Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Unior Zreče (foto: Google maps)
Unior Zreče | (foto: Google maps)

V primeru zreškega Uniorja res ni vpliva na zdravje ljudi?

Slovenija | 18.11.2022, 07:59 Marta Jerebič

Odmeva dogodek, ki se je v Zrečah zgodil že 26. oktobra, a je bila javnost o njem obveščena šele v sredo. V podjetju Unior je v zrak ušla manjša koncentracija kromovega trioksida, ki je strupena in rakotvorna snov. Do tega je prišlo zaradi okvare naprave za čiščenje odpadnih plinov. Dogodek po prvih analizah ni vplival na okolje, je pa povzročil škodo na vozilih. A sproža se veliko vprašanj, med drugim, ali res ni posledic za zdravje ljudi.

Kromov trioksid na vozilih. Kaj pa vpliv na zdravje ljudi?

Uhajanje strupene snovi so prvi zaznali zaposleni, ki so imeli vozila na parkiriščih podjetja. Predsednik uprave Uniorja Darko Hrastnik je na več kot uri dolgi novinarski konferenci povedal, da so takoj ustavili proizvodnjo in o dogodku obvestili inšpektorat za okolje in prostor. Prve preliminarne analize kažejo, da ni vplivov na okolje, zgolj škoda na vozilih. Nanje sta kromov trioksid zanesla deževje in veter. Madeže na vozilih je mogoče odstraniti s poliranjem. Škodo pa je do zdaj prijavilo 460 ljudi.

Meritev vpliva na okolje niso izvedli takoj po dogodku

Vendar pa je tu zaskrbljujoče dejstvo, da meritev vpliva na okolje niso izvedli takoj po dogodku, ampak šele 7. novembra, in sicer na lastno pobudo. Podjetje razen inšpektorata ni obvestilo nikogar, do danes jih ni obiskal nihče od predstavnikov pristojnih državnih organov. To pomeni, da okoliško prebivalstvo še vedno ne ve, ali so bili morda izpostavljeni kakšni nevarnosti, ali lahko uživajo zelenjavo svojih vrtov in podobno.

Kašelj in izpuščaji

Hrastnik obžaluje pozno obveščanje javnosti, a dodaja: »Mi smo spremljali in poznamo kakšne so reakcije, v primeru, da bi do tovrstnih posledic prihajalo, to je kašelj, to so izpuščaji na koži. Mi smo preverjali zadevo na zaposlenih, tudi tistih, ki so takrat bili v službi. Pridobili smo tudi informacije od zdravnikov v tem kraju in ni bilo zabeleženih kakšnih težav z dihanjem ali izpuščaji.«

Ustrezen odziv?

Čeprav v Uniorju zatrjujejo, da so bili po predpisih o dogodku dolžni obvestiti le inšpektorat, pa na slednjem pravijo, da bi bilo treba obvestiti tudi center za obveščanje na številko 112, ta pa bi nato sprožil nadaljnje postopke. Center za obveščanje je sicer bil obveščen o tem, da gre za izredni dogodek, ne pa za okoljsko nesrečo, ki bi bila večja stvar in bi zahtevala nujen odziv. Na 112 niso poklicali niti z inšpektorata. Pristojne državne službe se verjetno tudi zaradi tega niso ustrezno odzvale. Na Agenciji za okolje ob tem dodajajo, da mora podjetje samo poznati svoje obveznosti ob nesreči. Tudi na NIJZ o dogodku do včeraj niso prejeli nobene informacije. Župan je bil iz drugih virov obveščen šele 8. novembra in zatem stopil v stik z vodstvom podjetja in zahteval, da o tem obvestijo tudi javnost.

Slovenija
Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor) Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor)

Somaševanje jubilantov z nadškofom Cviklom

Na praznik apostola Tomaža je v mariborski stolnici potekalo slovesno somaševanje duhovnikov jubilantov. Somaševanje je vodil nadškof Alojzij Cvikl, ki se je z jubilanti zahvalil Bogu za dar ...

Janez Kozinc v družbi škofa Maksilmilijana Matjaža in bogoslovcev (photo: fb Radio Ognjišče) Janez Kozinc v družbi škofa Maksilmilijana Matjaža in bogoslovcev (photo: fb Radio Ognjišče)

Znan je datum posvečenja novega soboškega škofa

Iz tiskovnega urada Katoliške Cerkve so sporočili, da bo škofovsko posvečenje novega soboškega škofa dr. Janeza Kozinca v nedeljo, 14. septembra ob 16. uri, v župnijski cerkvi Povišanja sv. Križa ...

Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv) Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...