Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Heidi Crowter (foto: Twitter @HeidiCrowter95)
Heidi Crowter | (foto: Twitter @HeidiCrowter95)

Med 100 najvplivnejših žensk na svetu tudi borka za pravice nerojenih

Svet | 18.12.2022, 13:13 Marjana Debevec

Velika Britanija je sprejela zakon, s katerim je mogoče otroke z Downovim sindromom splaviti vse do rojstva. Društvo za zaščito nerojenih otrok je odločitev že označilo za kruto. Medtem pa je medijska mreža BBC med 100 najvplivnejših žensk na svetu uvrstila 27 letno Heidi Crowter, ki se je rodila z Downovim sindromom in si v Veliki Britaniji že več let prizadeva za zaščito nerojenih otrok.

Društvo za zaščito nerojenih otrok v Veliki Britaniji poudarja, da je možnost splava do rojstva diskriminacija invalidnih otrok. Gre namreč za to, da je človek lahko ubit le zato, ker je nezaželen, neprimeren ali napačnega spola.

27-letna Heidi Crowter, ki se je tudi sama rodila z Downovim sindromom, želi to določbo spremeniti. Kot trdi, gre za neenakost oseb z Downovim sindromom, kar po njenih besedah ni v skladu z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah.

Heidi Crowter z možem Jamesom
Heidi Crowter z možem Jamesom © Twitter @HeidiCrowter95

»Želim si, da bi nosečnice dobile prave informacije o Downovem sindromu. Želim si, da bi ljudje šli v korak s časom in nas videli takšne, kakršni v resnici smo!«, poudarja Crowterjeva, katere mož ima prav tako Downov sindrom.

Po njenem mnenju je splav otroka le zato, ker ima Downov sindrom, v nebo vpijoča diskriminacija. Proti njej se bori tudi na britanskem sodišču. Čeprav je konec novembra tožbo izgubila, se ne bo predala, pravi, ampak se namerava boriti naprej in primer predložiti vrhovnemu sodišču Združenega kraljestva.

Zaradi njenih prizadevanj za enakopravnost in zaščito človekovih pravic jo BBC uvršča med letošnjih 100 najvplivnejših žensk na svetu. Med njimi zmotita imeni dveh aktivistk za splav iz ZDA in Hondurasa. Vendar je kljub temu velik korak naprej že v tem, da je med 100 vzornic na svetu uvrščena tudi borka za življenje.

Društvo za zaščito nerojenih otrok v Veliki Britaniji poudarja, da je možnost splava do rojstva diskriminacija invalidnih otrok.
Društvo za zaščito nerojenih otrok v Veliki Britaniji poudarja, da je možnost splava do rojstva diskriminacija invalidnih otrok. © Twitter @HeidiCrowter95

Sicer pa so na tem zavidljivem seznamu še nekatera znana imena: ukrajinska prva dama Olena Zelenska, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, vrsta bork za človekove pravice iz azijskih držav, pa tudi s. Natalie Becquart, francoska teologinja in podtajnica glavnega tajništva sinode ter s tem prva ženska v zgodovini Vatikana, ki je dobila glasovalno pravico pri škofovski sinodi.

Svet
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...