Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež Frančišek (foto: Divisione Produzione Fotografica Vatican News)
Papež Frančišek | (foto: Divisione Produzione Fotografica Vatican News)

Prvi odziv papeža Frančiška na primer Rupnik

Papež in Sveti sedež | 25.01.2023, 17:26 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Papež Frančišek je v prvem odzivu na primer patra Marka Ivana Rupnika dejal, da ga je zadeva presenetila in prizadela. V intervjuju za ameriško tiskovno agencijo AP je še zagotovil, da ni imel nobene vloge v obravnavi primera.

Presenečenje in rana za papeža

"Zame je bilo to res presenečenje. Ta oseba, umetnik te ravni - zame je bilo veliko presenečenje in rana," je še dejal papež. Pripomnil je, da si želi več preglednosti pri obravnavi primerov. Ob tem je namignil, da je to težka bitka v instituciji, ki primere duhovnikov, ki jim očitajo zlorabe, že več stoletij obravnava za zaprtimi vrati. "To je tisto, kar si želim," je dejal. "S preglednostjo pa pride zelo lepa stvar, to je sram," je poudaril papež in dodal, da je sram milost.

Posredoval postopkovno

Frančišek je še pojasnil, da je v primeru Rupnik posredoval le postopkovno, da bi drugi sklop obtožb devetih žensk ostal pri istem sodišču, ki je obravnavalo prvi sklop obtožb. Dejal je, da je bila njegova edina odločitev, "naj se zadeva nadaljuje z rednim sodiščem, saj se v nasprotnem primeru procesne poti razdelijo in se vse zaplete".

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.