Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Hvaležnost je vir zadovoljstva in nas preobraža v naši globini. (foto: No name / Pixabay)
Hvaležnost je vir zadovoljstva in nas preobraža v naši globini. | (foto: No name / Pixabay)

Hvaležnost, vir zadovoljstva, protistrup za stres.

Oddaje | 13.12.2022, 17:20 Tadej Sadar

Le kdo lahko danes reče, da ni pod stresom, da ga ne gane potrošništvo in da je povsem izpolnjen s smislom življenja? Lionel Dalle v knjigi z naslovom Čudež hvaležnosti plast za plastjo razkriva pasti sodobnega življenja in ponuja protistrup. Hvaležnost! »Vsakomur je dostopna,« pravi »in je zelo učinkovita. S hvaležnostjo težave in življenjske skrbi ne izpuhtijo, pač pa jih ta postavi na svoje mesto, nam pa omogoča, da jih doživljamo drugače.« Pripravili smo nekaj odlomkov iz knjige.

Včasih si postavljamo notranja pravila. Nadvse strogo se presojamo in si sami ustvarjamo prepreke vse do prepričanja: "Nimam pravice, da bi bil srečen. Nisem vreden, da bi občutil hvaležnost, ker sem doživel to in to, ker sem storil to in to, ker se me bo vedno držala smola." Privoščim vam, da bi si dopustili hvaležnost. Pravico imate do tega!

Odlomkom lahko prisluhnete v avdio arhivu, knjigo pa naročite pri založbi Emanuel.

Takó podcenjevanje samega sebe kot tudi napuh sta veliki oviri za prejemanje in za dajanje. Resnično držijo pridigarjeve besede. "Do koga bo dober, kdor je do sebe hudoben? Ni slabšega, kakor tisti, ki še sebi ne privošči. To je plačilo za njegovo zlobo." Ljubezen do sebe in hvaležnost zase sta predpogoj za to, da lahko zares ljubimo druge. Saj je celotna postava izpolnjena v eni zapovedi namreč: "Ljubi svojega bližnjega, kakor samega sebe." To, da zmoremo občudovati, kar smo - seveda ob sprejemanju svoje omejenosti in krhkosti - je velika milost.

Hvaležnost je protistrup za potrošništvo, ki nas oddaljuje od sreče.

Primerjanje v nas ohranja prepričanje, da ima naš brat ali naša sestra nekaj, česar sami nimamo, čeprav bi morali imeti neko telesno značilnost. Odliko, dar gmotno ali duhovno dobrino. Primerjanje neizbežno vodi v slepo ulico. Če se zdimo sami sebi boljši od drugih, zapademo v napuh - če se zdimo sami sebi zgube, pa v podcenjevanje samih sebe in v zavist. V vsakem primeru je primerjanje uničujoče, saj našo pozornost usmerja na tisto, česar nimamo in nam preprečuje, da bi videli s čim vse nas je Bog obdaril. Temu se pridruži globoka žalost, ki včasih vodi v samouničevanje. Ko se bo prihodnjič pojavila ta skušnjava, si v spomin prikličite dvoje: Prvič; primerjanje ni razumno in drugič; primerjanje je strup. Primerjanje nas oropa veselja, zato ga nemudoma opustimo. Če bomo postali nekdo drug, kdo bo nadomestil nas? Nihče in stvarstvu bo nekaj manjkalo.

Hvaležnost je dostopna vsem, ne glede na starost in vsakogar, ki jo udejanja, preobraža z dobrodejnimi učinki na njegovo življenje in na življenje njegovih bližnjih. Izboljšuje medsebojne odnose. Povečuje družbeno vključenost, saj spodbuja altruistično vedenje. Ima raznotere in trajne učinke. Zagotovo je najbolj dobrodejna in najbolj preobražajoča od vseh notranjih naravnanosti.

Njeni učinki so osupljivi, mnogoterni in trajni. Na stotine znanstvenih raziskav, ki so jih opravili po vsem svetu, dokazuje, da vpliva na vse človekove razsežnosti; telesno, duhovno in duševno. Psihologija priznava njeno moč in ugotavlja, da je vir našega zadovoljstva, filozofija in teologija pa kažeta, da se nas dotika in nas preobraža v največji globini našega bitja ter nam omogoča, da smo bolj to, kar smo.

Ne dopustite, da zaskrbljenost načenja vaš notranji mir. Potrudite se in dobro opravite svoje obveznosti. Vse pa kar ni v vaši pristojnosti ali česar ni treba nositi danes, izročite Bogu. Kot molitev lahko uporabite dejanje zaupanja svetega Klavdija de la Colombiera:

Moj Bog,
trdno sem prepričan,
da bdiš nad tistimi, ki zaupajo vate
in da človeku, ki vse pričakuje od Tebe, ničesar ne manjka,
zato sem sklenil, da bom v prihodnje živel brez vsakršnih skrbi,
vso svojo zaskrbljenost pa prepustil Tebi.

Oddaje, Sol in luč
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...