Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Ana Ahačevčič, Katarina Zupančič, Tomaž Kete in Marjan Bunič (foto: Izidor Šček)
Ana Ahačevčič, Katarina Zupančič, Tomaž Kete in Marjan Bunič | (foto: Izidor Šček)

Smo aktivni v župniji zaradi popularnosti? Znamo župniku reči "ne"?

Radijski misijon 2022 | 07.04.2022, 21:33 Rok Mihevc

Večerni pogovor je še zadnje dejanje petega dne radijskega misijona »Hodímo skupaj«, v katerem se sprašujemo: »Kje se konča moja skupnost?« Občestvu smo se posvetili s članico ŽPS in katehistinjo Katarino Zupančič, aktivno članico župnijske skupnosti, skavtinjo in pevko Ano Ahačevčič in župnikom združene župnije Most na Soči Tomažem Ketejem. Tu je nekaj njihovih misli, celotnemu pogovoru lahko prisluhnete v avdio arhivu.

Ana Ahačevčič

"Občestvo prinese duhovno in osebnostno rast, pogojuje tudi karakter. Sama se zelo rada družim, napojim se z druženjem in pogovorom. Vedno sem iskala skupino in starši so me pametno usmerili na pravo pot. V Cerkvi sem dobila prve prijatelje in zdaj želim za otroke enako."

"Včasih se je dobro vprašati, zakaj vse to delaš, zakaj si toliko aktiven v župniji. Da boš popularen v svoji župniji? Ker ne znaš župniku reči ne? Moraš znati reči ne, da veš, da je tvoja prioriteta tudi kaj drugega."

"Nekaj so aktivnosti in skupine, nekaj pa to, kar nas povezuje. Če tvoja vera bazira na duhovniku in pri premestitvi pretrese tvojo vero, je vprašanje, na čemu sloni tvoja vera."Katarina Zupančič

"Ko sem se poročila in prišla v novo župnijo, se mi je ta zdela zaprt prostor, saj sem prihajala iz župnije, kjer sem bila skoraj doma. To je bil zame velik šok, ampak se nisem ustrašila, sem iskala, čakala in dočakala, vključila sem se v župnijo. Potem vidiš veliko dela, če ga vidiš, jaz mogoče celo preveč. Ko pa sem se potem malo umaknila, sem videla, koliko prostora se je naredilo za druge ljudi. Zato je prav, da nismo preveč aktivni, ker če smo, s tem dopuščamo lenobo drugih, ki so v varnem zavetju znanega."

"Vsakemu, ki je zelo aktiven, priporočam, naj se ustavi, da se bodo tudi drugi zbudili. Ker imajo tudi drugi talente in tudi preko njih govori Bog. To mi je dragoceno. Tukaj vidim tudi to učenje "živeti v občestvu." Občestvo ne znamo živeti kar tako, ker smo kristjani, ampak, ker se ga lahko naučimo živeti. Z ljudmi, sovrstniki, somišljeniki."

Tomaž Kete

"Kakšno je idealno občestvo? To je tako, kot bi moža vprašali, kakšna je idealna žena. Bog išče vse ljudi, Cerkev je postavljena zato, da bi bila zakrament odrešenja za vse. Je Očetova hiša za vse. Velik izziv je, kako dajati prostor ljudem, saj preko njih Sv. Duh gradi Cerkev. Odkriti svojo poklicanost. Skušnjava je, da župnik "ponuca ta pridne" za vse, ostali pa se umaknejo. Prositi je treba za modrost in hkrati se učiti povedati stvari in se pogovarjati. In da si nekdo upa župniku reči "ne". Zelo pomembno se je zavedati, kaj je Cerkev, kdo jo gradi in čemu je namenjena."

"Če smo ukoreninjeni v Kristusu, imamo priložnost, da dovolimo, da nas gospod preseneti in pokažemu svetu, kaj je izvir našega upanja. Ne naša orgnaiziranost, ampak da je resnično moč njegova ljubezen."

Kako globoko pognati korenine v občestvu, pomanjaknje duhovnih poklicev, o krizi življenja mladih, otroci in župnija, župnija kot servis, "cerkvica z obzidjem" ... O vsem tem pa v posnetku pogovornega večera.

 

Radijski misijon 2022
Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE) Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)

Vesela novica iz Svete dežele #foto

Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...