Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Sveta maša, na kateri se je zbralo milijon vernikov (foto: Vatican Media)
Sveta maša, na kateri se je zbralo milijon vernikov | (foto: Vatican Media)

7.000 članski zbor, skupine plesalcev, množica živih barv

Papež in Sveti sedež | 01.02.2023, 15:04 Tone Gorjup

Papež Frančišek je durgi dan obiska v Demokratnični republiki Kongo med mašo na letališču Ndolo v Kinšasi vernike povabil k delu za mir, ki je mogoč, ko pristanemo na odpuščanje. K temu so poklicani tudi tisti, ki se imenujejo kristjani, a kljub temu izvajajo nasilje. Že včeraj pa je vsem, ki izvajajo politični in gospodarski pritisk na Črno celino, dejal: Nehajte dušiti Afriko.

Misijonarka za naš radio: Navdušenje množic

Misijonarka s. Mojca Karničnik nam je v kratkem zapisu povedala, da se prebivalci te dežele neizmerno veselijo papeževega obiska. V strahu, da ne bi dobili prostora, so včeraj prišli na letališče, da bi ga pričakali, že precej ur prej. Tudi letališče, kjer je bila dopoldne sveta maša, je prekipevalo od navdušenja množic. Sedemstočlanski zbor, več skupin plesalcev in množica v oblačilih živih barv; vse to je bogoslužju, ki je po Rimskem misalu prirejeno in potrjeno za vse škofije nekdanjega Zaira, dalo poseben pečat. V nekaterih delih maše so prišli do izraza jeziki domačinov; tudi papežev vzklik veselja v bantu jeziku na začetku pridige.

© Vatican Media

»Poklicani smo biti misijonarji miru.«

V duhu evangeljskega odlomka, ko se je Jezus po vstajenju prikazal učencem in jih pozdravil: »Mir vam bodi!« je tudi papež postavil v središče svojega nagovora mir. Da bi ta mir lahko prinašali v današnji svet, moramo znati odpuščati in pustiti za seboj preteklost, živeti v zavesti, da smo ena sama družina, ne glede na razlike in da imamo skupno nalogo: »Poklicani smo biti misijonarji miru. To nam bo prineslo mir. Gre za izbiro: pomeni narediti prostor za vse v srcu, verjeti, da etnične, regionalne, socialne in verske razlike niso ovira; da so drugi bratje in sestre, člani iste človeške skupnosti; da je vsak obdarjen z mirom, ki ga svetu prinaša Jezus.«

Gre za izbiro: pomeni narediti prostor za vse v srcu, verjeti, da etnične, regionalne, socialne in verske razlike niso ovira; da so drugi bratje in sestre, člani iste človeške skupnosti; da je vsak obdarjen z mirom, ki ga svetu prinaša Jezus.

© Vatican Media

Prekiniti krog nasilja

Samo tako je mogoče prekiniti krog nasilja na afriški celini je opozoril papež Frančišek. »Naj bo to primeren trenutek za vas, ki se v tej deželi imenujete kristjani, a izvajate nasilje. Gospod vam pravi, položite orožje in sprejmite usmiljenje,« je še dejal. Ob koncu je vse še enkrat povabil, naj izberejo bratsko povezanost, evangeljsko ljubezen in odpuščanje.

© Vatican Media

Papež se bo popoldne srečal še z žrtvami nasilja iz vzhodnega dela države – iz Gome, zvečer pa s predstavniki nekaterih dobrodelnih ustanov.

Papež in Sveti sedež
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...