Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Pri grobnici na sv. Urhu pri Ljubljani (foto: STA / Anže Malovrh)
Pri grobnici na sv. Urhu pri Ljubljani | (foto: STA / Anže Malovrh)

Dežman in Peterle ogorčena zaradi Jankovičevega govora na sv. Urhu

Slovenija | 03.11.2022, 15:16 Tanja Dominko

Potem ko smo se v minulih dneh mnogi ustavili ob grobovih svojcev in se v molitvi in tišini spomnili tudi mnogih drugih junakov naše preteklosti, pa se drugi priložnost izkoristili za politično kampanjo. Tako je bilo med drugim pri spomeniku padlim žrtvam na sv. Urhu, kjer je imel nagovor ljubljanski župan Zoran Janković.

Jankovič ponovil, da »v Ljubljani ne bo domobranskih spomenikov«

Čeprav naj bi bila to komemoracija, spoštljiv poklon žrtvam, jo je Jankovič izkoristil za izražanje skrajnih, do demokracije in svetosti mrtvih sovražnih stališč, je v odprtem pismu zapisal zgodovinar dr. Jože Dežman. Ko Jankovič na Sv. Urhu spet ponovi, da v Ljubljani »ne bo domobranskih spomenikov«, zanika najhujši bratomorni zločin v slovenski zgodovini, hoče ohraniti titoistični mnemocid, ki je tistim, ki jih je umoril in tabuiral titoizem, prepovedoval pravico do groba in spomina.

Dežman pisal tudi predsedniški kandidatki

Dežman ob tem pismo naslovi na predsedniško kandidatko dr. Natašo Pirc Musar, ki se je prav tako udeležila te slovesnosti in ki jo je Jankovič tam razglasil za svojo kandidatko. Zato jo Dežman javno sprašuje, če bo, če bo postala predsednica, v zameno za njegovo podporo zagovarjala tudi politike, ki nas vodijo naravnost v sramotno zavrženo civilno religijo titoizma ali bo po drugi strani prevzela veliko spravno izročilo Boruta Pahorja.

Resnično sem težko verjel, da je kaj takega tako nepietetnega, nedostojnega mogoče doživeti ob grobovih žrtev, kjer je ljubljanski župan zlorabil spomin na žrtve za volilni nastop in kampanjo, v kateri je očrnil enega od predsedniških kandidatov in povzdignil drugega.

Peterle: Nepietetno in nedostojno

Da je bil Jankovičev nagovor na sv. Urhu sramota, je prepričan tudi nekdanji predsednik vlade Lojze Peterle. »Resnično sem težko verjel, da je kaj takega tako nepietetnega, nedostojnega mogoče doživeti ob grobovih žrtev, kjer je ljubljanski župan zlorabil spomin na žrtve za volilni nastop in kampanjo, v kateri je očrnil enega od predsedniških kandidatov in povzdignil drugega. Tam je prestopil meje kulturnega obnašanja, ki smo ga vajeni ob praznikih, ko rečemo pokojnim naj počivajo v miru in se jim zahvalimo za tisto, kar so dobrega storili.« Peterle tako vedenje in nastopanje, ki temelji na konceptu sovražnika in polarizacije, zavrača, spominja ga na partijsko enoumje, medtem ko bi bilo treba zdaj delati na politični kulturi, ki ne bo sovražno govorila o tekmecih v volilni tekmi.

Klub krščanskih demokratov: Župan zlorabil spomin na mrtve

Župan je zlorabil spomin na mrtve celo z ideološko diskvalifikacijo predsedniškega kandidata Anžeta Logarja, kakršnih smo bili navajeni v času enopartijskega enoumja, pa so zapisali v Klubu krščanskih demokratov NSi. »S tem je prestopil norme prazniku primernega kulturnega obnašanja in prispeval k politični polarizaciji. Klub KD poziva politične akterje, da se tudi v predsedniški kampanji vzdržijo sovražnega govora in skrbijo za visoke standarde politične kulture.«

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...