Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Ivan Simič (foto: STA / Tamino Petelinšek)
Ivan Simič | (foto: STA / Tamino Petelinšek)

"Nestrpno čakam, kako se bo koalicija lotila prevetritve davčne politike"

Slovenija | 05.12.2022, 08:00 Helena Križnik

Aktualna vlada je jeseni pripravila paket davčne zakonodaje. Vanj med drugim sodi novela o dohodnini. Zadnje dni dviguje precej prahu, saj med drugim predvideva ukinjanje postopnega dviga splošne olajšave, ki ga je načrtovala prejšnja oblast. Za potrditev v državnem zboru sta pripravljeni še noveli o davčnem postopku in o finančni upravi, novela o trošarinah je že sprejeta, novela o davčnem potrjevanju računov medtem čaka na začetek obravnave. Premier Robert Golob je nedavno napovedal temeljito prevetritev davčne politike, zgodila naj bi se v prihodnjem letu, po njegovih besedah jo bo spremljala široka javna razprava.

Davčno okolje ni optimalno

Naše davčno okolje ni optimalno, je na oktobrski redni seji parlamenta ugotavljal Golob. Po tej zimi bo napočil čas, da ga spremenimo, je dodal. V hramu demokracije je spomnil na obljubo koalicije, da bo zmanjševala obdavčitev dela in zviševala obdavčitev vsega premoženja. »To pomeni, da se ne bo obdavčevalo le nepremičnin, ampak tudi denar v bankah, premoženje v vrednostnih papirjih, plemenitih kovinah.« Tako premierjeve besede razume davčni strokovnjak mag. Ivan Simič.

To pomeni, da se ne bo obdavčevalo le nepremičnin, ampak tudi denar v bankah, premoženje v vrednostnih papirjih, plemenitih kovinah.

Razlogov za dodatno obdavčevanje ni

Nestrpno čaka, kako se bo koalicija tega lotila. »Davki na premoženje ne prinesejo toliko kot ostali davki,« je opozoril. Največ prilivov po njegovih besedah zagotavlja davek na dodano vrednost. »Na spletnih straneh ministrstva za fincance lahko preverite tekoče prihodke. Videli boste, da jih je v prvih devetih mesecih tega leta 1,3 milijarde več kot lani.« Ker se torej tekoči prihodki povečujejo, mag. Simič ne vidi razloga za dodatno obdavčevanje. »V ostalih državah, na primer v Nemčiji in Avstriji, uvajajo razbremenitve za svoje davčne zavezance. Mi jih nenehno zvišujemo.« Mladi se bodo zato gotovo selili. »V tujini dobijo tudi boljše službe. Ko mi nekdo reče, da bo šel v službo v Švico, kjer imajo nižje prispevke in tudi dohodnino, se vprašam, kaj je pri nas narobe.«

Lahko se zgodi ali revolt ali ustavna presoja

Mag. Simič ne verjame, da bi davek na premoženje lahko prinesel toliko denarja, da bodo prispevki bistveno manjši. »To je taka relativna stvar. To pomeni tudi popisovanje premoženja, evidence.« Obdavčitev vsega premoženja bo nekaj podobnega kot uvedba davka na nepremičnine. »Če bo prizadela vse ljudi, bo lahko revolt, težko pa bo sprejeti zakon, s katerim bo obdavčena le določena skupina, saj bo zagotovo moral v ustavno presojo,« je opozoril mag. Simič.

Slovenija, Novice
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...