Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Objave na internetu močno vplivajo na samopodobo mladostnikov (foto: PixaBay)
Objave na internetu močno vplivajo na samopodobo mladostnikov | (foto: PixaBay)

Zakaj je toliko mladostnikov nezadovoljnih s seboj?

Mladoskop | 29.08.2022, 10:24 Nataša Ličen

Zaradi objav na internetu tretjina slovenskih dijakinj razmišlja o plastični operaciji. Objave na internetu močno vplivajo na počutje mladostnikov.

Na internetu so izpostavljeni nemogočim lepotnim standardom, idealiziranim in seksualiziranim podobam ljudi in njihovih življenj.

Nedoseganje lepotnih idealov, ki jih vsiljujejo nerealne in pogosto grafično obdelane spletne objave, ima lahko slab vpliv na počutje in duševno dobrobit mladostnikov, ki so v občutljivem obdobju glede odnosa do in sprejemanja svojega telesa in razvijanja občutka lastne vrednosti.

Poskrbimo za ravnotežje tudi pri rabi vsebin na spletu in sploh pri določanju časa pred zasloni
Poskrbimo za ravnotežje tudi pri rabi vsebin na spletu in sploh pri določanju časa pred zasloni © PixaBay

Postanejo lahko obsedeni z zunanjim videzom, nezadovoljni s svojim telesom, imajo občutke manjvrednosti, so pod pritiskom, razočarani in nesproščeni.

Da je tako, je pokazala anketa, ki so jo februarja in marca 2022 izvedli med osnovnošolci tretjega triletja in srednješolci na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v sklopu Fakultete za družbene vede.


V studio smo povabili Ajdo Petek, celotni pogovor lahko slišite v oddaji "Mladoskop".

Najstniki primerjajo svoje telo s podobami na spletu

Anketa je pokazala, da petinštirideset odstotkov najstnikov že v osnovni šoli primerja svoj obraz in telo s popolnimi podobami vplivnežev in vplivnic ter zvezdnic in zvezdnikov na spletu in je zaradi tega nezadovoljnih s svojim videzom. Skoraj petina jih poroča, da to počne pogosto. V srednji šoli je ta delež še višji, saj se skoraj šestdeset odstotkov najstnikov primerja z vplivneži in skoraj četrtina jih to počne pogosto.


Kadar mladostniki gledajo slike svojih prijateljev na spletu, se skoraj vsakemu drugemu osnovnošolskemu najstniku ter več kot polovici srednješolcem včasih ali pogosto zdi, da so življenja drugih boljša kot njihova. Zato ne preseneča, da tretjina osnovnošolskih najstnikov včasih, dvanajst odstotkov pa pogosto svojo sliko, ki jo naredijo z mobilnim telefonom, opremi s filtri in jo drugače izboljša, da bi bil na njej videti čim boljše. Deleži med dijaki so podobni.

Neresnične in obdelane posnetke na spletu bi bilo treba označiti

Skrb vzbujajoče je, da kar tretjina dijakinj razmišlja o izboljšanju videza z operativnim posegom, medtem ko je takih učenk v zadnji triadi osnovne šole četrtina. Pri fantih je nekoliko drugače, saj o spremembi videza v zadnji triadi osnovne šole razmišlja deset odstotkov fantov, v srednji šoli pa se ta delež zmanjša na šest odstotkov.


Več kot polovica najstnikov v zadnji triadi osnovne šole in skoraj šestdeset odstotkov v srednji šoli se strinja s trditvijo, da so slike vplivnežev in zvezdnikov pogosto nerealne in obdelane, da so videti popolne, ter bi jih zato morali označiti kot neresnične. Tako se mladi ne bi počutili slabo, ker sami nimajo takega videza.

Velik problem pa je tudi Izključenost iz družbe na internetu, ki je najpogosteje razlog za slabo počutje najstnikov

Iz rezultatov ankete je razvidno, da na počutje najstnikov tako v osnovni kot v srednji šoli najbolj negativno vplivajo situacije na internetu, kjer se počutijo izključeni iz družbe (vrstnikov) ali so žrtve spletnega nasilja.
Najslabše se počutijo, če so izključeni iz zasebne skupine sošolcev na družabnem omrežju ali aplikaciji. V primeru, da se nekdo norčuje iz njih na spletu, se neprijetno počuti več kot štirideset odstotkkov najstnikov v osnovni šoli in več kot polovica v srednji.

Poznamo škodljive vplive pretirane rabe vsebin na spletu in predolgega časovnega obdobja, ki ga mladi preživijo pred zasloni?
Poznamo škodljive vplive pretirane rabe vsebin na spletu in predolgega časovnega obdobja, ki ga mladi preživijo pred zasloni? © PixaBay

Počutijo se slabo, če na spletu vidijo slike zabave, na katero niso bili povabljeni ali če nekdo dolgo ne odgovori na sporočilo, ki so mu ga poslali. Če pa prejmejo negativen komentar na svojo objavo na spletu je delež takih, ki se počutijo slabo med osnovnošolskimi najstniki več kot trideset odstotkov med srednješolci pa skoraj štirideset odstotkov.

To, da nihče ne všečka njihove objave, povzroča slabo počutje pri tretjini vprašanih najstnikov v osnovni šoli, še višji pa je odstotek v srednji šoli.

Zanimiv je še primer, kako na počutje najstnikov vpliva gledanje slik s počitnic in izletov sošolcev. Delež najstnikov, na katere to vpliva slabo, in delež, na katere vpliva dobro, sta popolnoma enaka. V obeh primerih okrog petine vprašanih, na ostale tri petine pa to nima vpliva.

S starostjo se povečuje delež negativnih izkušenj

Vpliv interneta je odvisen tudi od starosti. Velika razlika po starosti se pokaže pri manku spanca zaradi uporabe interneta.
Podobno je pri strinjanju s trditvijo, da so na internetu ljudje bolj nesramni in zlobni drug do drugega kot v živo. Dojemanje, da je pritisk vrstnikov na spletu velik, prav tako raste s starostjo najstnikov.
Anketo so izvedli v sklopu aktivnosti ob dnevu varne rabe interneta 2022 na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Centra za družboslovno informatiko na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Mladoskop
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...