Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Oddaja Milijonar (foto: Planet TV)
Oddaja Milijonar | (foto: Planet TV)

Prejeli smo odgovor ustvarjalcev Milijonarja o vprašanju števila Jezusovih bratov.

Slovenija | 27.01.2023, 08:01 Rok Mihevc

Pravilni odgovor na vprašanje, ki so ga zastavili v oddaji Milijonar na Planet TV, da je imel Jezus štiri brate, je presenetil mnoge. Za pojasnila, na podlagi katerega besedila v Svetem pismu so izbrali odgovor »štiri« za pravilnega, smo prosili tudi ustvarjalce oddaje in dobili smo odgovor, ki ga objavljamo v celoti.

»Zadevo smo preverili pri produkcijski ekipi in posredujemo citate in razlago:

Sveto pismo v Evangeliju po Mateju (13, 55) ter Evangeliju po Marku (6, 1)

Citiram:
(Mt 13,53–58)

V Nazaretu Jezusa zavržejo
53 Ko je Jezus končal te prilike, je šel od tam. 54 Prišel je v domači kraj in jih učil v njihovi shodnici, tako da so se zelo čudili in govorili: »Od kod temu ta modrost in ta mogočna dela? 55 Ali ni to tesarjev sin? Ali ni njegovi materi ime Marija, njegovim bratom pa Jakob, Jožef, Simon in Juda? 56 In njegove sestre, ali niso vse pri nas? Od kod torej njemu vse to?« 57 In spotikali so se nad njim. Jezus pa jim je rekel: »Prerok ni brez časti, razen v domačem kraju in v svoji hiši.« 58 In zaradi njihove nevere tam ni storil veliko mogočnih del.

Vir: Slovenski standardni prevod, © 1996, 2003 Svetopisemska družba Slovenije

(Mr 6,1–6)
V Nazaretu Jezusa zavržejo
6
1 Šel je od tam in prišel v svoj domači kraj. Spremljali so ga njegovi učenci. 2 Ko je prišla sobota, je začel učiti v shodnici. Mnogi, ki so ga poslušali, so začudeni govorili: »Od kod njemu to? Kakšna je ta modrost, ki mu je dana? In kakšna mogočna dela se godijo po njegovih rokah! 3 Ali ni to tisti tesar, sin Marije in brat Jakoba, Jozéja, Juda in Simona? Mar njegove sestre niso tu, pri nas?« In spotikali so se nad njim. 4 Jezus pa jim je govoril: »Prerok ni brez časti, razen v domačem kraju, pri svojih sorodnikih in v svoji hiši.« 5 In ni mogel tam storiti nobenega mogočnega dela, samo na nekaj bolnikov je položil roke in jih ozdravil.

Vir: Slovenski standardni prevod, © 1996, 2003 Svetopisemska družba Slovenije

Prav tako v NUK-u hranijo starejši prevod Evangelja po SV. Marku iz leta 1869, Založil A. Reichard in druž.

VI. POGLAVJE
3. Mar ni ta mizar, sin Marijin, brat pa Jakobov in Jozejev in Judov in Simonov?

Ter Evangelij po Sv. Matevžu (današnji Evangelij po Sv. Mateju), 1869

XIII. poglavje

55. Ali ni ta tesarjev sin? Ali se ne imenuje mati njegova Marija, in bratje njegovi Jakob in Judej in Simon in Juda?

Vir: Digitalna knjižnica Slovenije, Izvor: Narodna in univerzitetna knjižnica«


Spomnimo, že včeraj je katehistinja in redovnica s. Meta Potočnik zapisala:

»Morda so se snovalci oddaje sklicevali na kakšnega od apokrifov, ki nam niso poznani, ali na stališče protestantskega izročila. To bi pa ob vprašanju morali navesti. Lahko bi sicer tudi sklicevali na na Mt 13,55: "Ali ni to tesarjev sin? Ali ni njegovi materi ime Marija, njegovim bratom pa Jakob, Jožef, Simon in Juda?". Če citat iztrgamo iz konteksta evangelijev in ne upoštevamo sprejetega izročila Cerkve o Marijinem vednem devištvu, je to sicer res. Tako kot je res, da Sveto pismo pravi, da ni Boga (Ps 53,2).

Povejmo še to, da tudi Sveto pismo večkrat govori o »bratih«. Največkrat so to krvni sorodniki, lahko pa tudi bratje po veri ali širši sorodniki ali ljudje istega naroda.«

Slovenija
Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje) Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje)

Nika Kovač meni, da so zastavice tudi nasilje

Incident na Kongresnem trgu, ko je skupina deklet uničila simbolično sporočilo Pohoda za življenje, ima svoje posledice. Popoldne se je oglasila predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je ...

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...