Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik
Slovenske šmarnice pri Gospe Sveti (foto: Pavel Zablatnik, Krška škofija)
Slovenske šmarnice pri Gospe Sveti | (foto: Pavel Zablatnik, Krška škofija)

Slovenske šmarnice pri Gospe Sveti

25.05.2022, 16:07 Matjaž Merljak

Pri Gospe Sveti na avstrijskem Koroškem bodo to nedeljo, 29. maja, Slovenske šmarnice. Letos želijo povezati 950-letnico krške škofije in 50. obletnico škofijske sinode.

"Cerkev je bila na Koroškem tista, ki se je prva odprla slovenščini," nam je v imenu organizatorja Katoliške akcije in Dušnopastirskega urada celovško-krške škofije povedala Marija Gruškovnjak.

Sinode krške škofije leta 1972 je s posebnim zakonom potrdila slovensko narodno skupnost kot sestavni del dvojezične krške škofije.

Marija razume naše prošnje, molitve in pesmi, pa naj zvenijo slovensko, nemško, italijansko, ukrajinsko ...

Na letošnjih Slovenskih šmarnicah sodelujejo zbori: MePZ PD Sele, MePZ Anton Foerster iz Ljubljane in stolni zbor Gospe Svete Kantorei. Iz Goriških Brd prihajajo pritrkovalci.

Poleg krškega škofa Jožefa Marketza so posebni gostje žene in možje, ki so pred 50 leti začrtali posebno pot sožitja v koroški Cerkvi.

Po slovesnih šmarnicah z izredno priljubljenimi pétimi litanijami bodo "na agapi" postregli s kmečkim kruhom, domačo skuto, kraškim pršutom in vinom iz Goriških Brd.

Potek dneva

11.15 romarska sv. maša

14.00 koncert duhovnih pesmi

15.00 slovesne šmarnice

Gosposvetska Mati Božja se veseli, saj sliši slovensko pesem tudi pri farnih bogoslužjih. Od leta 1999 romamo zadnjo nedeljo v maju k njej, ki jo kličemoMati. Pri slovesni šmarnični pobožnosti nas Gospa Sveta sprejme prijazno in materinsko, kot je sprejemala naše prednike že pred več kot 1000 leti. Tudi letos se bomo srečali pri njej, ki je naša Mati, Mati vseh, ki se k njej zatekamo. Razume naše prošnje, molitve in pesmi, pa naj zvenijo slovensko, nemško, italijansko, ukrajinsko ...

Pisalo se je leto 1967

H Gospe Sveti je bilo organizirano vseslovensko romanje, ki so ga z roko v roki preprečili, na Koroškem nemško nacionalni krogi in v Sloveniji komunistična oblast. /.../ Gospa Sveta! Slabe prijatelje in varuhe in svetovalce imaš. O preteči nevarnosti, o nevarni invaziji so ti natrobili ušesa, da si se ustrašila in hitela zapirat vrata petnajst tisočim pobožnih, ponižnih, vernih slovenskih molivcev, ki so te želeli vsi hkrati obiskati in ti napraviti presenečenje za častitljivi jubilej. Ki niso hoteli nič drugega, kot se otroško dotakniti tvojih kolen, ki so pred 1200 leti materinsko pestovala mlado vero njihovih prednikov. Ki niso hoteli nič hudega, - samo pred tabo klečati in pred tvojim ljubljenim Sinom ter iz enega vernega grla in srca zapeti zahvalno pesem vama in vajinemu služabniku Modestu, čigar grob jim je drag in svet, četudi napisa na njem ne razumejo. /.../ Gospa Sveta! Verjemi, hudo nam je pri srcu, ko mislimo na vse to. /.../ (Lovro Kaselj, Vera in dom, 1967, štev. 6, str. 82)

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...