Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Tischlerjeva nagrada šoli za gospodarske poklice

Slovenci po svetu | 18.12.2019, 09:06 Matjaž Merljak

Narodni svet koroških Slovencev in Krščanska kulturna zveza sta sporočila, da bo 24. Tischlerjevo nagrado prejela Višja šola za gospodarske poklice v Št. Petru pri Št. Jakobu v Rožu. Podelitev bo 24. januarja 2020.

Šola bo nagrado, poimenovano po ustanovitelju Narodnega sveta koroških Slovencev in prvem ravnatelju Slovenske gimnazije dr. Jošku Tischlerju, prejela za izobraževanje številnih generacij mladih, za prizadevanja za ohranitev slovenske jezikovne in narodne identitete, za povezovalno vlogo med nemško- in slovensko govorečimi na Koroškem kot tudi med obema sosednjima državama, sta sporočili organizaciji.

Na prireditvi, ki bo v petek, 24. januarja 2020, ob 19. uri, v Mohorjevi hiši v Celovcu, jo bosta podelila predsednik Krščanske kulturne zveze mag. Janko Krištof in predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev dr. Zdravko Inzko.

Lani je minilo 110 let od začetka delovanja šolskih sester v Šentjakobu v Rožu in 110 let že deluje njihov konvent, ki je vzgojil številne generacije koroških Slovencev in se vedno odzival na znamenja časov. V konventu so zdaj vrtec, enoletna strokovna šola in petletna višja šola za gospodarske poklice.

Spomnimo, da sta Krščanska kulturna zveza in Narodni svet koroških Slovencev leta 1983 4. Tischlerjevo nagrado podelila provinci šolskih sester ob 75-letnici delovanja zavoda v Št. Petru.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju