Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Krašenje vatikanske bazilike (foto: Sabina Šegula)
Krašenje vatikanske bazilike | (foto: Sabina Šegula)

Krašenje vatikanske bazilike: Ko spregovori govorica cvetja

22.12.2019, 10:59 Marta Jerebič

Vatikansko baziliko bosta tudi za letošnji božič krasila Slovenca, Sabina Šegula in strokovnjak za hortikulturo Peter Ribič. Pred njima so trije dnevi dela od jutra do večera. Zanju bo to že 16. takšno doživetje, če štejemo še krasitve za veliko noč. Za božič jima pripada tudi čast, da okrasita osrednji balkon bazilike, s katerega papež prebere poslanico in podeli blagoslov.

Floristka dr. Sabina Šegula in strokovnjak za hortikulturo Peter Ribič sta se zjutraj pridružila vatikanskim cvetličarjem. Ponavadi šele tam izvesta, s kakšnim materialom bodo delali. Nikoli pa ne manjka zeleno-rdeče barve. »Ta kombinacija bo zagotovo. Zraven pridejo še bele vrtnice in pozlata,« pravi Peter Ribič.

Za izdelavo dekoracije za osrednji balkon bazilike potrebujeta približno pol dneva. Čeprav gre za majhno dekoracijo, mora biti delo natančno opravljeno. »Gre za zelo nizko dekoracijo, že zaradi kamer, ki so usmerjene tja in papeža, ki tam stoji. Narediti je treba zelo natančno, ker gre za majhne vejice, poganjke, ki jih natikamo v zelo nizko gobo.«

Krašenje vatikanske bazilike
Krašenje vatikanske bazilike © Sabina Šegula
80 metrov dekoracije v vatikanski baziliki sicer naredita v sodelovanju z drugimi vatikanskimi vrtnarji. »Smo stari znanci, smo prijatelji. Pravzaprav prvi korak, ko stopiva v vrtnarijo, že napoveduje objeme. Kar zadeva najino pozicijo, upoštevajo najino znanje. Nenazadnje so zadnjo veliko noč meni prepustili dizajn in smo delali po mojih navodilih,« je povedala dr. Sabina Šegula. Komunikacija je sicer omejena. »Ker midva ne govoriva italijansko, oni ne angleško. Govorica cvetja je torej tista, ki nas povezuje,« je še dodal Peter Ribič.

Njuno poslanstvo je letos podprla občina Kamnik. Župan Matej Slapar je pojasnil, da sta se prijavila na razpis za sofinanciranje prireditev in projektov.

Peter Ribič in dr. Sabina Šegula
Peter Ribič in dr. Sabina Šegula © Rok Mihevc

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Alenka Puhar (photo: Ana Kovač) Alenka Puhar (photo: Ana Kovač)

O pogromih in strelih

Zadnje čase sem se veliko ukvarjala z dvema literarnima revijama, z Mostom in Zalivom. Izhajali sta v Trstu, pokojni sta že skoraj trideset let, v svojem času pa sta opravljali izjemno vlogo. Tam, ...