Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Hrvaški kovanec za en evro (foto: STA / Tanjug)
Hrvaški kovanec za en evro | (foto: STA / Tanjug)

Do kdaj bo možna menjava kun v Sloveniji?

Slovenija | 03.01.2023, 15:22 Ana Dežman

Hrvaška se je 1. januarja pridružila schengenskemu in evrskemu območju. Z novim letom imata tako Slovenija in Hrvaška po 31 letih spet isto valuto. Na meji med njima ni več nadzora, potniki pa bodo še vedno morali imeti s seboj osebno izkaznico ali potni list. Na Hrvaškem bodo storitve in izdelke še 14 dni lahko plačevali tako v evrih ali kunah, 15. januarja pa bo evro postal edina uradna plačilna valuta in plačevanje s kunami ne bo več mogoče. Kune bo v Sloveniji mogoče zamenjati še v prvih nekaj mesecih letošnjega leta. Nato bo menjavo mogoče opraviti le še na Hrvaškem.

Na blagajni Banke Slovenija

Hrvaške kune se lahko zamenja v evre po veljavnem menjalnem tečaju, ki je objavljen na tečajnih listah bank. V slovenski centralni banki so opozorili, da bo vsota, ki jo bo lahko zamenjal posameznik, omejena na skupni znesek 8000 hrvaških kun na dan. Predstavnica iz Združenja bank Slovenije Mateja Lah Novosel je povedala, da je bilo kune najbolje zamenjati do konca leta, vendar še vedno ostaja nekaj možnosti. »In sicer, nekatere banke in hranilnice so se odločile, da bodo možnost menjave omogočile v začetku letošnjega leta, te so sicer v manjšini. Druga možnost je menjava kun na blagajni Banke Slovenije do vključno 28. februarja 2023.«

Druga možnost je menjava kun na blagajni Banke Slovenije do vključno 28. februarja 2023.

Višje cene ob uvedbi evra

Na Hrvaškem velja obdobje dvojnega obtoka do 14.januarja, ko je s kunami še vedno mogoče plačevati, in še.. »In sicer jih je možno zamenjati na Hrvaškem do konca leta 2023 v bankah in na pošti. Po tem datumu pa bo menjava možna na hrvaški centralni banki.« Na Hrvaškem pa se medtem bojujejo s strahom pred dvigovanjem cen blaga in storitev. Gospodarski minister Davor Filipović je trgovce danes opozoril, da uvedba evra ne sme biti razlog za dražje izdelke in storitve ter da ima vlada na voljo vrsto ukrepov, tudi črne liste in zamrznitev cen. Najbolj so Hrvate ob uvedbi evra zmotile višje cene pekarskih izdelkov, kave, različnih storitev in podražitve parkirnin.

Slovenija, Evropska Unija
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...