Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Oblačila (foto: Pexels)
Oblačila | (foto: Pexels)

Koliko oblačil pa ti zavržeš?

Sociala | 23.04.2022, 14:03 s. Meta Potočnik Robert Božič

Drugi slovenski dan v rabljenih oblačilih je dobra priložnost za premislek o naših nakupovalnih navadah. Danes so ga pripravili Ekologi brez meja in Pravična trgovina Slovenije. K sodelovanju ob podpori številnih organizacij so povabili tudi posameznike, ki imamo skupaj moč za boljši odnos do okolja in pravičnejšo plačilo tekstilnim delavcem.

Tudi letošnji Dan v rabljenih oblačilih pomeni vrhunec t.i. Tedna modne revolucije, ki gaže devetič pripravljajo v spomin na več kot tisoč šivilj in tekstilnih delavcev, ki so izgubili življenje oziroma bili ranjeni ob kolapsu tekstilne tovarne Rana Plaza v Dhaki, v Bangladešu.

Letno v Sloveniji zavržemo 12 kg oblačil

Nekako velja, da letno v povprečju vsak od nas zavrže 12 kilogramov oblačil, kar je velika ekološka težava. Zato velja, da ponovna uporaba oblačil rešuje več izzivov sodobne družbe, saj preveč proizvajamo, preveč kupujemo in preveč odmetavamo.

Racionalne nakupe, tudi rabljenih oblačil iz druge roke, najprej občuti naša denarnica, pravi sodelavka društva Ekologi brez meja Katja Sreš, in dodaja, da je ponudba tovrstnih oblačil pri nas zelo dobra.

Mlajši so vse bolj ozaveščeni, vse več kupujejo v trgovinah »iz druge roke«

Stilistka in avtorica različnih knjig o oblačenju Lea Pisani, ki smo jo pred letom gostili v svetovalnici pravi: »Moje stranke so stare nad 40 let, nekako so si že uredile življenje, priznajo pa, da ne vejo, kaj jim paše, v katero trgovino naj grejo, kaj naj izberejo, saj je ponudba tako velika. Mlajši so zelo ozaveščeni, tudi kar zadeva ekologijo, zelo se sprašujejo, kako kupiti dobro in kam z oblačili, ki jih ne nosijo več. Vse več kupujejo oblačila v trgovinah z rabljenimi oblačili. Super, da je to postalo moderno, da nas ni sram. To je postal del ekološko naravnanega človeka, kar je dobro.«

Obstajajo ljudje, ki za naša poceni oblačila plačajo z življenjem

Po mnenju predstavnice gibanja Pravična trgovina Žive Lopatič je »velik vzrok odpadkov industrija hitre mode, ki s proizvodnjo poceni oblačil izdeluje vedno več, posledično jih ljudje vedno več kupujemo in veliko odvržemo. Ali se zavedamo, da je majica za pet evrov vredna veliko več? Torej je moral to nekdo plačati namesto nas: ali z prenizkim zaslužkom ali celo svojim življenjem, kajti industrija poceni oblačil poleg škode za okolje ustvarja tudi nepravične delovne prakse in socialno nepravičnost predvsem v azijskem svetu

Današnji dan rabljenih oblačil je torej dobra priložnost za odločitev za manj nakupov hitre mode in več zadoščenja, da smo storili nekaj dobrega za okolje in za sočloveka. Pobrskajmo po omarah, morda bomo našli še lepe, a pozabljene kose, ki jih seveda lahko tudi zamenjamo med prijatelji.

Sociala
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...

O avtorju