Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (foto: KZ Laško)
Šunka zorjena po tradicionalnem postopku | (foto: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Kmetijstvo | 27.03.2024, 09:16 Robert Božič

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od kvalitete mesnine, ki jo izberemo, v drugem koraku pa tudi od pravilnega načina priprave, ki poskrbi za okusnost in sočnost.

Ob obisku trgovin in nakupovalnih centrov smo v teh dneh priče zelo bogati in raznoliki ponudbi mesnin. Odgovor na vprašanje, kako izbrati tisto, ki nas ne bo razočarala, je težak in v veliki meri odvisen tudi od našega okusa in pričakovanj.

Če si boste pred nakupom vzeli vsaj nekaj minut časa, boste ugotovili, da je seznam snovi, ki so navedene na deklaracijah izdelkov v večini primerov kar dolg. Vprašanje pa je, če vam je všeč, da bo na vaši praznični mizi mesnina, ki so ji, v nekaterih primerih v samo nekaj dni trajajočem industrijskem postopku dodali milijon E-jev.

KZ Laško: Prisegamo na znanje naših dedov ...

Pri mesninah, ki jih pripravljamo za veliko noč je pomembno, kako je meso v osnovi pripravljeno, ali je že predkuhano oziroma pasterizirano ali pa je pripravljano na tradicionalen način, kot je na primer »Meso iz solnice« domače kvalitetno meso iz KZ laško, pravi Peter Oprčkal.

Meso iz solnice
Meso iz solnice © KZ Laško

»Meso začnemo pripravljati že tri tedne pred predvidenim časom uporabe. Meso nasolimo, po domače temu rečemo, da ga »damo v pac«, dodamo mu zelo enostavne začimbe, poper, česen, ne sme izostati tudi lovorov list, v manjšem delu brinove jagode in vse skupaj v tem zori nekaj tednov. Na koncu se meso nežno podimi z bukovino, ki mu da poseben okus.«

Koliko časa kuhati šunko?

»Enostaven recept je, da tako zorjeno šunko za vsak kilogram kuhamo eno uro. Če imamo manjši kos, torej kilogram ali malo manj, se lahko odločimo za 50 minut, pri kosih nad kilogram pa eno uro za vsak kilogram.«

Vedno v hladno vodo!

"Šunko damo v hladno vodo in takrat tudi začnemo meriti čas kuhanja. Če imamo kos mesa, ki tehta 2 kg torej kuhamo 2 uri. Meso mora le rahlo vreti, za ohranitev sočnosti pa je izjemno pomembno to, da tako domačo mesnino po samem postopku kuhanja pustimo, da se vodi ohladi."

Peter Oprčkal še dodaja, da je tako pripravljena mesnina odličnega okusa in jo, če jo vse ne porabimo med prazniki, ob preprostem hranjenju v hladilniku lahko uživamo še več dni.

Naj za veliko noč diši po domačih dobrotah!

Na Kmetijsko gozdarski zbornici vabijo, da dobrote za veliko noč kupite pri slovenskih kmetih. "Kaj je lepšega in bolj žlahtnega, kot na mizo postaviti in poskusiti domačo potico, šunko, sir, hren, jajca, olje, med, vino. S tem boste podprli domačo pridelavo, slovenske kmete in slovensko podeželje. Po dobrote se lahko odpravite na bližnjo kmetijo, ponudbo pa si lahko ogledate tudi na spletnem portalu www.dobroteslovenskihkmetij.si," vabijo na KGZS.

Kmetijstvo
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...