Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc
Starejša gospa na kmetiji (foto: ArtMarie)
Starejša gospa na kmetiji | (foto: ArtMarie)

Bivanje starejših na kmetiji

Oddaje | 02.10.2022, 05:00 Petra Stopar Rok Mihevc

Deos je družinsko podjetje in največji zasebni ponudnik institucionalnega varstva starejših v Sloveniji in danes zagotavlja nego in skrb več kot 1400 starejših, nastanjenih znotraj 8 Deos centrov starejših po državi. Vedno pa spremljajo aktualne potrebe starejših in nanje odgovarjajo z inovativnimi strokovnimi rešitvami. In ker se zaključuje eden od zanimivih in inovativnih projektov pod okriljem Deos-a, smo pred naš mikrofon povabili direktorja Miho Kranjca.

Od kod ideja za tak program varstva starejših?

Ta ideja obstaja že skoraj 10 let. O njem že dalj časa razmišlja ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, skupaj z ministrstvom za kmetijstvo. Pred časom je bil organiziran ogled podobnih praks v tujini, vendar je zgodba potem zamrla. Vse dokler ni prišel razpis ministrstva za kmetijstvo za diverzifikacijo dopolnilnih dejavnosti na kmetiji. Ta projekt pilotno testira vzpostavitev te nove storitve bivanja starejših na kmetiji. Za nas je izredno zanimiv, vedno smo pripravljeni razvijati naše delo in storitve in področje skrbi za starejše.

Program je potekal 3 leta. Koliko starejših je bilo vključenih?

Projekt je obsegal več faz. V prvem letu so se predvsem postavljali pogoji za kmetije, pogoji za izvajanje storitve na kmetijah, izobraževale so se kmetije. Nekje v drugem letu pa smo začeli z izvajanjem. Seveda malo okrnjeno zaradi epidemije, tako da je bilo veliko neznank. Izvedli smo več 10 namestitev, več je bilo krajših, kar nekaj pa tudi daljših namestitev, tudi več mesec. Uspeli smo testirati vse faze, torej od tega, ko se za namestitev odloči samostojen starejši, ki ne potrebuje nikakršne pomoči, do trenutka, ko bivanje na kmetiji ni bilo več mogoče. In prav to je bil naš cilj. Identificirati, kdaj je za starejšega primerno takšno bivanje in kako urediti spremljanje stanja uporabnika in potem ukrepanje v primeru nekega poslabšanja stanja.

Gre za prvo resno alternativo bivanju starejšega v domu za starejše.

Kakšne so bile koristi tega programa za starejše? Vendarle je drugače bivati na kmetiji kot v domu za starejše.

Koristi so velike, za starejše in za njihove svojce. Gre za prvo resno alternativo bivanju starejšega v domu za starejše in za pomembno alternativo na področju deinstitucionalizacije starejših. Storitev je namenjena samostojnim starejšim. V tej fazi je šlo samo za bivanje starejših, veliko je namreč povpraševanja starejših, ki že potrebujejo neko pomoč, tako da tukaj to ni bilo mogoče, morda pa v prihodnosti. Vseeno gre za dobro namestitev v domačem okolju z dobro hrano, tudi manj ljudi je tam in s strani starejših in svojcev je bilo to zelo pozitivno sprejeto. Enako pa tudi na strani kmetij, saj gre za nek dodaten stabilen prihodek, prav tako krepi podeželje, s tem da zmanjšuje selitev v urbana središča, kateremu smo priča.

Koliko je bilo kmetij, ki so bile vključene v ta projekt?

V projektu je poleg družbe DEOS sodeloval tudi Zavod aktivna starost. Gre za socialno podjetje, ki se ukvarja s prostovoljstvom in program za starejše. Od kmetij pa so sodelovale kmetija Cilenšek, kmetija Grobelnik in kmetija Senior turizem. Projekt smo predstavili tudi drugim, tako da so šli rezultati naprej in interes je. Seveda je kar nekaj skrbi, predvsem zaradi nedoločenosti na področju zakonodaje za daljši čas, ampak interes je velik in mislim, da ima storitev lepo prihodnost.

Več o projektu tukaj.

NI MEJE ZA DOBRE IDEJE

Prikazujemo realnejšo gospodarsko sliko v Sloveniji. Naša domovina ni samo prizorišče neuspelih podjetniških zgodb, ampak smo tudi dežela inovativnih in zelo sposobnih ljudi. To dokazujemo v pogovorih, v katerih predstavljamo dobre rešitve z različnih področij. Prisluhnite arhivu.

 

Oddaje
Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...

Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...