Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec
Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (foto: VaticanNews)
Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. | (foto: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

Novice | 22.11.2022, 10:19 Urša Sešek

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej tiha neizrečena želja, uspešna dobrodelna akcija »Dvigalo za Jožico«, ki so jo zagnali njeni prijatelji in sodelavci, pa bo že kmalu pomagala tudi drugim invalidom.

Jožica Ličen je bila od leta 1990 pa vse do svoje bolezni dejavna prostovoljka in od leta 2018 tudi ravnateljica Škofijske karitas Koper. Med drugim je bila začetnica projekta Umetniki za Karitas.

Z boleznijo se je srečevala že vse od mladosti, lani pa je po mnogih zapletih in hudih zdravstvenih težavah zaradi sepse ostala brez desne noge. Jožica ni izgubila ne volje ne upanja, zato danes lahko samostojno živi in skrbi zase.

Blagoslovitve so se udeležili sodelavke in sodelavci Karitas, ajdovski in vipavski župan, domači in sosedje, s petjem pa so dogodek polepšali sodelavci Radia Ognjišče.
Blagoslovitve so se udeležili sodelavke in sodelavci Karitas, ajdovski in vipavski župan, domači in sosedje, s petjem pa so dogodek polepšali sodelavci Radia Ognjišče. © VaticanNews

Na Karitas so letos začeli z zbiranjem sredstev za dvigalo, da bi Jožica lahko prišla iz prvega nadstropja do dvorišča. Jožica pravi, da je lepše dajati, kot sprejemati. Ko so prišli k njej s predlogom, da ji bi uredili dvigalo, je ves teden jokala. Ni se čutila vredna, ker so po njenem mnenju mnogi, ki bolj potrebujejo pomoč.

Enkrat pa ji je g. Tihomir Busija, novi ravnatelj Škofijske karitas Koper rekel: »Jožica, bodi ponižna, ni se treba delat heroja!« Takrat se je zamislila in pustila, da ji pomagajo.

Dvigalo je montažno in je, kot je vztrajala obdarjenka, last Škofijske karitas Koper, da bo lahko, ko ga sama ne bo več potrebovala, na voljo še komu drugemu.

»Veste, jaz nisem zelo pobožna. Zame je moja molitev delo za druge. Tokrat je v meni tisti oddelek za molit manjkal, pa ste ga nadomestili vi. Hvala. Lahko je dajati, težko je prejeti. Če naštejem vse, kolikor vas je bilo, nisem zadosti časa živa ...« se je vidno ganjena včeraj zahvaljevala Jožica.

Jožica je s svojimi sodelavkami in sodelavci, prostovoljci Karitas, delo vedno opravljala vestno in požrtvovalno. Danes je vesela, da delo teče nemoteno naprej in srečna, da nadaljujejo projekte, ki so jih skupaj zastavili.

S tako močno voljo, kot jo Jožica ima, bo mogoče lahko še kdaj sedla tudi za volan in nadaljevala s pomočjo drugim. Včasih je namreč letno naredila tudi več kot 50.000 kilometrov.

Velik odziv dobrotnikov bo pomagal tudi drugim invalidom

V dobrodelni akciji »Dvigalo za Jožico« se je zbralo več kot 54 tisoč evrov darov. Tudi veliko dela pri montaži dvigala so mojstri opravili prostovoljno, tako da ocenjujejo, da bo več kot polovica sredstev ostala neporabljena in jih bodo namenili v sklad za invalide, iz katerega bodo črpali pri naslednjih podobnih projektih.

Novice
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...