofje bodo nato v dveh korakih – jeseni letos in prihodnje leto – iskali odgovore na izzive Cerkve v sodobnem svetu. »Da se skuša dati odgovor na vprašanje evangelizacije: biti živa Cerkev v tem svetu.« Gre torej za premik k veri. »Premik k temu, da je v osredju vera, konkretno življenje in življenje iz vere in ne nauk in institucija. V zadnjih stoletjih je imel človek včasih občutek, da je v krščanstvu v javno sferi prevladoval nauk in instutucija, ne pa živa vera ljudi.«

Podatki kažejo, da se je v zadnjih tridesetih letih obisk maš in prejemov zakramentov zmanjšal za približno 25 - 30 odstotkov. »Rešitev ni, da se vrnemo k nečemu, kar je bilo, ker to ne gre. Treba je najti nov izraz iste vsebine krščanstva v časih, ki so zelo drugačni,« še poudarja Bahovec.

Cerkev po svetu
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...