Petra StoparPetra Stopar
Slavljenje (foto: Terren Hurst, Unsplash.com)
Slavljenje | (foto: Terren Hurst, Unsplash.com)

Slavljenje Boga po slovensko, hrvaško in madžarsko

Ritem srca | 08.10.2022, 05:00 Andrej Jerman

V Beltincih je v soboto 8. oktobra potekalo tradicionalno srečanje Hrvatov, Slovencev in Madžarov, ki združuje katoličane treh dežel. Temu dogodku smo posvetili tudi tokratno oddajo Ritem srca, v kateri smo poslušali slovenske, hrvaške in madžarske slavilne pesmi.

Versko srečanje v Beltincih je potekalo pod geslom "Skupaj na poti vere in miru" in po besedah murskosoboškega škofa Petra Štumfa svetu sporoča, da hočemo Slovenci, Hrvati in Madžari živeti za blagor Cerkve in naših narodov kot dobri sosedje in dobri prijatelji. "Hočemo, da vedno bolj sveti to sonce prijateljstva na nebu naše zgodovine. Molili in prosili bomo milostnega Boga, naj umakne od nas tisti dan in tisto uro, ko bi se to sonce zmračilo. Hočemo, da nam to sonce sveti na naši skupni poti vere in miru." In tudi oddaja Ritem srca je bila v duhu tega srečanja. Z glasbo, ki slavi Gospoda. Po slovensko, hrvaško in madžarsko.

Po slovensko: Ingrid Muller Horvatič

Prihaja iz krajev, kjer poteka omenjeno srečanje. Pred leti se je na našem festivalu Ritem srca 2015 predstavila s pesmijo Pripadam Ti.

Ingrid Muller Horvatič
Ingrid Muller Horvatič

Po hrvaško: skupina Amorose

Ime izhaja iz oznake za interpretacijo glasbenega dela "amoroso", kar bi lahko prevedli kot „ljubeznivo igranje". Sicer pa ime skupine združuje tudi besedi „amor" = ljubezen („Bog je ljubav", 1 Iv 4,16) ter beseda „rosa" = roža (Marijin cvijet). Skupino sestavljajo tri stalne članice Iva Smojver, Martina Pustički in Mateja Bunčić, ki so s skupnim ustvarjanjem začele leta 2018. Od takrat so redne soustvarjalke večerov za mlade, ki ob sobotah pod geslom "Duhovno duhoviti večeri" potekajo v župniji sv. Duh v Zagrebu. Skupina je pred kratkim nastopila tudi na odmevnem slavilnem koncertu "Progledaj srcem", ki je junija potekal na nogometnem stadionu Maksimir in na katerem se je zbralo 50.000 ljudi. Tam so med drugim zapele pesem Blagoslov.

Amorose
Amorose © Amorose

Po hrvaško: Alan Hržica in Vanessa Mioč

Združuje ju ljubezen do glasbe, ter ljubezen do Jezusa in njegovega nauka. Oba sta člana Zagrebške molitvene skupnosti Srce Isusovo.

Vanessa Mioč in Alan Hržica
Vanessa Mioč in Alan Hržica

Po madžarsko: Pintér Béla

Verjetno je najbolj poznan madžarski krščanski izvajalec, saj je na sceni že mnogo let. Napisal je skoraj 300 pesmi ter izdal 36 albumov. Skozi vsa leta se je tudi njegov odnos do vere in Boga nekoliko izčistil, spremenil. V intervjuju za spletno revijo Igeidök je povedal: "Nekoč sem si mislil, da če morajo ubogati ljudje, se mora na nek način takega odnosa pogojevanja držati tudi Bog. In vidim, da ljudje še vedno tako razmišljajo. A najbolj pomembna stvar v našem odnosu z Bogom je, da lahko k njemu pridemo, oz. To je v resnici edini način, da k njemu pridemo taki kot smo. Če namreč moj otrok pride domov umazan, je kljub temu moj otrok, kajne? In to si s svojim služenjem želim povedati naprej ... da k Bogu pridemo taki kot smo, kajti on ne razmišlja kot mi. In prav razumevanje Božje ljubezni se mi zdi pomembna stvar. Da se zavemo kako on razmišlja o nas, kako nas On vidi. To sporočilo želim podajati v svojih pesmih ..."

Pintér Béla
Pintér Béla

Po madžarsko: skupina Ararat Worship Collective

Ime so si nadeli po svetopisemski gori Ararat, ki se nahaja na meji med današnjo Turčijo in Armenijo. Kot lahko preberemo v Stari zavezi, je Noetova barka na tej gori obstala ob koncu vesoljnega potopa. In s te gore so rešeni izbranci sestopili in ponovno naselili svet. Gora Ararat je tako simbol milosti, odrešenja, ponovnega začetka. Ararat Worshipp tako v središče svojih pesmi postavlja oznanjanje novega začetka, novega rojstva, ki ga Jezus Kristus prinaša v naša življenja.

Ararat Worship Collective
Ararat Worship Collective

 

Ritem srca
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.