Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek s predstavniki oblasti in diplomatskega zbora (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek s predstavniki oblasti in diplomatskega zbora | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež na obisku na Malti pozval k pomoči beguncem in prizadevanjem za mir

Svet | 02.04.2022, 15:32 Andrej Šinko

Papež Frančišek se mudi na dvodnevnem apostolskem potovanju na Malti. Že dopoldne sta ga sprejela predsednik države George Vella in premier Robert Abela, nato je nagovoril oblasti in predstavnike diplomatskega zbora. Popoldne pa naj bi obiskal še Ootok Gozo, kjer bo vodil molitveno srečanje v romarskem središču Ta' Pinu.

Frančišek je po Janezu Pavlu II. in Benediktu XVI. tretji papež, ki je po letu 1990 obiskal Malto, kjer se približno 85 odstotkov od nekaj več kot pol milijona prebivalcev opredeljuje za katoličane. Njegov obisk je bil sprva načrtovan za leto 2020, vendar je bil zaradi pandemije preložen.

Papež Frančišek je po poročanju Radia Vatikan v nagovoru predstavnikom oblasti in diplomatskega zbor poudaril, da invazije drugih držav, ulični boji in atomska grožnja niso le spomini na preteklost, ampak so »ti ledeni vetrovi«, ki za seboj prinašajo le smrt, uničenje in sovraštvo, močno zajeli življenja mnogih ljudi in prizadeli vse nas.

Nekateri oblastniki podpihujejo konflikte, medtem, ko navadni ljudje čutimo zgolj potrebo po gradnji prihodnosti, je dejal Sveti oče in ob tem pozval, da naj se ogromna sredstva, ki so še vedno namenjena oboroževanju, raje namenijo za razvoj, zdravje in prehrano.

Begunska kriza zahteva skupni odziv

Papež Frančišek je spregovoril tudi o temeljnih vrednotah evropskega prostora. Poseben poudarek je namenil migracijam in poudaril, da ljudje, ki prihajajo niso »virus«, pred katerim se je treba braniti, ampak osebe, ki jih je treba sprejeti.

Sveti oče na apostolskem potovanju na Malti
Sveti oče na apostolskem potovanju na Malti © Divisione Produzione Fotografica


Spomnil je, da je Mata tradicionalno križišče, ki že v zgodovini znala sprejeti in uskladiti vplive z različnih strani, njeno ime pa da pomeni tudi varno pristanišče. V tem pogledu je Sveti oče spomnil na Ukrajinsko begunsko krizo, ki po njegovih besedah zahteva široke in skupne odgovore, saj de ne morejo samo nekatere države nositi celotnega bremena.

A vendar se to po njegovih besedah dogaja, zato Sredozemlje potrebuje evropsko soodgovornost, da bi ponovno postalo prizorišče solidarnosti in ne izpostava tragičnega brodoloma civilizacije.

Osrednji dogodek potovanja bo jutrišnje popoldansko srečanje z migranti v mirovnem centru Hal Far, zgrajenem v spomin na nekdanjega papeža Janeza XXIII. Na trgu Floriana v predmestju Vallette pa bo že jutri dopoldne daroval sveto mašo, pri kateri naj bi se združilo 10 tisoč ljudi.

Svet, Papež in Sveti sedež, Teme, Novice
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...