Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Tischlerjeva nagrajenka Milka Kriegl (foto: Matjaž Merljak)
Tischlerjeva nagrajenka Milka Kriegl | (foto: Matjaž Merljak)

Narečje in šege je pripeljala v današnji čas, ne v arhivirani, temveč v živi obliki

Slovenci po svetu | 25.01.2023, 15:26 Matjaž Merljak

44. Tischlerjevo nagrado je včeraj v Celovcu prejela Milka Kriegl iz Ziljske doline „za vso njeno skrb za slovensko ziljsko narečje in ziljsko nošo, za ohranjanje domačih šeg in navad ter za ljubeč odnos do tipične ziljske gradbene in stanovanjske arhitekture“.

„Milka Kriegl se vse svoje življenje zaveda pomena domačega izročila, ki se na Zilji kaže v raznovrstnih oblikah – naj so to ljudske pesmi ali stare šege, tipična ziljska arhitektura, ki se tako lepo spaja s pokrajino široke doline, ali ziljska noša in z njo povezani običaji – prvi rej, štehvanje, ziljska ohcet", je o slavljenki povedal Janko Krištof, predsednik Krščanske kulturne zveze, ki skupaj z Narodnim svetom koroških Slovencev nagrado podeljuje od leta 1979. Predsednik slednjega  Zdravko Inzko je ponudil nekaj osebnih vtisov in spominov na dom letošnje nagrajenke: "Na roko napisana pisma so bila prvo, kar sem izvedel o Milki, preden sem mnoga leta pozneje, bil je verjetno žegen, smel stopiti v njeno hišo, pravzaprav topli ziljski muzej, tempelj domačnosti in prisrčnosti."

Janko Krištof, Zdravko Inzko, Milka Kriegl, Martina Piko-Rustia, Micka Opetnik
Janko Krištof, Zdravko Inzko, Milka Kriegl, Martina Piko-Rustia, Micka Opetnik © Matjaž Merljak

Micka Opetnik je v opisu nagrajenke naglasila, "da so šege in navade Ziljske doline za Milko tista dragocenost, ki ohranja slovensko besedo, čeprav je tudi na Zilji vedno manj slišna." Druga lavdatorka Martina Piko-Rustia pa je podčrtala: "Milka je s svojo pokončno držo svoje narečje in ziljsko kulturno dediščino pripeljala v današnji čas, ne v arhivirani obliki, temveč v živi, nadvse življenjski obliki." Martina Piko-Rustia je opisala družino letošnje Tischlerjeve nagrajenke, kuturi jezika, šeg in navad, petja, oblačenja, jedi, bivanja in vere.

Polna Tischlerjeva dvorana na prazniku Zilje in Ziljanov
Polna Tischlerjeva dvorana na prazniku Zilje in Ziljanov © Matjaž Merljak

Milka Kriegl je prestižno nagrado delila s svojimi predniki. "Doma je bilo lepo. V družini smo živeli nekako pod geslom Mati - domovina - Bog. Starši so mi vcepili spoštovanje do vsakega in vsega. Rekli so: Srce človeško je sveta stvar, ne žali ga nikdar!" Omenila je, da danes lažje dihajo, da so se časi spremenili in k temu pomagajo tudi mediji – oba tednika, pa slovenski radio in televizijska oddaja. V zahvali pa ni pozabila na Stanka Trapa, ki je že 45 let njihov župnik.

Župnik Stanko Trap je bil med prvimi, ki je prišel čestitat Milki Kriegl
Župnik Stanko Trap je bil med prvimi, ki je prišel čestitat Milki Kriegl © Matjaž Merljak

Praznik Zilje je v Tischlerjevi dvorani Mohorjeve olepšal Kvintet Oisternig iz Ziljske doline, na večeru so podelili nagrade za letošnji Govorniški natečaj. Zmagal je dijak Slovenske gimnazije Gorazd Wakounig z razmišljanjem o jeziku in obstoju narodne skupnosti.

Več v nedeljski oddaji Slovencem po svetu in domovini.

Tischlerjeva nagrajenka Milka Kriegl
Tischlerjeva nagrajenka Milka Kriegl © Matjaž Merljak


Slovenci po svetu
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...

O avtorju