Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović
Logotip jezuitske redovne skupnosti (foto: jezuiti.si)
Logotip jezuitske redovne skupnosti | (foto: jezuiti.si)

Slovenski jezuiti prosijo odpuščanja

Cerkev na Slovenskem | 07.01.2023, 08:27 Rok Mihevc

Slovenski jezuiti, ki so se konec decembra zbrali na letnem srečanju, so se odvzali na obtožbe o zlorabah zoper patra Marka Ivana Rupnika. "Čeprav nam številna dejstva še vedno ostajajo prikrita, se čutimo dolžni povedati sledeče," so zapisali na svoji spletni strani.

Sprejemajo ogorčenost, jezo in razočaranje

Slovenski jezuiti sprejemajo "ogorčenost, jezo in razočaranje žrtev ter njihovih bližnjih," saj je jasno, da "kot provinca v preteklosti žrtvam nismo znali prisluhniti in ustrezno ukrepati, da bi zadeve razčistili in naredili konec trpljenju".

Vse iskreno prosimo odpuščanja. Najprej žrtve, ki v preteklosti niso bile zares slišane s strani pristojnih oseb v Družbi Jezusovi. Na poseben način prosimo odpuščanja sedanje in nekdanje članice Skupnosti Lojola. Njihove izpovedi nedvomno kažejo, da pristojni cerkveni predstojniki niso ustrezno ukrepali, zaradi česar se je povečalo in podaljšalo nesluteno trpljenje vrste žena. 

Zanj neposredno odgovorno vodstvo v Rimu

Poudarili so tudi, da Rupnik vse od leta 1993 deluje v Rimu, zato je zanj neposredno odgovorno vodstvo jezuitskega reda v Rimu. Slovenski jezuiti tako "nimamo neposrednih informacij o postopkih zoper omenjenega sobrata, prav tako pa so omejene tudi naše možnosti ukrepanja".

Čeprav trenutna slika dejstev in okoliščin še zdaleč ni celovita, se slovenski jezuiti zavezujemo k podpori žrtvam in vsem oškodovanim, sodelovanju s pristojnimi inštitucijami v Sloveniji in tujini glede tega in drugih primerov zlorab iz naših vrst, sprejemanju zasebnih in javnih predlogov glede nadaljnjih korakov. 

Žrtve pozivajo, naj sodelujejo v postopkih

Kljub temu pa podpirajo, da se obtožbe zoper Rupnika raziščejo, vse žrtve pa pozivajo, naj sodelujejo v postopkih zoper storilce spolnih zlorab. Dodali so, da se zavedajo težavnosti in dolgotrajnosti sodnih procesov, v kolikor pa žrtve ne bi želele spregovoriti javno, pa lahko prijavo oddajo neposredno pristojnim institucijam.

Zavezani podpori žrtvam

Ob tem so zapisali še, da so zavezani podpori žrtvam in vsem oškodovanim ter sodelovanju s pristojnimi inštitucijami v Sloveniji in tujini glede tega in drugih primerov zlorab iz njihovih vrst, prav tako pa sprejemajo javne in zasebne predloge glede nadaljnjih korakov. Celotna izjava je na voljo na njihovi spletni strani. 

Cerkev na Slovenskem
Oratorijska ladja na Suhorju (photo: Oratorij Suhor) Oratorijska ladja na Suhorju (photo: Oratorij Suhor)

Prava ladja na oratoriju na Suhorju

V polnem teku po vsej Sloveniji potekajo oratoriji in tako je bilo v začetku julija tudi na Suhorju. Bil pa je nekaj posebnega, saj so animatorji zgradili pravo ladjo.

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...