Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Krašenje vatikanske bazilike (foto: Sabina Šegula)
Krašenje vatikanske bazilike | (foto: Sabina Šegula)

Krašenje vatikanske bazilike: Ko spregovori govorica cvetja

Slovenija | 22.12.2019, 10:59 Marta Jerebič

Vatikansko baziliko bosta tudi za letošnji božič krasila Slovenca, Sabina Šegula in strokovnjak za hortikulturo Peter Ribič. Pred njima so trije dnevi dela od jutra do večera. Zanju bo to že 16. takšno doživetje, če štejemo še krasitve za veliko noč. Za božič jima pripada tudi čast, da okrasita osrednji balkon bazilike, s katerega papež prebere poslanico in podeli blagoslov.

Floristka dr. Sabina Šegula in strokovnjak za hortikulturo Peter Ribič sta se zjutraj pridružila vatikanskim cvetličarjem. Ponavadi šele tam izvesta, s kakšnim materialom bodo delali. Nikoli pa ne manjka zeleno-rdeče barve. »Ta kombinacija bo zagotovo. Zraven pridejo še bele vrtnice in pozlata,« pravi Peter Ribič.

Za izdelavo dekoracije za osrednji balkon bazilike potrebujeta približno pol dneva. Čeprav gre za majhno dekoracijo, mora biti delo natančno opravljeno. »Gre za zelo nizko dekoracijo, že zaradi kamer, ki so usmerjene tja in papeža, ki tam stoji. Narediti je treba zelo natančno, ker gre za majhne vejice, poganjke, ki jih natikamo v zelo nizko gobo.«

Krašenje vatikanske bazilike
Krašenje vatikanske bazilike © Sabina Šegula
80 metrov dekoracije v vatikanski baziliki sicer naredita v sodelovanju z drugimi vatikanskimi vrtnarji. »Smo stari znanci, smo prijatelji. Pravzaprav prvi korak, ko stopiva v vrtnarijo, že napoveduje objeme. Kar zadeva najino pozicijo, upoštevajo najino znanje. Nenazadnje so zadnjo veliko noč meni prepustili dizajn in smo delali po mojih navodilih,« je povedala dr. Sabina Šegula. Komunikacija je sicer omejena. »Ker midva ne govoriva italijansko, oni ne angleško. Govorica cvetja je torej tista, ki nas povezuje,« je še dodal Peter Ribič.

Njuno poslanstvo je letos podprla občina Kamnik. Župan Matej Slapar je pojasnil, da sta se prijavila na razpis za sofinanciranje prireditev in projektov.

Peter Ribič in dr. Sabina Šegula
Peter Ribič in dr. Sabina Šegula © Rok Mihevc

Slovenija, Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...