Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Osnovna šola Alojzija Šuštarja (foto: FB OŠ AŠ)
Osnovna šola Alojzija Šuštarja | (foto: FB OŠ AŠ)

Kakšno je poslanstvo katoliških šol?

Svet | 05.12.2022, 05:00 Helena Križnik

Mareseille v Franciji je prve dni letošnjega decembra gostil 21. kongres svetovne zveze katoliških šol, ki združuje več kot 210.000 izobraževalnih ustanov. Prišli so predstavniki iz več kot 80 držav. Med drugim so praznovali 70 let zveze in izvolili generalnega sekretarja za prihodnja štiri leta. Funkcijo je prevzel Herve Lecomte. Pri sveti maši ob sklepu so vsi skupaj prosili za blagoslov katoliških šol v prihodnje. Slovenijo sta zastopala tajnik Komisije za šolstvo pri naši škofovski konferenci Marko Weilguny in direktor Zavoda svetega Stanislava mag. Anton Česen.

»Prek praktičnih pričevanj z vseh koncev sveta in zanimivih teoretskih razmislekov odgovornih za katoliške šole ter raziskovalcev iz akademskega sveta, smo udeleženci odkrivali, kako lahko katoliške šole uresničujemo svoje poslanstvo vzgoje mladih, da bodo ti sposobni spreminjati svet v služenju svojim skupnostim,« nam je sporočil Weilguny.

Katoliška šola je in mora biti poslana na vsa obrobja naše družbe

Več kot 50 govornikov je predstavilo svoje konkretne izkušnje ter razmisleke v obliki pričevanj, predavanj in okroglih miz, skupna rdeča nit je bila prinašati upanje v ta svet. »V največji meri smo lahko slišali, kako se šole soočajo z vprašanji spreminjanja, inoviranja, prilagajanja, odgovarjanja na izzive našega časa, predvsem skozi prizmo pobud svetovnega vzgojnega zavezništva papeža Frančiška ter njegovih enciklik Laudato si, Hvaljen, moj Gospo, in Fratelli tutti, Vsi bratje. Katoliška šola je in mora biti poslana na vsa obrobja naše družbe, nuditi mora možnosti za celovito osebnostno rast mladih, ki ob glavi ne zapostavlja niti rok in srca. In ko se pogovarjamo o iskanju in razvijanju identitete katoliške šole, se moramo zavedati, da te identitete ne gre iskati za zidovi, v odmaknjeni samorefleksiji, ampak ob grajenju mostov, v stalnem spoštljivem dialogu s svojimi okolji,« tako Weilguny.

Katoliška šola je in mora biti poslana na vsa obrobja naše družbe, nuditi mora možnosti za celovito osebnostno rast mladih, ki ob glavi ne zapostavlja niti rok in srca.

Papež Frančišek udeležencem srečanja namenil pisno spodbudo

Papež Frančišek je bil s kongresom povezan prek tajnika vatikanskega dikasterija za kulturo in vzgojo Paula Tigheja, sam pa je udeležencem namenil tudi pisno spodbudo. Zbrani so si med drugim lahko ogledali še za nagrado oskar nominirani film o njem, ki je delo izraelsko-ameriškega režiserja Evgenyja Afineevskyja. »V pogovoru z Afineevskyjem, ki je imel v treh letih, v katerih je pripravljal dokumentarni film, priložnost s papežem razviti osebno prijateljstvo, je bil izpostavljen prav izziv vzgoje mladih za življenje v miru, bratstvu in ljubezni,« je poudaril Weilguny. »Ta vzgoja se mora odvijati najprej doma, v družini, nato v šoli in tudi v lokalnih skupnostih - ob medsebojnem spoštovanju in sodelovanju vseh vključenih, v njihovi iskreni odprtosti. Upoštevajoč to poslanstvo katoliške šole postajajo mesta srečevanja, mesta prinašanja upanja za prihodnost,« je še dodal.

Svet, Novice
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...