Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Mnoge koze iz akcije
Mnoge koze iz akcije "kupim kozo" imajo ime tudi po njemu | (foto: Slovenska karitas)

Prinašalec upanja, avtoriteta med sprtimi plemeni, po njem se imenujejo tudi "slovenske" koze

Svet | 25.08.2022, 11:46 Petra Stopar

Pandemija covida-19 in vojna v Ukrajini imata še posebej velike posledice na prebivalstvo v državah v razvoju. Obenem je Sklad Združenih narodov za otroke opozoril, da na območju Afriškega roga in Sahela drastično primanjkuje vode in hrane. O težkih humanitarnih razmerah, pa tudi upanju, ki ga tja prinaša Slovenska karitas, je v minulih dneh na obisku v Sloveniji pripovedoval katoliški duhovnik iz Kenije.

Duhovnik sredi puščavske pokrajine Turkana

Kenijski duhovnik Imo Donald Basols, ki svoje duhovniško poslanstvo opravlja komaj sedem let, vodi župnijo St. Michael Napetet in je odgovoren za približno 9000 polnomadsko živečih prebivalcev sredi puščavske pokrajine Turkana. Preteklo soboto sta Župnijska karitas in občina Gorje ob njegovi prisotnosti pripravili dobrodelno prireditev za pomoč revnim v Keniji.

Pogovoru s kenijskim duhovnikom v angleščini lahko prisluhnete tukaj.

Jana Lampe, Imo Donald Basols in Petra Stopar
Jana Lampe, Imo Donald Basols in Petra Stopar

Družine so hvaležne za »slovenske« koze

Tam je že več let s pomočjo prisotna tudi Slovenska karitas. Tako je na primer v času pandemije covida-19 župniji poslala sanitetne pripomočke za preprečevanje okužb, s sredstvi iz akcije Za srce Afrike je omogočila gradnjo novih prostorov za porodnišnico in obnovo vodnjaka, preko akcije Kupim kozo pa v Kenijo pošilja koze, ki so zelo pomembne za živinorejo in posledično preživetje. »Družine, ki so koze prejele, so po besedah Ima Basolsa zanje tako hvaležne, da so jim nadele bodisi ime Imo bodisi ime Slovenije,« pripoveduje Imo.

PROJEKT "KUPIM KOZO"

Slovenska karitas skupaj z misijonarji vabi, da se kot družina odločite in kupite kozo družini v Afriki (v Centralnoafriški republiki, Ruandi, Burundiju, Madagaskarju, Senegalu, Keniji) ali v Albaniji. Koze jim v prvi vrsti koristijo za gnojenje zemlje in s tem lahko pridelajo več zelenjave. Koze dajejo tudi mleko, meso, prirast kozic pa po nekem obdobju lahko prodajo na trgu in s tem nekaj zaslužijo za potrebe družine. S tem bodo imeli trajno več hrane in družinski člani ne bodo lačni. Otrokom lahko z denarjem, ki ga zaslužijo od prodaje koz, plačajo tudi šolnino …

Za kozo v Afriki družina potrebuje povprečno 20 EUR, v Albaniji pa 65 EUR.

Kozo lahko kupite z darom na:

Slovenska karitas, Kristanova 1, 1000 Ljubljana,

TRR: SI56 0214 0001 5556 761,

Namen: Kupim kozo,

Sklic: SI00 210,

Koda namena: CHAR, BIC banke:LJBASI2X. 

Tudi Kenija priča podražitvam plina

Življenje pa je zdaj še težje zaradi posledic vojne v Ukrajini: »Cene naraščajo, mnogi si ne morejo privoščiti hrane. Kenija je iz Ukrajine uvažala gnojila za pridelavo poljščin, po vojni pa je ta pridelava zelo upadla, prav tako so se podražila gnojila. Kenija kot uvoznica zemeljskega plina iz Rusije je priča tudi podražitvam tega energenta in goriv. Vožnja do oddaljenih skupnosti in vasi je postala težava, tudi za župnika, ki se trudi razdeljevati življenjske potrebščine. Življenjski standard se spreminja, veliko ljudi trpi, hrana ne doseže vseh, delež korupcije je visok.«

Vedno pravim, da solze žena pomenijo začetek doseganja miru, ker ko govorijo, se dotaknejo vseh. Tako je mir prišel v našo pokrajino.

Napaden tudi sam

Župnik Imo Donald Basols v svoji župniji pa je poleg prinašalca upanja in vere v Boga tudi avtoriteta v spravnih procesih med več sprtimi plemeni. Povedal je, kako so plemena nekega dne sredi spopadov napadla tudi njega, ko je z avtomobilom dovažal hrano za otroke. »Stopil sem iz poškodovanega vozila in moške nagovoril z besedami, da Jezus noče, da se borimo med seboj, noče prelivanja krvi, hoče, da živimo v miru. S tem, ko prineseš hrano otrokom, spreobrneš srca njihovih mater, matere pa srca mož. To je ena od tehnik, ki jo uporabljam.« Na tak način je ženskam omogočil tudi glas pri mirovnih pogovorih, kjer jim prej ni bilo dovoljeno sodelovati. »Vedno pravim, da solze žena pomenijo začetek doseganja miru, ker ko govorijo, se dotaknejo vseh. Tako je mir prišel v našo pokrajino,« je še povedal.

V kapeli na Radiu Ognjišče
V kapeli na Radiu Ognjišče

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...