Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Na prizorišču nocojšnjega Klica dobrote je že vse pripravljeno (foto: ARO)
Na prizorišču nocojšnjega Klica dobrote je že vse pripravljeno | (foto: ARO)

Romanje prostovoljcev Karitas na Ponikvo in Klic dobrote

Slovenija | 23.11.2022, 15:19 Marta Jerebič

»Skupaj delajmo za dobro« je geslo nocojšnjega, že 32. koncerta Klic dobrote, s katerim Slovenska Karitas zbira sredstva za pomoč družinam v stiski. Prenos iz celjske dvorane Golovec boste lahko v živo spremljali na Radiu Ognjišče ter Radiu in Televiziji Slovenija.

Darujete pa lahko tudi že zdaj. Prispevke zbirajo na telefonski številki 01 472 00 11 ali preko obrazca na spletni strani Slovenske karitas. Župnijske karitas zbrana sredstva s koncerta in z drugih akcij v decembru namenjajo več kot 20 tisoč družinam v stiski. Pri nudenju pomoči sodeluje dobrih 9 tisoč prostovoljcev. Ti so se po treh letih koronskih omejitev dopoldne znova bolj množično zbrali na tradicionalnem romanju na Ponikvi.

Prostovoljci Karitas so se v velikem številu zbrali na Ponikvi.
Prostovoljci Karitas so se v velikem številu zbrali na Ponikvi. © Slovenska karitas

Sveto mašo za prostovoljce je opoldne daroval predsednik Slovenske karitas, mariborski nadškof Alojzij Cvikl.

Podražitev energentov, povečanje stroškov ogrevanja, hrane in osnovnih življenjskih potrebščin kliče po tem, da moramo ljudje stopiti skupaj in si pomagati, je dejal, a dodal, da moramo biti pozorni tudi na nematerialne stiske. Zato je povabil k sočutju in odprtosti do bližnjih ter poživitvi občutka za skupnost. »S tem ne blažimo zgolj materialnih stisk, ampak se med nami vzpostavljajo vezi, povezanost in zaupanje. Vse to omogoča, da se lahko sleherni človek čuti kot del skupnosti in občestva.«

Odločitev za dobrodelnost nas povezuje ne glede na svetovnonazorsko ali versko prepričanje, je dejal nadškof Cvikl in poudaril, da vase zaprta ljubezen ni ljubezen, vedno ostaja zgolj nekaj sterilnega.

Kako romanje doživljajo prostovoljci Karitas?

Marta Šuštar iz župnije Videm-Dobrepolje pravi, da se vsako leto organizirajo in se na dogodek odpravijo s kombijem. »To je en tak naš dan na 'off', da se družimo, imamo cel dan zase. Tega se veselimo. Kdor more se dogodka udeleži.«

Popoldne se udeležijo tudi generalke Klica dobrote. S pesmijo bodo na koncertu nagovarjali skupina Diamanti, Kvatropirci, Modrijani, Prifarski muzikanti, Žan Serčič, Eva Boto, Nina Pušlar, Marko Vozelj, Neža in Damjan Pančur, Matej Šoklič, Andraž Hribar, Alya in Zbor Osnovne šole Alojzija Šuštarja.

Nina Pušlar v Petkovem večeru z Juretom Seškom: »Trudim se odgovoriti na čim več povabil na dobrodelne koncerte, da nekaj dobrega pripomorem, da sem lahko del takih večerov.«
Nina Pušlar v Petkovem večeru z Juretom Seškom: »Trudim se odgovoriti na čim več povabil na dobrodelne koncerte, da nekaj dobrega pripomorem, da sem lahko del takih večerov.« © Rok Mihevc

Nino Pušlar smo nedavno gostili v Petkovem večeru. V pesmi Tople oči se ji bodo zvečer na odru pridružili otroci mladinskega pevskega zbora OŠ Alojzija Šuštarja.

O sodelovanju na dobrodelnih koncertih je povedala: "Trudim se odgovoriti na čim več povabil na dobrodelne koncerte, da nekaj dobrega pripomorem, da sem lahko del takih večerov. To so drugačni večeri. To je nekaj, kar je težko opisati z besedami. Čustva, sočutje do drugih ljudi, namen ... Vesela sem, da lahko s svojo glasbo tudi sama doprinesem delček v mozaik tega, kar se lepega in posebnega zgodi za druge. Lepo je, da smo si v oporo, da znamo prisluhniti drugim."

Smo v tednu Karitas, ki tudi letos neposredno nagovarja.
Smo v tednu Karitas, ki tudi letos neposredno nagovarja. © Slovenska karitas

Slovenija
Molitveno bedenje z voditelji različnih krščanskih cerkva (photo: Vatican News) Molitveno bedenje z voditelji različnih krščanskih cerkva (photo: Vatican News)

Pred papežem pričeval tudi Slovenec

Udeleženci sinode so se po sobotnem molitvenem bedenju odpravili na tridnevne duhovne vaje. Z njimi naj bi se pripravili na sinodalno zasedanje, ki se bo začelo v sredo.

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...