Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Simbol zlorabe otroka (foto: Pixabay)
Simbol zlorabe otroka | (foto: Pixabay)

Če prijaviš, lahko ustaviš!

Novice | 18.11.2022, 10:00 Marjana Debevec

Današnji evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo je namenjen osveščanju o stiskah otrok, ki so preživeli spolno zlorabo in potrebujejo pomoč. Lunina vila s kampanjo Če prijaviš, lahko ustaviš! opozarja na pomen pravočasne prijave spolnega nasilja nad otroki.

Evropske raziskave kažejo, da v otroštvu spolni napad doživi od 10 do 20 odstotkov otrok, po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije pa je žrtev spolne zlorabe vsaka peta deklica in vsak sedmi deček. Otrok pa sam največkrat sploh ne razume, kaj se dogaja, oziroma meni, da je to normalno. Zato je pomembno, da odrasli spregovorimo in prijavimo sum spolne zlorabe, poudarja predsednica inštituta Lunina vila Nina Kralj.

»Ko se zloraba dogaja, so otroci velikokrat žrtve groženj. Se pravi storilec jim grozi: Če boš povedal, bom nekaj naredil tvoji mami, tvojemu očetu, boš razdrl družino, boš šel v posvojitev... Skratka grozljivi strahovi za otroka, ki se jih mi ne moremo niti predstavljati. Torej je pomembno, da imamo mi odrasli znanje in da si res upamo spregovoriti takrat, ko vidimo, da otrok to potrebuje.«

Vsak sum spolne zlorabe otrok prijavimo na policijo ali pa nas center za socialno delo. »Lahko je to sosed, družinski član, učitelj vzgojitelj, da mi to opazimo in ta korak prijave naredimo namesto njih, ker oni tega ne zmorejo

Spolne zlorabe otrok pa se pogosto dogajajo tudi na spletu. Storilci so manipulativni in iz otrok zvabijo slike ter dejanja, katerih sicer ne bi nikoli storili. »Da se razgalijo pred kamero, da pošljejo fotografijo, na kateri so goli, ali celo, da se srečajo z njimi v živo,« je povedal vodja Oddelka za mladoletniško kriminaliteto Robert Tekavec.

Zaskrbljujoče je tudi, da imajo nenadzorovan dostop do interneta vse manjši otroci. »Ne gre le za to, da jih lahko na internetu zlorabi nek storilec. Gre tudi za to, da lahko otroci samo dostopajo do pornografije, do posnetkov, ki prikazujejo nasilje. Za majhne otroke je to popolnoma neprimerno in zelo vpliva na njihova nadaljnji razvoj,« je še poudaril Tekavec.

Zato je velika predvsem odgovornost nas odraslih, tako staršev, kot pedagoških delavcev.

Novice
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...