Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Marta Jerebič
Petkov protest na kolesih (foto: Anže Malovrh / STA)
Petkov protest na kolesih | (foto: Anže Malovrh / STA)

O vladanju ljudstva in obrazih ...

19.04.2022, 13:00 Marta Jerebič

Smo v zadnjem tednu pred volitvami v državni zbor, ko se bodo stopnjevale aktivnosti političnih strank. Na plakatih bomo lahko videli, iz ust politikov in drugih aktivistov pa slišali številne slogane. Med njimi tega, da mora končno zavladati ljudstvo. A kaj to sploh pomeni? O demokraciji, medijih in kulturi dialoga smo govorili v zadnji oddaji Pogovor o.

V zadnjem času je nastalo kar nekaj gibanj in list, ki poudarjajo, da mora končno zavladati ljudstvo. Slovenija že ima izkušnjo življenja pod t. i. vladavino ljudstva. Besedo ljudski so imele države vzhodnega bloka v naslovu, prav tako se je za ljudsko opredeljevala ena in edina stranka v državi.

»Skratka, ali ti, ki zahtevajo vladavino ljudstva hočejo predlagati, da se vrnemo nazaj v leto 1947, ali kaj bi radi?« se sprašuje prevajalka in publicistka Alenka Puhar, ki je o imenu stranke Gibanje Svoboda dejala: »To sta dve besedi, dva izraza, dva pojma, ki sta vzeta iz vojnega časa in partizanskega boja, ko je bilo glavno geslo Smrt fašizmu – Svoboda narodu. Vzeli so pojem borili se bomo proti fašizmu za svobodo. To je res prav nenavadna mešanica tradicionalnega, anahronističnega in modernega. Ne vem, zakaj ljudje padajo na to oziroma kaj v tem najdejo občudovanja vrednega in odrešilnega.«

Župnik na Polici pri Grosupljem, nekdanji vojaški vikar Jože Plut, ugotavlja, kako pomembno vlogo imajo na družbenih medijih obrazi. »Ljudje zelo radi sledijo obrazom. Če primerjaš število sledilcev, ki jih ima, obraz, ali pa stranka, je nesorazmerno velika razlika.

Mašinerija ve, kako te stvari gredo in zelo uporablja te mehanizme, zlasti ker v ozadju deluje sistem ustanov, ki načrtno na podlagi spoznanj psihologije ustvarja, kako predstavljati ljudi, da bodo dobili glasove. In to se vedno ponavlja.«

Več pa v oddaji Pogovor o ...

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...