Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Cvetličarja Sabina Šegula in Peter Ribič (foto: ARO)
Cvetličarja Sabina Šegula in Peter Ribič | (foto: ARO)

Vatikansko baziliko bosta ob veliki noči že desetič zapored krasila Slovenca

| 08.04.2022, 14:39 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Slovenska strokovnjaka za floristiko in hortikulturo Sabina Šegula in Peter Ribič bosta tudi letos ob veliki noči s slovenskimi orhidejami okrasila baziliko svetega Petra v Vatikanu. Posebnost letošnje okrasitve bodo orhideje, pobarvane v živo rumeno barvo, in pisani cvetovi orhidej, ki bodo dopolnili tradicionalno belo-rumeno barvno kombinacijo. Nit pa sta cvetličarja našla tudi z napadeno Ukrajino.

Kot sta Šegula in Ribič povedala na današnji predstavitvi dekoracije, bosta letos belim orhidejam dodala prav posebne rumene orhideje. Te orhideje so naravno bele, a so jih na inovativen način, ki je bil uporabljen prvič, v celoti prebarvali v živo rumeno barvo. Na predlog italijanskih kolegov so belim in rumenim orhidejam dodali še pisane orhideje v toplih barvah, rdečih in oranžnih odtenkov. Orhideje bo dobavilo slovensko podjetje iz Dobrovnika Ocean Orchids.

Šegula in Ribič za krasitev uporabljata prav orhideje, saj imamo Slovenci izredno veliko proizvodnjo monokulture orhidej. "Slovenija ni hortikulturna država, imamo pa orhideje, na katere smo lahko res ponosni," je pojasnila Šegula.

Za okrasitev bosta uporabljala edinstveno podlago za vstavljanje orhidej, ki jo je prav za to priložnost v sodelovanju s Šegulo izdelalo podjetje Smithers Oasis Adria, ki izdeluje cvetličarske gobe v Sloveniji.

Poleg bazilike bo s slovenskimi orhidejami okrašen tudi balkon bazilike, kjer papež tradicionalno podeli blagoslov mestu in svetu. Za dekoracijo balkona bosta uporabila tudi trtine veje, ki simbolizirajo, da vsi delamo v gospodovem vinogradu, sta še povedala Šegula in Ribič.

Slovenska strokovnjaka za floristiko in hortikulturo imata že veliko izkušenj z okraševanjem v Vatikanu, saj že od leta 2011 sodelujeta s Svetim sedežem, baziliko krasita za veliko noč in božič. Kot sta povedala, je to zanju že 19. krasitev v Vatikanu, 10. velikonočna, pri tem projektu pa sodelujeta popolnoma prostovoljno.

Ribič je poudaril, da sodelovanje z Vatikanom nadaljujeta tudi zaradi promocijskih motivov, saj je krasitev v vatikanske bazilike zaradi množične gledanosti vernikov priložnost za promocijo Slovenije in slovenskih orhidej. "Velika noč je največji krščanski praznik in vse oči sveta so uprte v Vatikan in papeža, ki opravlja slovesnosti," je pojasnil.

"Zame je to predvsem priznanje znanja in zaupanja," je na vprašanje, kaj njej osebno pomeni krasitev bazilike svetega Petra odgovorila Šegula. "Dva praznika preživljava skupaj na drugačen, deloven način. Toda to nama prinaša zadovoljstvo, saj je to najina stroka," je dodal Ribič.

Slovensko veleposlaništvo pri Svetem sedežu bo dobilo tudi rumeno-modro kombinacijo slovenskih orhidej, ki jih bo v simbol podpore Ukrajini predalo ukrajinskemu veleposlaništvu v Vatikanu.

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...