Petra StoparPetra Stopar
Izdelajte butaro doma (foto: ARO)
Izdelajte butaro doma | (foto: ARO)

Butaro lahko naredite tudi v dnevni sobi

Slovenija | 03.04.2020, 09:04 Alen Salihović

Na tako imenovani cvetni petek, ki mu sledi cvetna nedelja, začnemo s pripravami na izdelavo butaric. Letos je dogajanje, povezano s tem, zaradi izrednih razmer precej omejeno in tudi oteženo. Tako bomo blagoslova zelenja na cvetno nedeljo namesto pred cerkvijo deležni kar v domači hiši, ko bomo spremljali sveto mašo prek radia ali televizije. Za vas imamo nekaj idej, kako izdelati butaro ali presmec.

Pogosto smo že nekaj dni pred cvetno nedeljo pri župnišču ali v cerkvi dobili oljčne vejice, ki smo jih dodali doma nabranemu zelenju. Letos bo drugače, a kot pravi strokovnjak za floristiko in hortikulturo Peter Ribič, nam veselja do novega življenja, ki ga prinaša cvetna nedelja, kriza ne sme vzeti. »Pri nas je tradicija uporaba bršljana, ki ga pogosto najdemo v svoji okolici, prav nam pride v tem celinskem delu tudi borovničevje, ki zdaj zelo lepo odganja, in pa navadni brin,« je naštel.

Kako lahko družina izdela butaro kar v domači dnevni sobi? »Spomnimo se tako imenovanih ljubljanskih pisanih butaric. Uporabimo lahko les, ki je natrgan, nariban in pobarvan z veselimi barvami. Uporabimo lahko tudi, kar imamo v stanovanju: krep papir in ostali ovijalni papirji, tudi s tem si lahko pomagamo. Pa tudi s kakšno lončnico, ki jo imamo doma in ima bolj mesnate in trpežne liste.«

Če ste brez vsega naštetega, lahko ob spremljanju neposrednega prenosa svete maše na mizo postavite šopek narcis, ki jih imate na vrtu, ali položite kakšno drugo vejico, ki pravkar odganja. »Velika noč prinaša vedno novo upanje, novo življenje se začenja, narava se prebuja, z njo pomlad... Vse, kar cveti v tem obdobju, je zagotovo primerno,« je povedal cvetličar Peter Ribič.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.