Petra MalenšekPetra Malenšek
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (foto: KZ Laško)
Šunka zorjena po tradicionalnem postopku | (foto: KZ Laško)

Iz arhiva: Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Kmetijstvo | 27.03.2024, 09:16 Robert Božič

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od kvalitete mesnine, ki jo izberemo, v drugem koraku pa tudi od pravilnega načina priprave, ki poskrbi za okusnost in sočnost.

Ob obisku trgovin in nakupovalnih centrov smo v teh dneh priče zelo bogati in raznoliki ponudbi mesnin. Odgovor na vprašanje, kako izbrati tisto, ki nas ne bo razočarala, je težak in v veliki meri odvisen tudi od našega okusa in pričakovanj.

Če si boste pred nakupom vzeli vsaj nekaj minut časa, boste ugotovili, da je seznam snovi, ki so navedene na deklaracijah izdelkov v večini primerov kar dolg. Vprašanje pa je, če vam je všeč, da bo na vaši praznični mizi mesnina, ki so ji, v nekaterih primerih v samo nekaj dni trajajočem industrijskem postopku dodali milijon E-jev.

KZ Laško: Prisegamo na znanje naših dedov ...

Pri mesninah, ki jih pripravljamo za veliko noč je pomembno, kako je meso v osnovi pripravljeno, ali je že predkuhano oziroma pasterizirano ali pa je pripravljano na tradicionalen način, kot je na primer »Meso iz solnice« domače kvalitetno meso iz KZ laško, pravi Peter Oprčkal.

Meso iz solnice
Meso iz solnice © KZ Laško

»Meso začnemo pripravljati že tri tedne pred predvidenim časom uporabe. Meso nasolimo, po domače temu rečemo, da ga »damo v pac«, dodamo mu zelo enostavne začimbe, poper, česen, ne sme izostati tudi lovorov list, v manjšem delu brinove jagode in vse skupaj v tem zori nekaj tednov. Na koncu se meso nežno podimi z bukovino, ki mu da poseben okus.«

Koliko časa kuhati šunko?

»Enostaven recept je, da tako zorjeno šunko za vsak kilogram kuhamo eno uro. Če imamo manjši kos, torej kilogram ali malo manj, se lahko odločimo za 50 minut, pri kosih nad kilogram pa eno uro za vsak kilogram.«

Vedno v hladno vodo!

"Šunko damo v hladno vodo in takrat tudi začnemo meriti čas kuhanja. Če imamo kos mesa, ki tehta 2 kg torej kuhamo 2 uri. Meso mora le rahlo vreti, za ohranitev sočnosti pa je izjemno pomembno to, da tako domačo mesnino po samem postopku kuhanja pustimo, da se vodi ohladi."

Peter Oprčkal še dodaja, da je tako pripravljena mesnina odličnega okusa in jo, če jo vse ne porabimo med prazniki, ob preprostem hranjenju v hladilniku lahko uživamo še več dni.

Naj za veliko noč diši po domačih dobrotah!

Na Kmetijsko gozdarski zbornici vabijo, da dobrote za veliko noč kupite pri slovenskih kmetih. "Kaj je lepšega in bolj žlahtnega, kot na mizo postaviti in poskusiti domačo potico, šunko, sir, hren, jajca, olje, med, vino. S tem boste podprli domačo pridelavo, slovenske kmete in slovensko podeželje. Po dobrote se lahko odpravite na bližnjo kmetijo, ponudbo pa si lahko ogledate tudi na spletnem portalu www.dobroteslovenskihkmetij.si," vabijo na KGZS.

Kmetijstvo
Tradicionalna maša na 1. šolski dan za Zavod sv. Stanislava (photo: Marjana Debevec) Tradicionalna maša na 1. šolski dan za Zavod sv. Stanislava (photo: Marjana Debevec)

Veselje, skrbi in mnogo pozitivnih spodbud

Današnji prvi šolski dan so nekateri pričakali z veseljem, drugi z žalostjo v srcu, tretji prestrašeni, prav vsi pa radovedni, kaj jim bo prineslo novo šolsko leto. Pri prvošolcih in dijakih prvih ...

Ljubljanska tržnica (photo: STA) Ljubljanska tržnica (photo: STA)

Zaščitimo Plečnikovo Ljubljano

Na ministrstvu za naravne vire in prostor bo v četrtek potekala druga ustna obravnava o gradbenem dovoljenju za gradnjo garažne hiše pod ljubljansko tržnico. Ljubljanski mestni svetnik Aleš Primc ...

Milena Miklavčič (photo: Tatjana Splichal - Družina) Milena Miklavčič (photo: Tatjana Splichal - Družina)

Od danes že lahko oddate svoj podpis za življenje

Volivci lahko od danes oddajo podpis pod dve referendumski in dve zakonodajni pobudi. Pobudniki referenduma o urejanju trga dela in o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja bodo lahko 40.000 ...

Ovca (photo: Annette Meyer / Pixabay) Ovca (photo: Annette Meyer / Pixabay)

Rok Jeras: »Naši hlevi so postali bolnišnica«

Bolezen modrikastega jezika se izjemno hitro širi, predvsem rejci ovc se soočajo z velikimi izgubami. Novih uradnih podatkov na strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ni, ...

Glasen pozdrav in široki nasmehi otrok iz vrtca Montessori, ki deluje v Zavodu A M Slomška  (photo: Rok Mihevc) Glasen pozdrav in široki nasmehi otrok iz vrtca Montessori, ki deluje v Zavodu A M Slomška  (photo: Rok Mihevc)

Teden vzgoje 2025: Pedagogi upanja, romarji upanja

»Menim, da je prišel čas, v katerem se vsi zavedamo, da šola ni le institucija izobraževanja, temveč je še kako tudi prostor vzgoje. Mlade nekdo vzgaja. Tako kot puščava srka vodo, tudi mladi ...

Ustvarjanje lukt na delavnici v Ankaranu (photo: Matjaž Merljak) Ustvarjanje lukt na delavnici v Ankaranu (photo: Matjaž Merljak)

Zlata lutkovna in gledališka delavnica

Krščanska kulturna zveza (KKZ) iz Celovca je letos že 50-ič pripravila Gledališko in lutkovno delavnico. V Ankaranu se je zbralo okoli 140 gledaliških igralcev, lutkarjev ter njihovih mentoric in ...