Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Nebesa (foto: Pixabay)
Nebesa | (foto: Pixabay)

Svetniki so za sosednjimi vrati

Duhovnost | 01.11.2022, 10:44 Matjaž Merljak

Kaj pravzaprav danes praznujemo, kako pomembni so svetniki za naše življenje, za življenje Cerkve? Kdo so Slovenci, ki jih upravičeno lahko imenujemo sveti oziroma svetniški kandidati? Z nami je bil pater Metod Benedik.

Ob tem prazniku najprej pomislimo na tiste, ki so napisani na koledarjih in raznih pratikah, ampak danes je poudarek na nepregledni množici, ki je tudi na tem seznamu. Med temi svetimi so mnogi, ki so živeli med nami, v našem okolju, ki so nam bili blizu, tudi iz vrst naših domačih, sorodnikov. Skratka, vsi tisti, ki so si prizadevali, da bi živeli po Gospodovi besedi, po Kristusovih načelih in po njegovih spodbudah. Imeli so svoje napake, ampak so si prizadevali, so šli naprej z božjo pomočjo.

V Svetem pismu velikokrat najdemo spodbudo, ko Bog sam nagovarja človeka: 'Bodite sveti, kakor sem jaz svet'. Kot je apostol Pavel tolikokrat poudaril: 'Vse premorem v njem, ki mi daje moč'. Zavedal se je svoje majhnosti, človeških slabosti, kot jih je sam tudi doživljal, ampak vedel je, da gre naprej. In poglejte, na koncu je poudaril: "Odslej mi je pripravljena krona pravice in ne samo meni vsem tistim, ki gredo po tej poti, ki si prizadevajo."

Če v Cerkvi ni svetosti, potem pravzaprav ni Cerkve

Že od samih začetkov Cerkve častimo svetnike in so pomemben del tega občestva. Papež Janez Pavel drugi je rekel, da smo vsi poklicani k svetosti. On je razglasil 1338 blaženih in 482 svetnikov. To so mu očitali. On pa je odgovoril, da smo vsi poklicani k svetosti. To misel poudarja tudi sedanji papež Frančišek. V apostolski spodbudi Veselite in radujte se je zapisal: "Vesel sem svetosti, potrpežljivega božjega ljudstva staršev, ki s tolikšno ljubeznijo vzgajajo svoje otroke, mož in žena, ki z delom skrbijo za kruh svoji družini, bolnikov, ostarelih, redovnic, ki se ne nehajo smejati. V teh dejanjih, ki se dan za dnem ponavljajo, vidim svetost vojskujoče se Cerkve." To je pogosto svetost kot pravijo 'za sosednjimi vrati', svetost tistih, ki živijo v naši bližini in so odsev božje bližine.

Svetnike imamo med nami, so za sosednjimi vrati

Poglejmo recimo mati, ki neutrudno skrbi za družino, potrpežljivo prenaša muhavost otrok, je prijazna s sosedi, rada ustreže ... Poglejmo očeta, ki je uvideven, razumevajoč mož, pokončen kristjan. Je dosleden v krščanskih načelih, pošten do soseda, pošten do sodelavca ...

Dostikrat opažamo pri drugem samo kakšne napake, včasih celo samo zelo drobne napake. Ko pa nekdo umre, potem naenkrat ljudje začnejo govoriti: To je bil dober človek. To je pa druga beseda za: svet je bil ali pa bil je na poti k svetosti in je dosegel določeno stopnjo svetosti.

Tu med nami so ti ljudje, živeli so z nami in čutili, videli smo, da si prizadevajo. Videli smo tudi njihove napake. Včasih je kakšna močno štrlela, ampak so šli naprej. Niso se pri tem ustavljali. Z božjo pomočjo.

Papež Frančišek poudarja, da nas tudi naš greh, naša grešnost lahko privede k Bogu. Če se zavedam svoje grešnosti, če vem, da sem majhen nebogljen, slaboten, grešen ... me prav ta zavest sili, da grem h Gospodu in ga prosim: Gospod, odpusti mi, saj vidiš kakšen sem, odpusti mi in daj mi moč za naprej. Vem, da mi boš pomagal. Gospod nas nikoli ne zavrne!

P. Metod Benedik je v nadaljevanju pogovora povedal, kako je z zavestjo svetosti pri Slovencih in kdo iz našega naroda so tisti, ki jih upravičeno lahko imenujemo sveti oziroma svetniški kandidati. Navedel je svetniške kandidate, žrtve komunizma in žrtve nacizma, ki jih bomo še posebej predstavljali v nedeljskih večerih v oddajah Moja zgodba. Prva oddaja bo že to nedeljo, 6. novembra 2022.

Duhovnost
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Protest kmetov (photo: STA) Protest kmetov (photo: STA)

Po vsej Sloveniji jutri protest kmetov!

Slovenski kmetje imajo dovolj. Jutri ob 13. uri po državi pripravljajo opozorilni shod. Sindikat kmetov Slovenije je na svoji spletni strani objavil lokacije zbora kmetov in kontaktne osebe, prav ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...

Ansambel Banovšek na odru (photo: Luka Korošec) Ansambel Banovšek na odru (photo: Luka Korošec)

Z Banovški iz zakladnice

V Petkovem večeru smo tokrat gostili Ansambel Banovšek. V oddaji »S harmoniko po domače« smo prenašali osrednji del koncerta, v katerem so glasbeniki gledali v zakladnico slovenske domače glasbe. ...

O avtorju