Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Poslanska skupina NSi (foto: Bor Slana/STA)
Poslanska skupina NSi | (foto: Bor Slana/STA)

Premalo podpisov. »Z osamosvojitvijo se ne trguje.«

Slovenija | 03.02.2023, 14:30 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

NSi ne bo vložila interpelacije zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, saj z osmimi poslanci nima zadostnega števila podpisov za vložitev. Poslanci SDS, ki svoje podpise pogojujejo s podpisi NSi k interpelaciji vlade, pa podpisov niso prispevali. V NSi sicer podpore k interpelaciji vlade ne izključujejo, a poudarjajo, da vsebine še niso videli.

Zmanjkala dva glasova

NSi ima osem poslancev, interpelacijo pa jo lahko vloži najmanj deset, zato bi potrebovali podpise še dveh. Poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti sta že sporočila, da podpisov ne bosta prispevala. V SDS pa so te pogojevali s podpisi vseh poslancev NSi k interpelaciji o delu vlade premierja Roberta Goloba. V NSi danes, enako kot že v četrtek, zatrjujejo, da podpore interpelaciji vlade ne izključujejo, saj z njenim besedilom še niso seznanjeni. Pomembno za njihovo odločitev o morebitni podpori pa bi bilo tudi, koga bi v SDS ob glasovanju o konstruktivni nezaupnici ponudila kot mandatarja.

Janša: Razprava o delu vlade, ne konstruktivna nezaupnica

Prvak SDS Janez Janša je sicer na Twitterju zapisal, da je interpelacija zoper celotno vlado razprava o delu vlade, in ne konstruktivna nezaupnica. Ta po poslovniku lahko sledi razpravi, običajno pa ne, je še zapisal in dodal, da je bilo to prvaku NSi Mateju Toninu in generalnemu sekretarju stranke Robertu Ilcu tudi predstavljeno na sestanku.

»Z osamosvojitvijo se ne trguje«

Vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj pa je v izjavi poudaril, da je celodnevna razprava ob interpelaciji o delu vlade tako močno opozicijsko orodje, da jo je nujno zaključiti s predlogom konstruktivne nezaupnice vladi. O tem, ali bi v nadaljevanju, če se SDS odloči za vložitev interpelacije vlade, svojo podporo pogojevali s podpisi k interpelaciji ministrice Vrečko, je Cigler Kralj dejal le, da se z "osamosvojitvijo ne trguje". Zgodba z interpelacijo ministrice za kulturo je sicer za zdaj za NSi zaključena, po besedah Ciglerja Kralja pa prihaja čas, da se oglasi tudi civilna družba.

Ministrica Vrečko: Interpelacije se nisem bala

Ministrico za kulturo Asto Vrečko je ponovila, da se takšnega zaslišanja v DZ ne bi bala. Argumenti za združitev muzejev so namreč po njenih besedah na njihovi strani, očitki pa neosnovani in jih lahko kadarkoli zavrnejo. Ob tem je izrazila obžalovanje, da se je prejšnja vlada odločila ad hoc ustanoviti muzej brez zbirke, brez ustreznih pogojev in tudi brez nekih trdnih temeljev, na katerih bi Muzej slovenske osamosvojitve lahko zaživel.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko.
Ministrica za kulturo Asta Vrečko. © STA / Nace Hočevar

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...