Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Romanje bolnikov na Brezje 2022 (foto: Matjaž Merljak)
Romanje bolnikov na Brezje 2022 | (foto: Matjaž Merljak)

Celjski škof bolnikom o potrpežljivosti, dragocenosti življenja in mehkobi srca

Slovenija | 18.06.2022, 11:47 Marta Jerebič

Po dveh letih različnih epidemičnih ukrepov današnje že 54. narodno romanje bolnikov, invalidov in ostarelih k Mariji Pomagaj na Brezje poteka v polnem obsegu.

Celjski škof Maksimilijan Matjaž je v nagovoru poudaril, da so se ljudje že skozi stoletja ustavljali pri milostni podobi Marije Pomagaj na Brezjah, jo prosili, ko so odhajali na težke preizkušnje svojega življenja, ko so morali zapuščati domovino in domove. Marijin pogled zato vsebuje številne prošnje tistih, ki so prosili za blagoslov, za mir in zdravje, hkrati nas uči, kako moramo gledati na dogodke v svojem življenju, tudi na bolezen in stisko.

»Vedno znova, ko prihajamo k njej, ona ve, kaj potrebujemo, ona ve česa nimamo … Pustimo se torej danes najprej osvojiti temu njenemu pogledu, njenemu sočutju, njeni bližini in njeni nežnosti,« je dejal celjski škof.

Romanje bolnikov na Brezje 2022
Romanje bolnikov na Brezje 2022 © Matjaž Merljak


V nadaljevanju je navedel nekaj besed papeža Frančiška, ki v zadnjem času na sredinih splošnih avdiencah govori o starejših. Izpostavil je tri kreposti starejših, ki se Frančišku zdijo zelo pomembne.

Potrpežljivost

Prva je potrpežljivost. »Stari človek, pravi papež, ne more več zapovedovati svojemu telesu. Naučiti se je treba izbirati, kaj storiti in česa ne. Živahnost telesa se zmanjša in zapusti človeka, čeprav njegovo srce ne neha želeti. Treba je torej najprej očistiti željo, da bi nekaj storil sam in se učiti biti potrpežljiv. Ko smo stari, pravi papež, ne moremo delati enako kot v mladosti.
Telo ima drugačen ritem, zato mu moramo prisluhniti in sprejeti njegove omejitve. Vsi jih imamo.«

Škof Maksimilijan Matjaž je dejal, da se papež ne sramuje, ko mora svojo palico uporabljati tudi v javnosti. »Ko smo bili z njim zbrani v njegovi sobi, nam je pokazal tudi svojo nogo, svoja kolena, ki so zatečena.« Vendar pa, kot pravi, mu povita s povoji, dajejo moči, da ga vendarle še ubogajo, dokler želi Bog, da gre tja in stori to, kar je potrebno storiti.«

Dragocenost življenja

Sveti oče starejšim in bolnim ter še posebej tudi njihovim spremljevalcem rad polaga na srce tudi to, da je življenje vedno dragoceno, tudi tisto, ki je šibko, ki je bolno, ki ne zmore več storiti to, kar bi želelo storiti. »O tem, da je vsako življenje dragoceno, pravzaprav govori že naša vest. Vsak pošten človek lahko to občuti in sluti. Jezus je vedno znova s svojim življenjem, svojim ravnanjem pokazal, da mu je dragocen vsak človek. Sklanjal se je tako k stari Petrovi tašči kot k mladi Jairovi hčeri. Obe je prijel za roko, obe je dvignil in ju postavil na noge. V božjih očeh je vsak neskončno dragocen in edinstven.«

Mehkoba srca
Tretja krepost starejših je mehkoba srca. »Življenje, ki ga vedno znova oblivamo z molitvijo, z Božjim in z Marijinim pogledom, mehča in omehča še tako trdo še tako ranjeno, še tako bolno človeško srce. Mehko srce pa je v resnici živo srce, mlado srce, ki lahko odpušča, ki dela čudeže.«

Smo se kdaj vprašali, katera je najhujša, najtežja bolezen, je vprašal škof Maksimilijan Matjaž. »Sveti oče je nekoč odgovoril na to vprašanje. Najhujša bolezen življenja je pomanjkanje ljubezni,  nemoč ljubiti, trdota srca … srce, ki vidi le sebe, svoje potrebe, svoje stiske in se ne more zaupati. Ne more biti usmiljeno. Ga ničesar več ne gane. To je, dragi bratje in sestre, tista bolezen, ki človeka ubija bolj, kakor pa bolezen telesa. Izprosimo si zato danes tukaj pri Božji materi te tri velike darove – potrpežljivosti, hvaležnosti za dar življenja in mehkobo srca,« je še dejal škof Maksimilijan Matjaž.  

Procesija z Najsvetejšim
Procesija z Najsvetejšim © Matjaž Merljak

Romanja invalidov , bolnikov in ostarelih na Brezje je začel ustanovitelj revije Ognjišče Franc Bole, ki je dogajanje danes spremljal iz nebes. Urednik Ognjišča mag. Božo Rustja je povedal, da ga je ponoči sanjal. »Moral sem barvati stole. Ne vem, ali so bili ti stoli za Brezje ali ne. Vprašal sem ga, ali naj vzamem temnejšo ali svetlejšo barvo? Ni mi odgovoril, ker sem se pa zbudil.«

Blagoslov z Najsvetejšim
Blagoslov z Najsvetejšim © Matjaž Merljak

V prvi vrsti romarjev je bila tudi Jožica Ličen, ki je povedala, da je prišla s sodelavci Karitas iz Vipave, in sicer s kombijem, ker v avtobusih ni bilo več prostora, pa tudi z vozičkom bi težko prišla z njim. Je pa izrazila navdušenje, da je lahko prisotna.

 

Škof Matjaž in Jožica Ličen
Škof Matjaž in Jožica Ličen © Matjaž Merljak


Sicer pa med romarji odmevajo zahvale in prošnje Mariji za duše, zdravje, družino in domovino.

Škof Matjaž med bolniškim maziljenjem
Škof Matjaž med bolniškim maziljenjem © Matjaž Merljak


Bolniški duhovnik msgr. Miro Šlibar ob današnjem dogodku na Brezjah vabi, naj tistim, ki ne morejo na Brezjah prejeti zakramenta bolniškega maziljenja, spovedi in obhajila, to zagotovijo domači duhovniki.

Miro Šlibar med bolniškim maziljenjem
Miro Šlibar med bolniškim maziljenjem © Matjaž Merljak

Poln trg pred baziliko
Poln trg pred baziliko © Matjaž Merljak

 

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...