Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dr. Vrbinc prejema 37. Tischlerjevo nagrado (foto: Matjaž Merljak)
Dr. Vrbinc prejema 37. Tischlerjevo nagrado

Dr. Vrbinc prejel Tischlerjevo nagrado

| 26.01.2016, 12:29 Matjaž Merljak

Polna Tischlerjeva dvorana Mohorjeve hiše v Celovcu se je v ponedeljek, 25. januarja 2016, želela pokloniti osrednji jezikovni avtoriteti med koroškimi Slovenci, dr. Francetu Vrbincu. Narodni svet koroških Slovencev NSKS in Krščanska kulturna zveza KKZ sta mu podelila XXXVII. Tischlerjevo nagrado. Na prireditvi so podelili tudi nagrade govorniškega natečaja.

Nagrado, ki je poimenovana po ustanovitelju NSKS, šolniku, politiku in kulturniku ter prvem ravnatelju Slovenske gimnazije Jošku Tischlerju, je dr. Vrbinc prejel za vztrajno skrb za lepo slovenščino, uveljavljanje in spoštovanje slovenskega knjižnega jezika v javnosti in prizadevanja za vključevanje slovenskih laičih kristjanov v Cerkev in družbo.

Dr. Vrbinc je leta 1985 prejel veliki častni znak dežele Koroške, leta 1995 mu je Krščanska kulturna zveza podelila Janežičevo priznanje, leta 2011 pa je prejel Elizabetino medaljo Koroške Karitas. Vsem tem priznanjem sta se pridružila NSKS in KKZ.

Predsednik NSKS, dr. Zdravko Inzko, je naglasil, da je dr. Vrbinc, ki ga je na Koroško pripeljala begunska pot, v koroški stvarnosti tiho in skrito navzoč, a polna dvorana dokazuje, da je vendarle to bilo opazno in je imelo pomen. Hudomšno je še dodal, da dr. Vrbinc dela konstantno in izgleda konstantno, se ne zna utruditi pri svojem delu.

Dr. Vrbinc tudi ne pozna besede upokojenec, pa je v iskrivem, bogatem in temeljitem opisu nagrajenca povedal glavni urednik Nedelje Hanzi Tomažič. Opisal je svet, v katerega se je rodil dr. Vrbinc 21. januarja leta 1924 v Sapu na severozahodnem delu Dolenjske. Opisal je njegovo življenjsko pot, ki ga je ob sklepu druge svetovne vojne pripeljala kot begunca na Koroško.

Na večeru, ki ga je z glasbo obogatilo petje MePZ J. P. Gallus, ki ga vodi Sabina Wiegele, so podelili nagrade govorniškega natečaja za mlade, ki poteka od leta 1989. Prva nagrada je pripadla Maksu Dakskoblerju, dijaku 3. letnika Višje šole za gospodarske poklice v Št. Petru. Zaradi nagrajenčeve odsotnosti so zbrani ta večer prisluhnili drugonagrajenemu govoru, in sicer ga je predstavila Ana Vedenik, dijakinja 3. letnika Dvojezične zvezne trgovske akademije v Celovcu.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...