Alen SalihovićAlen Salihović
SŠK - Slovenska škofovska konferenca (foto: Katoliška cerkev)
SŠK - Slovenska škofovska konferenca | (foto: Katoliška cerkev)

Na odkritje zlorab p. Rupnika so se odzvali slovenski škofje

Škofovska konferenca | 22.12.2022, 15:11 Rok Mihevc

Slovenski škofje so se ob odkritju zlorab s strani jezuita p. Marka Ivana Rupnika zbrali na izredni seji Slovenske škofovske konference v Ljubljani in soglasno sprejeli naslednjo izjavo.

»Z veliko žalostjo in prizadetostjo spremljamo razkrivanje raznovrstnih zlorab s strani p. Rupnika, ki so se dogajale daljše obdobje in za katere smo aktualni slovenski škofje izvedeli iz objav v medijih. Po tem, ko so jezuitski predstojniki potrdili verodostojnost dejstev, obsojamo vsa Rupnikova čustvena, spolna in duhovna nasilna dejanja ter hudo zlorabo zakramenta sprave. Podpiramo jih pri njihovem prizadevanju za iskanje resnice in pravičnosti. Žrtve nikoli niso krive! Smo na strani žrtev. Izražamo jim sočutje in bližino ter se zavezujemo, da jim bomo pomagali. Želimo stati ob strani tudi širši skupnosti.

Smo na strani žrtev. Izražamo jim sočutje in bližino ter se zavezujemo, da jim bomo pomagali. Želimo stati ob strani tudi širši skupnosti.

Obžalujemo, da so nedopustna dejanja ostala prikrita toliko let in da so povzročila trpljenje žrtvam ter njihovim bližnjim. Obžalujemo opustitev dolžnih ravnanj odgovornih in prikrivanje dejstev spolnega in duhovnega nasilja ter zlorabe moči in avtoritete, pa ne le v primeru p. Rupnika, ampak tudi v vseh drugih primerih, ki so se zgodili v Sloveniji ali kjer koli drugje. Žal nam je, da žrtve desetletja niso bile zares slišane. Vsaka zloraba duhovne moči in avtoritete za izvajanje nasilja nad drugimi podrejenimi osebami je nedopustna in je zavržno dejanje.

Zavzemamo se za večjo transparentnost in ničelno toleranco do fizičnega, spolnega, psihičnega in duhovnega nasilja. Ne glede na to, da so nekatera dejanja s cerkveno-pravnega vidika zastarana, so vedno zavržna in vredna obsodbe. Zavezujemo se, da bomo z večjo pozornostjo spremljali dogajanje v naših cerkvenih skupnostih in da v prihodnje do zlorab avtoritete s strani oseb, ki imajo v Cerkvi kakršno koli vodstveno vlogo, ne bi prihajalo.

Žrtve p. Rupnika pozivamo, da se obrnejo na javno objavljene naslove (npr. varuh@jezuiti.si), da bo mogoče čim bolj celostno priti do resnice in pravične razsodbe. Obenem prosimo, da se javijo tudi ostale žrtve nasilnih dejanj v cerkvenih skupnostih s strani drugih storilcev. Vse prosimo, da prijavijo kakršne koli oblike zlorab in nasilja. Obenem vas naprošamo za potrpežljivost, da bomo lahko utrdili naše nujno potrebne strukture in opravili vse predpisane postopke ter hkrati poskrbeli za izobraževanje in ozaveščanje o problematiki spolnega in duhovnega nasilja. Samo s skupnimi močmi in s prekinitvijo molka, ki je zaveznik storilcev, lahko zaustavimo nepredstavljivo zlo.

Prosimo vas, da ob tem tragičnem spoznanju ločujemo med njegovimi nedopustnimi in obsodbe vrednimi dejanji ter njegovim preostalim izjemnim duhovno-umetniškim opusom, ki je bil ustvarjen v mozaikih in na ostalih področjih. Našteta dejstva so velika preizkušnja naše vere in zaupanja v Boga.

Novica o zlorabah p. Rupnika je šokirala slovensko in tudi svetovno javnost. Žrtev njegovih dejanj je posredno tudi širša skupnost. P. Rupnika smo poznali kot izjemnega umetnika in pronicljivega duhovnega voditelja, ki je zaznamoval številna osebna življenja in skupnosti ter ustvaril veliko umetniških del in duhovne literature. Razumemo, da ste ob tej novici mnogi prizadeti in da se sprašujete, če je potrebno vse to zavreči. Prosimo vas, da ob tem tragičnem spoznanju ločujemo med njegovimi nedopustnimi in obsodbe vrednimi dejanji ter njegovim preostalim izjemnim duhovno-umetniškim opusom, ki je bil ustvarjen v mozaikih in na ostalih področjih. Našteta dejstva so velika preizkušnja naše vere in zaupanja v Boga.

Spoznanje zelo bolečih odkritij naj bo priložnost za očiščenje in prenovo Cerkve. Vabimo vas, da se povežemo v iskanju resnice in ustvarjanju skupne vizije prihodnosti. Smo pred božičnimi prazniki. Jezus prihaja, da nas odreši in očisti ter pride v naše temine. Prišel je, da bi bil luč ljudem. Ne dopustimo, da zmagujejo sile teme in laži."

Škofovska konferenca, Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...