Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Tekmovanje v oddaji Milijonar (foto: Posnetek zaslona)
Tekmovanje v oddaji Milijonar | (foto: Posnetek zaslona)

Je bil odgovor v Milijonarju, da ima Jezus štiri brate, res pravilen?

Novice | 26.01.2023, 09:32 Rok Mihevc

Na Radio Ognjišče se je po včerajšnji oddaji Milijonar obrnilo nekaj poslušalcev, ki so izrazili ogorčenje nad pravilnim odgovorom enega od vprašanj.

Vprašanje: Koliko bratov je imel Jezus?

V oddaji Milijonar so tekmovalcu zastavili vprašanje »V Svetem pismu lahko preberemo, da je imel Jezus – koliko bratov?«, možni odgovori pa so bili »nobenega«, »dva«, »tri«, »štiri«. Tekmovalec je najprej povedal, da ni veren in ker odgovora na vprašanje ni vedel, je prosil za pomoč – klic v sili. Klicani je odgovoril, da je pravilni odgovor »štiri« in kasneje se je izkazalo, da naj bi bil res. Danes dopoldne so nas poklicali nekateri poslušalci, ki so izrazili ogorčenje in dvom nad pravilnim odgovorom, ko smo si ogledali odlomek iz oddaje, smo bili tudi sami presenečeni.

Za pojasnila smo prosili tudi Planet TV

Za pojasnila, kako so prišli do odgovora, da je imel Jezus štiri brate, smo prosili tudi Planet TV. Tu je njihov odgovor. Je pa o tem razmišljala naša sodelavka, katehistinja in učiteljica krščanske duhovnosti, s. Meta Potočnik.

Bratranci in sestrične?

"V Novi zavezi je kar nekaj vrstic, ki govorijo o Jezusovih bratih in sestrah (Mr 3,31; 6,3; Lk 8,19-20 ...) Po katoliškem pojmovanju so to njegovi bratranci in sestrične, medtem ko protestanti večinoma trdijo, da so to krvni bratje. Na zahodu je pogled oblikoval sv. Hieronim, ki je na podlagi proučevanja besedil Nove zaveze trdil, da sta Jožef in Marija živela vzdržno zakonsko življenje. Izročilo na ozadju Lukovega in Matejevega evangelija že iz prvih časov veruje, da je bila Marija devica, pred in med porodom. To izraža globoko vero kristjanov, da je Bogu vse mogoče in ima kot tak tudi moč nad zakoni človeške narave. Od tod izhaja tudi znamenje treh zvezd na skoraj vseh podobah Device Marije na pravoslavnih ikonah."

Povejmo še to, da tudi Sveto pismo večkrat govori o »bratih«. Največkrat so to krvni sorodniki, lahko pa tudi bratje po veri ali širši sorodniki ali ljudje istega naroda.

"Na vzhodu in sedanjem pravoslavju so ponekod prevzeli mnenje, ki pa temelji le na Jakobovem protoevangeliju oz. apokrifu, ki ni del Nove zaveze, v katerem gre za Jožefove otroke iz prejšnjega zakona, torej Jezusove polbrate in polsestre."

So se snovalci oddaje sklicevali na apokrife?

Morda so se snovalci oddaje sklicevali na kakšnega od apokrifov, ki nam niso poznani, ali na stališče protestantskega izročila. To bi pa ob vprašanju morali navesti. Lahko bi sicer tudi sklicevali na na Mt 13,55: "Ali ni to tesarjev sin? Ali ni njegovi materi ime Marija, njegovim bratom pa Jakob, Jožef, Simon in Juda?". Če citat iztrgamo iz konteksta evangelijev in ne upoštevamo sprejetega izročila Cerkve o Marijinem vednem devištvu, je to sicer res. Tako kot je res, da Sveto pismo pravi, da ni Boga (Ps 53,2).

Več razlage si lahko preberete tukaj, o branju Svetega pisma pa smo govorili tudi v nedavni Svetovalnici. Sicer pa poteka tudi Svetopisemski maraton.

Novice
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.